Honden uitlaten

Man laat hond uit

Regels honden uitlaten

Tijdens het uitlaten van uw hond moet u zich aan een paar regels houden.

  • Uw hond moet aan de lijn lopen (binnen de bebouwde kom)
  • Uw hond mag alleen loslopen op een hondenspeelweide
  • Uw hond mag niet komen op kinderspeelplaatsen, in zandbakken, op speelweiden, begraafplaatsen en in het Julianapark
  • U ruimt zelf de hondenpoep op. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen

Geleide- of hulphonden

Geleide- of hulphonden (in opleiding) hoeven niet aangelijnd te zijn. Deze honden mogen ook komen in parken waar ‘gewone’ honden niet mogen komen.

Hondenspeelweiden

Er zijn ruim 100 hondenspeelweiden in de stad. Op zo'n grasveld kan uw hond los rennen en spelen. Dat mag alleen als de hond goed naar zijn baasje luistert. Zijn baasjes moet ook goed op hem letten. Dat heet 'onder behoorlijk toezicht staan' (artikel 2:35, APV). U herkent hondenspeelweiden aan een bord met daarop de tekst 'hondenspeelweide'. Een hondenspeelweide is geen hondentoilet. Als uw hond hier toch poept, ruimt u zelf de hondenpoep op.

Hondentoiletten

In Utrecht zijn bijna 400 hondentoiletten. Een hondentoilet is een stukje gras, meestal afgeschermd met een hek/haag. U herkent deze aan een bord met daarop de tekst 'hondentoilet'. Alleen op deze plekken hoeven hondenbezitters de hondenpoep niet op te ruimen. Wij maken de hondentoiletten eens per week of eens per 2 weken schoon. Dit hangt af van het gebruik.

Overzicht hondentoiletten en -speelweides

Bekijk hieronder per wijk waar hondentoiletten of hondenspeelweides zijn. Wilt u een hondentoilet of een hondenspeelweide in uw buurt? Vraag naar de mogelijkheden bij uw wijkbureau, telefoonnummer 14 030.

Bekijk op de grasmaaikaart waar hondentoiletten en -speelweides zijn

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur