Gezonde leefomgeving Licht

Welke lamp kiest u? Ledlampen in lantaarnpalen veroorzaken soms hinder, vooral bij mensen met een oogziekte. Dat willen we niet. De openbare ruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom gaan we onderzoeken welke lampen wél goed verlichten, maar géen hinder veroorzaken. Dit onderzoek willen we samen met u doen.

Bezoek de proefstraat en geef uw mening

Op de Carnegiedreef (Overvecht) staan van september 2020 tot april 2021 verschillende lantaarnpalen met verschillende lampen. We vragen inwoners van Utrecht wat ze van de verschillende lampen vinden. Veroorzaakt een lamp hinder of niet?

Doe dan mee met het onderzoek. Dat kan op 2 manieren:

  1. Iedere 1e maandagavond van de maand kunt u onder begeleiding van een adviseur Verlichting van de gemeente de proefstraat bezoeken. U loopt dan (op gepaste afstand) met anderen langs de verschillende lantaarnpalen. Bij elke lantaarnpaal beantwoordt u een aantal vragen via een online vragenlijst. Deelname is anoniem. Neem uw eigen mobiele telefoon of tablet mee om de vragenlijst in te vullen. Aanmelden? Dat kan voor de volgende data in 2020: 5 oktober, 2 november, 7 december. En de volgende data in 2021: 4 januari, 1 februari, 1 maart of 5 april. Stuur om aan te melden een mail naar hinder@ovlnl.nl
  2. Wilt u op een ander moment zelf naar de proefstraat komen? Dat kan ook. Let wel op dat u dit ’s avonds doet als de lampen in de lantaarnpalen aan zijn. De lantaarnpalen die meedoen, herkent u aan een sticker met een letter op de lantaarnpaal. Als u alle 11 lampen wilt testen en alle vragen wilt beantwoorden, dan bent u ongeveer een uur bezig. Hebt u minder tijd, test er dan gewoon een paar of kies voor de korte vragenlijst. De vragenlijst vindt u op de website van Openbare Verlichting Nederland.

Over het onderzoek

Het onderzoek naar hinder van ledverlichting in lantaarnpalen doen we samen met: de stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL), de gemeente Zoetermeer, SOLGU, Bartimeus instituut voor blinden en slechtzienden en Koninklijke Visio. Het onderzoek bestaat uit theoretisch onderzoek, verzamelen van meetgegevens en onderzoek door gebruikers (inwoners). Ons doel is een manier ontwikkelen om te bepalen hoeveel hinder een ledlamp veroorzaakt. Als we dat kunnen bepalen, dan kunnen we daar rekening mee houden als we lampen in lantaarnpalen vervangen.

Welke lamp kiest u? Onderzoek naar hinder van ledverlichting op straat

Hulp en contact Gezonde leefomgeving

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl