Parken en groen Voorkom rattenoverlast

Hebt u last van ratten? Bekijk hieronder tips om overlast te voorkomen. Ratten gezien in het park of op een andere openbare plek? Meld dit bij ons.

Meld rattenoverlast in de openbare ruimte

Hebt u ratten gezien in de openbare ruimte? Bijvoorbeeld in een park of bij u in de straat?

Doe een melding openbare ruimte

We onderzoeken dan de situatie en nemen als het nodig is maatregelen. Dit proberen we zoveel mogelijk diervriendelijk te doen. Wij zijn tegen de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen (gif). Alleen in uitzonderlijke gevallen en als er sprake is van een groot gezondheidsrisico kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Help overlast voorkomen (tips)

Dagelijks werken veel medewerkers van de gemeente aan het schoon houden van de stad om rattenoverlast te voorkomen. We kunnen dit niet alleen en werken daarom aan een gezamenlijke aanpak met bijvoorbeeld woningcorporaties. U kunt zelf ook veel doen om rattenoverlast te voorkomen:

Voorkom zwerfafval

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Zet geen vuilniszakken of los afval naast afvalcontainers.
  • Zet uw vuilniszak op de ophaaldag vóór 8.00 uur 's ochtends buiten. Bind de zak(ken) goed dicht.

Voer geen vogels

  • Voer geen brood of etensresten aan vogels. Teveel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan. Hebt u oud brood over? Doe het als het kan in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Van het oude brood en de andere etensresten worden dan groene energie en compost gemaakt.

Voorkom ratten op eigen terrein

Bij overlast van dieren op eigen terrein ligt de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van rattenoverlast bij de eigenaar en/of huurder van een gebouw of grond.

Zelf rattenoverlast voorkomen

  • Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren.
  • Spoel geen eten/voedsel door het toilet.
  • Hebt u huisdieren? Let er dan op dat u het voer van uw huisdieren goed opbergt.
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.
  • Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.

Ratten bestrijden

Hebt u overlast van ratten (en andere plaagdieren) op uw eigen terrein? Benader dan een bestrijdingsbedrijf. In Utrecht en de directe omgeving zijn meerdere gespecialiseerde en erkende bedrijven die u kunnen helpen.

Bekijk een overzicht van erkende bedrijven die kunnen helpen bij overlast van plaagdieren

 

Uw mening