Snorfiets

Snorfietsers (blauw kenteken) rijden in grote delen van de stad op de rijbaan, net als bromfietsers (geel kenteken). Met een helm op. Dat is verplicht vanaf 2023 en veiliger voor iedereen. Snorfietsers rijden dan niet meer overal op het fietspad. Let op de borden.

Camerahandhaving voor snorfiets naar de rijbaan

Veel snorfietsers rijden nog op het fietspad waar dat niet mag. Of ze rijden op de rijbaan zonder helm op. Dat blijkt uit onderzoek. Dit geeft onveilige situaties en drukte op het fietspad. De politie en onze handhavers geven brom- en snorfietsers die zich niet aan de regels houden boetes. De kentekencamera ziet of brom- en snorfietsers op de rijbaan rijden. De camera ziet op de stoep rijden om de camera te ontwijken ook. Overtreders krijgen een boete thuisgestuurd.

Helm verplicht

Vanaf 1 januari 2023 zijn snorfietsers en passagiers verplicht om een helm te dragen, net als bromfietsers. Dat is wel zo veilig. Het gaat om een helm met het Europese goedkeuringsmerk ECE 22.05. Hier kunt u dus op letten of naar vragen als u een helm koopt.

De borden en tekens die u op straat ziet

Ook voor elektrische snorfietsen

De maatregel geldt voor alle snorfietsen. Ook voor elektrische snorfietsen die geen vieze lucht uitstoten. We stellen de veiligheid in het verkeer voorop. Ook elektrische snorfietsen kunnen door hun gewicht, grootte en snelheid last op het fietspad veroorzaken.

Hulp en contact Snorfiets

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl