Rijksstraatweg 141, bouw woningen

Fase project:
in voorbereiding

Start bouw:
2024/2025

In Vleuten-De Meern heeft de eigenaar van Rijksstraatweg 141 het plan om 3 woningen te bouwen in de boomgaard naast de boerderij.

Wat gaan we doen en waarom?

Boomgaard

De boomgaard heeft een cultuurhistorische waarde. De boomgaard is een restant van het tuindersverleden van het gebied en hoort bij de monumentale boerderij. De boomgaard is geen gemeentelijk- of rijksmonument. We hebben de bomen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de boomgaard op dit moment laag is.

Bouwplan

De initiatiefnemer wil in de boomgaard 3 woningen bouwen. Dan gaan we ook de boomgaard vernieuwen. De woningen worden verkocht aan mensen die er zelf gaan wonen.

De uitgangspunten van het bouwplan zijn: 

  • De nieuwe bebouwing past binnen het historische bebouwingslint en krijgt de uitstraling van een boerenerf. De bebouwing bestaat uit twee gebouwen. Eén gebouw krijgt het uiterlijk van een boerderij en één gebouw krijgt het uiterlijk van een boerenschuur. 
  • In de boerderij komen 2 woningen en in de boerenschuur komt 1 woning. 
  • Er wordt een inrit gemaakt vanaf de Rijksstraatweg. 
  • We willen zoveel mogelijk van het groene gebied langs de Rijksstraatweg behouden. Een onderdeel van het plan is het vernieuwen van de boomgaard. Er komen hoge en lage fruitbomen bij en er omheen komt een haag. 
  • Bomen die nog van goede kwaliteit zijn, blijven staan. 

Aan de Rijksstraatweg 141 ligt een overgebleven stuk boomgaard naast een bestaande boerderij. In de jaren 70 zijn in de boomgaard fruitbomen geplant. Er staan 43 bomen. Op het kaartje is de kwaliteit van de bomen aangegeven. De kwaliteit van de meeste bomen is slecht. Veel fruitbomen zijn oud en omgevallen. Er zijn een paar appel-, kersen-- en perenbomen over die goede kwaliteit hebben.

De woningen hebben een landelijk bouwstijl. De boerderij krijgt muren van baksteen en de bijpassende boerenschuur wordt van hout. De woningen hebben een lage goothoogte en een hoge puntkap. De boerderij wordt maximaal 11 meter hoog en de boerenschuur wordt maximaal 8 meter hoog. De goten aan beide gebouwen komen op ongeveer 3 meter hoogte.

Aan de oostkant van het terrein komt de boerderij en de boerenschuur komt aan de westkant. De gebouwen staan op een gedeeld erf met oprijlaan. In het grootste gebouw komen 2 woningen en in het andere gebouw komt 1 woning. De boerderij is ongeveer 9 meter breed en 40 meter lang. De boerenschuur is 8 meter breed en 18 meter lang. Zoveel mogelijk bomen van de boomgaard blijven staan. Door deze bomen in de voor- en achtertuin zijn de woningen niet direct te zien vanaf de weg langs het terrein. Tussen de nieuwbouw en de bestaande boerderij komen er fruitbomen bij. Naast de woningen komen parkeerplaatsen. 

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
najaar 2023maken van de bouwenvelop. In de bouwenvelop staan de eisen van de gemeente voor het bouwplan. Bijvoorbeeld over hoeveel een bouwbedrijf mag bouwen en hoe hoog.
eind 2023vaststellen van de bouwenvelop door het college van burgemeester en wethouders
eind 2023(uitgebreide) omgevingsvergunning aanvragen
2024/2025start bouw

Wat is al gebeurd?

  • 30 augustus 2023: inloopbijeenkomst voor omwonenden met presentatie van de bouwplannen
  • 19 november 2019: inloopavond voor omwonenden
  • 9 juli 2019: college stelt het intentiedocument vast. besluit van het college van burgemeester en wethouders om woningbouw te onderzoeken In dit document staan afspraken tussen de gemeente en de eigenaar over het uitvoeren van het onderzoek naar de mogelijkheden voor nieuwbouw op deze plek. De richting van het onderzoek is een mix van wonen en een boomgaard

Waar ligt het?

Het gebied ligt tussen de Rijksstraatweg, Lange Vliet en de Angstel in Vleuten-De Meern.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern