Opruimacties weesfietsen

Weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet. Daarom houden we een paar keer per jaar een opruimactie in de wijken. Zo komt er weer stallingsruimte vrij en voorkomen we dat fietsers hun fiets op gevaarlijke of storende plekken neerzetten.

Wanneer is er een opruimactie?

Opruimacties weesfietsen en fietswrakken per wijk 1e helft 2023

Wijk

Start labelen

Start verwijderen

Overvecht2 januari   13 februari
Binnenstad centrum (let op: 14 dagen)16 januari6 februari
Zuid21 januari6 maart
Binnenstad Woonwijken4 februari20 maart
West18 februari3 april
Overige stations (let op: 14 dagen)11 maart27 maart
Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern13 maart17 april
Oost20 maart1 mei
Noordwest3 april15 mei
Zuidwest17 april29 mei
Noordoost1 mei12 juni
Binnenstad centrum (let op: 14 dagen)15 mei5 juni
Overige stations (let op: 14 dagen)20 mei5 juni

Dit is de planning. De data kunnen veranderen.

Wilt u een weesfiets melden? Doe een melding.


Wat is een opruimactie?

Tijdens een opruimactie krijgen fietsen een blauw label. Ook fietsen die er goed uitzien en fietsen die tegen gevels van winkels en huizen staan, krijgen een label. Hebt u een blauw label aan uw fiets en gebruikt u uw fiets gewoon? Haal dan het label van uw fiets af. Uw fiets wordt dan niet verwijderd. 

Na enkele weken verwijderen we alle fietsen waaraan nog een label hangt. Ook halen we fietswrakken met én zonder label weg. Daarnaast verwijderen we ook losse fietssloten aan fietsrekken, lantaarnpalen, bruggen en hekjes.

De verwijderde fietsen gaan naar het Gemeentelijk fietsendepot. Daar bewaren we de fietsen nog enkele weken. U kunt uw fiets daar tegen betaling ophalen.


Wat is een weesfiets?

Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Weesfietsen zijn vaak nog in goede staat. Maar omdat ze er al zo lang staan, houden ze stallingsplekken bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt uiteindelijk een fietswrak.

In de meeste delen van de stad mogen fietsen maximaal 28 dagen op 1 plek blijven staan. Op sommige plekken is dat 14 dagen. Daarna verwijderen we ze tijdens een weesfietsenactie.


Wat is een fietswrak?

Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Fietswrakken houden stallingsplekken bezet en maken de omgeving rommelig.


Geef uw oude of kapotte fiets een 2e leven

Hebt u een oude of kapotte fiets die u niet meer gebruikt? Laat de fiets dan niet op straat staan. Breng deze naar een afvalscheidingsstation of kringloopbedrijf. Of maak een afspraak voor het grofvuil.


Hulp en contact Fiets weg

Telefoon

14 030

Bezoekadres

Gemeentelijk Fietsendepot
Labradordreef 13
3565 AN Utrecht