Fiets Opruimacties weesfietsen

fietsen in fietsenrekken

Weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet. Daarom huden we een paar keer per jaar een opruimactie in de wijken. Zo komt er weer stallingsruimte vrij en voorkomen we dat fietsers hun fiets op gevaarlijke of storende plekken neerzetten.

Opruimacties weesfietsen en fietswrakken 2e helft 2020 en 1e helft 2021

Wijk

Start labelen

Start verwijderen

Overvecht2 november7 december
Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern9 november14 december
Binnenstad - centrum23 november14 december
Noordwest4 januari15 februari
Centraal station15 januari1 februari
Noordoost18 januari31 januari
West1 februari15 maart
Andere Stations12 februari1 maart
Binnenstad Centrum15 februari8 maart
Binnenstad Woonwijken22 februari5 april
Zuidwest8 maart18 april
Oost22 maart3 mei
Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern29 maart3 mei
Overvecht5 april17 mei
Binnenstad Centrum19 april10 mei
Zuid26 april31 mei
Centraal Station30 april17 mei
Andere Stations14 mei31 mei

Dit is de planning. De data kunnen veranderen.

In de 2e helft van het jaar verwijderen we alleen op hotspots en op plekken waar we meldingen hebben gekregen. In de 1e helft van het jaar nemen we alle straten mee.

Wilt u een weesfiets melden? Doe een melding.


Wat is een opruimactie?

Tijdens een opruimactie krijgen fietsen een blauw label. Ook fietsen die er goed uitzien en fietsen die tegen gevels van winkels en huizen staan, krijgen een label. Hebt u een blauw label aan uw fiets en gebruikt u uw fiets gewoon? Haal dan het label van uw fiets af. Uw fiets wordt dan niet verwijderd. 

Na enkele weken verwijderen we alle fietsen waaraan nog een label hangt. Ook halen we fietswrakken met én zonder label weg. Daarnaast verwijderen we ook losse fietssloten aan fietsrekken, lantaarnpalen, bruggen en hekjes.

De verwijderde fietsen gaan naar het Gemeentelijk fietsendepot. Daar bewaren we de fietsen nog enkele weken. U kunt uw fiets daar tegen betaling ophalen.


Wat is een weesfiets?

Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Weesfietsen zijn vaak nog in goede staat. Maar omdat ze er al zo lang staan, houden ze stallingsplekken bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt uiteindelijk een fietswrak.

In de meeste delen van de stad mogen fietsen maximaal 28 dagen op 1 plek blijven staan. Op sommige plekken is dat 14 dagen. Daarna verwijderen we ze tijdens een weesfietsenactie. Kijk op Welke regels gelden waar.


Wat is een fietswrak?

Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Fietswrakken houden stallingsplekken bezet en maken de omgeving rommelig.


Geef uw oude of kapotte fiets een 2e leven

Hebt u een oude of kapotte fiets die u niet meer gebruikt? Laat de fiets dan niet op straat staan. Breng deze naar een afvalscheidingsstation of kringloopbedrijf. Of maak een afspraak voor het grofvuil.


Hulp en contact Fiets weg

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Postbus 16200
3500 CE  Utrecht

Bezoekadres

(alléén op afspraak)
Stadskantoor, Stadsplateau 1, Utrecht