Fiets Opruimacties weesfietsen

fietsen in fietsenrekken

Weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet. We houden daarom in de meeste wijken een paar keer per jaar een opruimactie. Op deze manier komt er weer stallingsruimte vrij. Ook willen we voorkomen dat fietsers die geen plek hebben hun fiets neerzetten op gevaarlijke of storende plekken.

Opruimacties weesfietsen en fietswrakken 2e helft 2019

Wijk

Start labelen

Start verwijderen

Noordwest

2 september

7 oktober

Andere stations2 september23 september

Noordoost

9 september

14 oktober

Binnenstad - centrum16 september21 oktober

Centraal Station

23 september

14 oktober

Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern

30 september4 november

Binnenstad - woonbuurten

7 oktober

11 november

Oost14 oktober18 november

Overvecht

21 oktober

25 november

Zuid

28 oktober

2 december

Zuidwest

4 november

9 december

Andere stations7 november25 november
West11 november16 december
Centraal Station11 november2 december
Binnenstad - woonbuurten18 november9 december

Dit is de planning. De datums kunnen misschien veranderen.

In de 2e helft van het jaar verwijderen we alleen op hotspots en op plekken waar we meldingen hebben gekregen. In de 1e helft van het jaar nemen we alle straten mee. Wilt u een weesfiets melden? Doe een melding via de Slim Melden app.


Wat is een opruimactie?

Tijdens een opruimactie krijgen fietsen een blauw label. Ook fietsen die er goed uitzien en fietsen die tegen gevels van winkels en huizen staan, krijgen een label. Hebt u een blauw label aan uw fiets en gebruikt u uw fiets gewoon? Haal dan het label van uw fiets af. Uw fiets wordt dan niet verwijderd. 

Na enkele weken verwijderen we alle fietsen waaraan nog een label hangt. Ook halen we fietswrakken met én zonder label weg. Daarnaast verwijderen we ook losse fietssloten aan fietsrekken, lantaarnpalen, bruggen en hekjes.

De verwijderde fietsen gaan naar het Gemeentelijk fietsendepot. Daar bewaren we de fietsen nog enkele weken. U kunt uw fiets daar tegen betaling ophalen.


Wat is een weesfiets?

Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Weesfietsen zijn vaak nog in goede staat. Maar omdat ze er al zo lang staan, houden ze stallingsplekken bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt uiteindelijk een fietswrak.


Wat is een fietswrak?

Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Fietswrakken houden stallingsplekken bezet en maken de omgeving rommelig.


Geef uw oude of kapotte fiets een 2e leven

Hebt u een oude of kapotte fiets die u niet meer gebruikt? Laat de fiets dan niet op straat staan. Breng deze naar een afvalscheidingsstation of kringloopbedrijf. Of maak een afspraak voor het grofvuil.

Maak 6 maanden gratis gebruik van deelfietsen

U kunt uw oude fiets ook inruilen voor een gratis abonnement bij Donkey Republic. U kunt dan 6 maanden lang de oranje deelfietsen van Donkey Republic gebruiken. Lever hiervoor uw oude fiets in bij het gemeentelijk fietsdepot. Je hoeft geen afspraak te maken, je kunt je tijdens de openingstijden van het depot melden. Je ingeleverde fiets wordt opgeknapt en beschikbaar gesteld aan mensen met een kleine beurs die geen fiets hebben.


Hulp en contact Fietshandhaving

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Postbus 16200
3500 CE  Utrecht

Bezoekadres

(alléén op afspraak)
Stadskantoor, Stadsplateau 1, Utrecht

Uw mening