Fiets veilig

We fietsen steeds vaker en het wordt steeds drukker op straat. Daarom is veilig gedrag in het verkeer extra belangrijk. De handhavers van de gemeente en de politie controleren hierop.

Fijn dat u veilig fietst

Het aantal verkeersongelukken in Utrecht daalt. Maar bij die ongelukken zitten nog veel fietsers. Let op uw eigen verkeersgedrag en fiets veilig:

  • Rij door groen, wacht voor rood.
  • Is het donker? Fietslampen aan.
  • Geef elkaar de ruimte.
  • Rij MONO: mobiele telefoon in tas of achterzak. Zonder afleiding kunt u beter opletten. Zo voorkomt u onveilige situaties voor uzelf en andere weggebruikers.

Controle

De handhavers van de gemeente en de politie controleren op veilig fietsgedrag. De handhavers controleren elke dag. Dat doen ze op de drukke kruispunten, oversteekplaatsen en andere plekken. De handhavers en de politie delen boetes uit als dat nodig is.

Boetes 2023
Onveilig fietsgedragBoete
Fietsen zonder licht€ 70 + € 9 administratiekosten
Fietsen met telefoon in hand
(bijvoorbeeld bellen, appen, navigeren, muziek luisteren)
€ 160 + € 9 administratiekosten
Fietsen door rood licht€ 120 + € 9 administratiekosten

Speed pedelec

Rijdt u op een speedpedelec? Dan mag u zelf kiezen of u op de rijbaan of het fietspad rijdt. Rijdt u op het fietspad? Dan hebt u dan een ontheffing nodig. Ook moet u zich aan de spelregels van deze ontheffing houden. 
De handhavers van de gemeente en de politie controleren op de ontheffing en het dragen van de verplichte helm. 

Lees meer over het rijden met een peedpedelec

Snorfiets op de rijbaan

Snorfietsers rijden harder dan fietsers en zijn ook breder. Dit geeft onveilige situaties en drukte op het fietspad. Daarom rijden snorfietsers (blauw kenteken) in grote delen van de stad op de rijbaan, net als bromfietsers (geel kenteken). Omdat veel snorfietsers nog rijden op het fietspad waar dit niet mag, controleren we hierop met handhavers en met een kentekencamera. 

Lees meer over het rijden met een snorfiets 

Landelijke proef

De controles van de Utrechtse handhavers op veilig fietsgedrag zijn een landelijke proef. Tijdens deze landelijke proef wordt ook gecontroleerd op het door rood licht lopen. Het doel is om te kijken of handhavers meer bevoegdheden kunnen krijgen. Dan kunnen ze de politie meer helpen. De proef duurt tot en met december 2023. We werken bij deze proef samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie.

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112