Leeuwesteyn

Ontwerp van de buurt Leeuwesteyn

Leeuwesteyn is een nieuwe, duurzame woonbuurt met een echt Utrechts en stedelijk karakter. Het ligt aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt oud met nieuw Utrecht. De buurt grenst aan Leidsche Rijn Centrum en Hoge Weide. Via de Dafne Schippersbrug bent u zo in het oude centrum van de stad.

Huur- en koopwoningen

Er komen ongeveer 1.100 huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën in Leeuwesteyn. De eerste woningen zijn in 2019 opgeleverd.

Bekijk (woning)bouwprojecten in Leeuwesteyn

Woningaanbod in Leidsche Rijn

Hoe wordt Leeuwesteyn?

Leeuwesteyn krijgt een Utrechts, maar uniek karakter. Er komen smalle stegen en brede lanen, gevelstoepjes en herkenbare architectuur met elementen uit de art deco.

Trappen en hellingen overbruggen het hoogteverschil van zo’n 8 meter tussen het Willem-Alexanderpark en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het Oeverpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal met bestaande en nieuwe bomen biedt ruimte voor recreatie. De groene veldjes tussen de bouwvelden bieden speelgelegenheid.

Bekijk de ligging van de buurt op de plattegrond

Voorlichtingstekening

Op de tekening ziet u hoe Leeuwesteyn eruit komt te zien. Met bijvoorbeeld de speelplekken en hondenuitlaatplekken. Meer uitleg vindt u in de tekst.

Zo duurzaam is Leeuwesteyn

Leeuwesteyn is een duurzame buurt. We proberen zoveel mogelijk materiaal opnieuw te gebruiken en houden rekening met de omgeving.

Speelplekken

In Leeuwesteyn komen speelplekken voor verschillende leeftijden. Als alle woningen rondom de locatie van een speelplek zijn opgeleverd, richten we met de buurtbewoners de speelplek in. Dit doen we na de oplevering van de woningen zodat het een veilige omgeving is voor kinderen om te spelen, zonder bouwverkeer. De omgeving ontvangt dan een wijkbericht met uitnodiging om mee te denken over de inrichting. Waar de speelplekken komen, kunt u zien op de voorlichtingstekening.

Scholen

Leeuwesteyn heeft een eigen basisschool met opvang: Kindcentrum Leeuwesteyn. Ook is er een tijdelijke middelbare school: ACADEMIE TIEN. Deze krijgt een vaste plek in Leidsche Rijn Centrum.

Afval

In Leeuwesteyn staan ondergrondse containers voor plastic, papier en restafval. Voor gfe+t-afval ontvangen bewoners een mini-rolcontainer.

Lees meer over afval

Parkeren

In Leeuwesteyn kunnen bewoners op verschillende plekken hun auto kwijt. Elke woning heeft een parkeerplaats op het eigen binnenterrein of in de parkeergarage van hun woonblok. Voor bezoekers leggen we rondom de woningen parkeerplekken aan. Deze openbare parkeerplekken komen als de woningen eromheen af zijn en er mensen wonen.

Daarvoor wordt de ruimte nog gebruikt door het bouwverkeer. We handhaven als de auto’s niet op de juiste plekken geparkeerd staan. Op de voorlichtingstekening staan alle bestaande en nog aan te leggen parkeerplekken in Leeuwesteyn.

Parkeernormen

We bepalen het aantal parkeerplekken met parkeernormen. Dit zijn eisen aan het aantal parkeerplaatsen voor fietsen en auto’s. De autoparkeernormen geven aan hoeveel autoparkeerplaatsen er nodig zijn bij de bouw of verbouwing van een gebouw.

Lees meer over parkeerregels en parkeernormen

Openbare laadpalen

Er komen openbare laadpalen voor elektrische auto’s in Leeuwesteyn. De eerste laadpalen komen na de zomer 2021.

Lees meer over de openbare laadpalen en waar ze komen

Voorzieningen in de omgeving

  • Fiets- en wandelboulevard langs het Amsterdam-Rijnkanaal.
  • Bioscoop Pathé en het cultuurplein RAUM op het Berlijnplein.
  • Winkels, terrasjes en restaurants in Leidsche Rijn Centrum en in Oog in Al.
  • Het Willem-Alexanderpark met een skatepark, hondenspeelweide, pluktuin en een ontmoetingsplek voor jongeren.
  • Bushalte aan de Stadsbaan Leidsche Rijn (lijn 4, 10 en 48).
  • Treinstation Utrecht Leidsche Rijn op 5 minuten fietsen.

Vragen en ideeën

Plannen voor Leeuwesteyn

Bekijk meer informatie over de plannen voor de buurt:

Nieuwsbrief Utrecht

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Leeuwesteyn? 

Meld u aan voor de nieuwsbrief Utrecht

Hulp en contact Leeuwesteyn