Niftarlakepark

Niftarlakeplantsoen

Op initiatief van bewoners uit de buurt hebben we samen het Niftarlakeplantsoen, het Muiderslotplantsoen en het Nijenrodeplantsoen opgeknapt. Van de 3 plantsoenen hebben we meer een eenheid gemaakt. Het is echt een park geworden. We kozen daarom een nieuwe naam: Niftarlakepark. U kunt er wandelen, spelen, vissen, kanoën en verblijven in een mooie groene omgeving.

Uitbreiding Niftarlakepark Fortlaan 28-32 opnieuw inrichten

Wat is er te zien in het Niftarlakepark?

 • Speelbos Zuilen aan de Fortlaan. Hier vindt u een uitkijktoren met glijbaan, speelheuvel met waterpomp, trekvlot, een kabelbaan, wilgenhutten en boomstammenpad. Stichting Natuurlijk Spelen Zuilen zette zich in voor de komst van dit speelbos.
 • Een bloemenlint voor meer kleur en verbinding en moestuinbakken met allerlei groenten en kruiden. Buurtbewoners die zin hebben om te tuinieren, kunnen zich aansluiten bij de Beheergroep moestuinbakken Huys te Zuylen.
 • Natuurvriendelijke oevers voor een gezondere balans tussen oever en water.
 • Meer ruimte om gezellig in het park te zitten, bijvoorbeeld op de zittrappen aan de vijver.
 • Nieuwe bomen in het bosje aan de Fortlaan zoals wilg, sleedoorn, vogelkers, linde, iep en hazelaar.
 • Verplaatste en verbeterde hondentoiletten. We haalden 1 hondenspeelweide weg.
   

Wat kunt u doen voor het Niftarlakepark?

Veel inwoners zijn op allerlei manieren actief om het park een prettige plek te laten zijn. Als u zin hebt om te tuinieren, kunt u zich aansluiten bij de beheergroep moestuinbakken Huys te Zuylen. De Stichting Natuurlijk Spelen Zuilen kan altijd hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij het verwijderen van onkruid in het speelbos. Meer informatie vindt u via facebook.com/speelboszuilen.

Hond in het Niftarlakepark

U bent van harte welkom met uw hond. Wel zijn er een paar regels. In het park zijn hondentoiletten waar u de poep van uw hond kan laten liggen. De gemeente houdt de hondentoiletten schoon. Op alle andere plekken in het park moet u de hondenpoep opruimen. Zo blijft het park vrij van hondenpoep en voorkomt u dat kinderen of andere parkbezoekers poep aan hun schoen krijgen. Honden mogen alleen loslopen in een van de hondenweiden. In de rest van het park moet een hond aan de lijn.

Uitbreiding Niftarlakepark: Fortlaan 28-32 opnieuw inrichten

We richten het braakliggend terrein aan de Fortlaan 28-32 opnieuw in. Zo breiden we het Niftarlakepark uit. Samen met direct omwonenden, de naastgelegen jachtwerf de Klop en scouting, stichting Speelbos Zuilen en Kracht van Zuilen maakten we een ontwerp.

Wat gaan we doen?

 • We halen de hoge beschoeiing aan de Vecht weg. Een beschoeiing is een plaat die de oever beschermt. We leggen een natuurvriendelijke oever aan, zodat de Vecht meer landinwaarts komt. We leggen de oever glooiend aan. Zo ontstaan verschillende plekken voor nieuwe planten en dieren. We leggen een vlonder aan, zodat u deze natuur kan bekijken.
 • We planten bomen en struiken. Zo zorgen we voor afwisseling tussen dichter begroeide en open plekken. Hiertussen komt een klompenpad. Dit pad maaien we elke 2 weken, net als het veld rond de speelplek.
 • We ruimen de vervuiling in de grond op.
 • We breiden het speelbos uit. Aan de Fortlaan, naast de scouting maken we een speelplek voor oudere kinderen. Hier komt een picknickbank.
 • We maken langs de Fortlaan ondiepe wadi’s. Een wadi is een lagere groenstrook waar regenwater in de grond kan zakken. Hierdoor komt er minder regenwater in het riool terecht. Om de wadi over te kunnen steken komen er stapstenen en betonplaten als bruggetjes.
 • We heffen 5 parkeerplaatsen op tussen de fietsbrug en de scouting. Hiermee verbinden we het zuidelijk deel van de Fortlaan met het noordelijk deel. Zo is het speelbos meer verbonden met de nieuwe speelplek.

Voorlopig ontwerp

Informatieavond 1 maart 2023

U kunt op woensdagavond 1 maart tussen 19.30 en 21.00 uur binnenlopen in het Vorstelijk Complex, Activiteitenruimte 2, Prinses Beatrixlaan 2a. Wilt u reageren op het ontwerp? Dat kan! Stuur ons een e-mail via fortlaan@utrecht.nl. De reacties op de avond en via de mail nemen we mee in het afronden van het ontwerp. Reageren kan tot 22 maart.
 

Van voorlopig naar definitief ontwerp

We verzamelen alle reacties. Als het nodig is passen we het voorlopig ontwerp aan. Daarna werken we het ontwerp verder uit. Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het opruimen van de vervuiling moet namelijk precies gebeuren. En we maken daarbij ook de omgevingsvergunning in orde.

We informeren u via een wijkbericht over het definitief ontwerp (naar verwachting in mei) en de omgevingsvergunning (naar verwachting in september). We beginnen op zijn vroegst in het najaar 2023 aan de herinrichting.

Planning

Wat gebeurt wanneer
WanneerWat
1 maart 2023Informatieavond over uitbreiding Niftarlakepark: herinrichting Fortlaan 28-32
mei 2023Definitief ontwerp herinrichting Fortlaan 28-32
september 2023Omgevingsvergunning herinrichting Fortlaan 28-32
najaar 2023Start herinrichting Fortlaan 28-32

Inrichtingsvisie

De basis voor de herinrichting van het park is de inrichtingsvisie Niftarlakepark (pdf, 12 MB). Wij stelden deze samen met bewoners op in 2015. De reacties van bewoners op de visie en antwoorden van de gemeente leest u in de reactienota (pdf, 259 kB).

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur