Rijksstraatweg 141, bouw woningen

Fase project:
in voorbereiding

Start bouw:
2024/2025

In Vleuten-De Meern heeft de eigenaar van Rijksstraatweg 141 het plan om 3 woningen te bouwen in de boomgaard naast de boerderij. We hebben beschreven aan welke eisen dat plan moet voldoen. Buurtbewoners kunnen daar nu op reageren.

Wat gaan we doen en waarom?

Bouwplan

De initiatiefnemer wil in de boomgaard 3 woningen bouwen.De uitgangspunten van het bouwplan zijn:

 • Het plan past bij de huidige situatie: boerderijen in het groen.
 • Er komen 2 gebouwen. 1 gebouw krijgt het uiterlijk van een boerderij en 1 gebouw krijgt het uiterlijk van een boerenschuur.
 • In de boerderij komen 2 woningen en in de boerenschuur komt 1 woning.
 • De woningen worden verkocht aan mensen die er zelf gaan wonen.
 • Er komt een inrit vanaf de Rijksstraatweg.
 • Er blijft zoveel mogelijk van het groene gebied langs de Rijksstraatweg hetzelfde. Er komt een nieuwe boomgaard met hoge en lage fruitbomen en een haag eromheen. De boomgaard is straks toegankelijk voor iedereen. Bomen die nog van goede kwaliteit zijn, blijven staan.

Plaats van de woningen

Aan de westkant van het terrein komt de woonboerderij. De boerenschuur komt aan de oostkant. De gebouwen staan op een gedeeld erf met oprijlaan. De boerderij is ongeveer 9 meter breed en 40 meter lang. De boerenschuur is 8 meter breed en 18 meter lang. Zoveel mogelijk bomen van de boomgaard blijven staan in de voor- en achtertuin van de woningen. Daardoor zijn de woningen niet direct te zien vanaf de weg. Voor de schuurwoning komt een nieuwe boomgaard.

Hoogte en uiterlijk

De woningen krijgen een landelijke bouwstijl. De boerderij krijgt muren van baksteen en de bijpassende boerenschuur wordt van hout. De woningen krijgen een hoog puntdak en lage dakgoten. De boerderij wordt maximaal 11 meter hoog en de boerenschuur wordt maximaal 8 meter hoog. De goten aan beide gebouwen komen op ongeveer 3 meter hoogte.

Boomgaard

De boomgaard is nog overgebleven uit de tijd dat er tuinders waren in dit gebied. Het is geen gemeentelijk- of rijksmonument. Maar we willem de boomgaard zoveel mogelijk behouden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bomen niet erg gezond meer zijn. Daarom wordt een nieuwe boomgaard aangeplant. Zijn er bomen nog goed? Dan blijven ze staan.

Eerste versie bouwenvelop

In 2023 hebben we samen met de eigenaar van de grond een eerste versie van de bouwenvelop gemaakt. Hierin staan de eisen waaraan de eigenaar zich straks moet houden. In de bouwenvelop staat bijvoorbeeld waar de woningen komen, hoe hoog de woningen mogen worden, hoeveel groen er komt en waar bewoners hun auto of fiets kunnen parkeren.
Bekijk de eerste versie van de bouwenvelop (pdf, 142 MB)

Reageren

U kunt reageren op de eerste versie van de bouwenvelop van 14 februari 2024 tot en met 13 maart 2024 (4 weken). Bewoners hebben hierover een wijkbericht ontvangen. U kunt uw reactie te sturen naar leidscherijngroeit@utrecht.nl.

Alle reacties verwerken wij in een reactienota. Hierin leest u wat wij met de reacties hebben gedaan. De reactienota en de bouwenvelop sturen wij naar het college van burgemeester en wethouders. Zij nemen een definitief besluit over de bouwenvelop. 

Omgevingsvergunning

De initiatiefnemer van het bouwplan heeft eind 2023 een omgevingsvergunning aangevraagd. Die is nodig om te mogen bouwen. Is de bouwenvelop definitief? Dan kunnen we de omgevingsvergunning geven. We verwachten dat eind 2024 de bouw kan starten. 

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Begin 2024 
 • Iedereen kan reageren op eerste versie van bouwenvelop.
 • Het college van burgemeester en wethouders maakt de bouwenvelop definitief.
 • De (uitgebreide) omgevingsvergunning kan aangevraagd worden.
 
2024/2025Start bouw.

Wat is al gebeurd?

 • Herfst 2023: maken van de bouwenvelop. In de bouwenvelop staan onze eisen voor het bouwplan. Bijvoorbeeld over hoeveel een bouwbedrijf mag bouwen en hoe hoog.
 • 30 augustus 2023: inloopbijeenkomst voor buurtbewoners met presentatie van de bouwplannen.
 • 19 november 2019: inloopavond voor buurtbewoners.
 • 9 juli 2019: het college stelt het intentiedocument vast. In dit document staan afspraken tussen de gemeente en de eigenaar over het uitvoeren van het onderzoek naar de mogelijkheden voor nieuwbouw op deze plekk: een mix van wonen en een boomgaard.

Waar ligt het?

Het gebied ligt tussen de Rijksstraatweg, Lange Vliet en de Angstel in Vleuten-De Meern.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern