Park De Watertoren: opnieuw inrichten

Fase project:
In voorbereiding

Geplande uitvoering:
Begin 2025

We gaan een deel van park De Watertoren in Overvecht opnieuw inrichten. We willen dit park verbeteren. Met meer groen en ruimte om elkaar te ontmoeten, te sporten, spelen en ontspannen. Ook wil de eigenaar van de watertoren deze verbouwen.

Wat gaan we doen?

We willen het Park De Watertoren en de omgeving van de watertoren verbeteren. Zodat het een prettige plek wordt om af te spreken en te verblijven. En dat het een fijne groene plek is die uitnodigt om te sporten en spelen. Dit sluit aan bij de ambities van de wijkaanpak Samen voor Overvecht.

De plannen voor de nieuwe inrichting zijn nog niet helemaal uitgewerkt. Dit willen we in ieder geval dat er komt:

  • Meer plekken om te zitten
  • Meer plekken om te wandelen, sporten en spelen
  • Meer biodiversiteit door het toevoegen van inheemse struiken en kruiden
  • Meer openheid en zicht op het water en de watertoren

Ontwerp voor de nieuwe inrichting

We maakten een plan met wensen en eisen en een eerste ontwerp voor de nieuwe inrichting van Park De Watertoren. Dit ontwerp werken we hierna uit in een definitief ontwerp.

Bekijk het plan met wensen en eisen en het eerste ontwerp

Verbouwing van de watertoren

De eigenaar van de watertoren in Park De Watertoren maakt ook een plan om de watertoren te verbouwen. Het plan is om hier woningen en werkplekken van te maken. Er komt ook ruimte voor horeca in het park. Hiervoor is in 2022 het bestemmingsplan aangepast. De watertoren is een Rijksmonument. Met het plan blijft het monumentale karakter van de toren behouden. Voordat er gebouwd kan worden, vraagt de nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning aan.

Op de hoogte blijven, meedenken en reageren

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte blijven van de plannen voor Park De Watertoren. Het eerste ontwerp is nu beschikbaar en u kunt hierop reageren. Daarna maken we een definitief ontwerp en voeren we de plannen uit.

U kunt tot 18 juli 2024 reageren op het plan met wensen en eisen en het eerste ontwerp. Stuur een e-mail naar parkdewatertoren@utrecht.nl met daarin uw reactie. U kunt het plan online bekijken. Daarnaast ligt er een fysiek exemplaar op het Stadskantoor (Stadsplateau 1) en het Wijkbureau Overvecht (Zamenhofdreef 17).

Volg alle ontwikkelingen via DenkMee. De belangrijkste stappen in het project delen we ook via de Nieuwsbrief Utrecht. Meld u aan voor de nieuwsbrief en kies voor de wijk ‘Overvecht’ om op de hoogte te blijven.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Juni - juli 2024Reageren op het eerste ontwerp en plan met wensen en eisen
November 2024Definitief plan klaar
1e kwartaal 2025Begin uitvoering werkzaamheden

Wat is er al gebeurd?

  • Maart 2024: De hekken en het gebouw van de dierenweide zijn weggehaald. Hierdoor is de watertoren al beter zichtbaar.
  • Februari – Maart 2024: mensen konden meedenken en hun wensen delen voor het park.

Om welk gebied gaat het?

Het Park De Watertoren is groot. Het deel dat we anders gaan inrichten is het deel rondom de watertoren en langs het water.

Hulp en contact Park De Watertoren

Telefoon

14 030

E-mail

parkdewatertoren@utrecht.nl