Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort

Samen met de provincie Utrecht maken we een fietsroute van Utrecht naar Amersfoort. De route loopt via de Blauwkapelseweg, Alexander Numankade, Jan van Galenstraat en Kardinaal de Jongweg.

Lees meer over doorfietsroutes en wat een doorfietsroute is

Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort

Fietsen is gezond, milieuvriendelijk, duurzaam, neemt weinig ruimte in beslag en infrastructuurkosten zijn lager dan voor bijvoorbeeld een auto. Utrecht wil een fietsstad van wereldklasse worden. We willen het aantrekkelijker maken om ook voor langere afstanden de fiets te nemen en de auto te laten staan. Daarom werken we samen met de provincie Utrecht aan een regionale fietsroute naar Amersfoort.

Wat gaat er gebeuren?

 • De Alexander Numankade en Jan van Galenstraat worden aantrekkelijke straten voor fietsers en voetgangers, waarbij de auto te gast is.
 • Er komt meer ruimte voor groen.
 • Fiets- en autoverkeer delen de rijbaan in 2 richtingen en de maximale snelheid wordt 30 kilometer per uur op de Numankade en Van Galenstraat.
 • We verlengen het fietspad op de Numankade tussen de Hengeveldstraat en Hekmeijerstraat.
 • We verbreden het fietspad langs de Kardinaal de Jongweg en de Biltse Rading.
 • We verlengen het informele voetpad langs de Biltsche Grift tot aan de Griftbrug.

Bekijk de wensen en eisen voor het plan en het ontwerp

Op de hoogte blijven en reageren

De aanleg van de doorfietsroute Amersfoort-Utrecht kan van start!

Hoe loopt de route?

De route Utrecht-Amersfoort start in Utrecht en loopt vanaf de Kleine Singel via de Blauwkapelseweg naar de Alexander Numankade. Daarna loopt de route langs de Jan van Galenstraat naar de Kardinaal de Jongweg. Vervolgens zal de route via de Biltse Rading onder de A27 doorgaan en overgaan naar de gemeente De Bilt. De route loopt grotendeels langs de bestaande route van De Stijl, waar in het kader van ‘Mondriaan to Dutch Design, 100 jaar De Stijl’ in 2017 11 kunstwerken zijn geplaatst.

Bekijk hieronder de overzichtskaart doorfietsroute Utrecht-Amersfoort

Wat is er al gebeurd?

Overleg met bewoners

Tijdens de eerste bewonersavond in 2020 presenteerden we de plannen voor doorfietsroute Utrecht-Amersfoort. Bewoners konden toen op de kaart aangeven wat zij van de plannen vonden. En ook wat zij verder in de openbare ruimte wilden zien. Deze opgehaalde informatie is verwerkt in het integrale programma van eisen (IPvE) en functionele ontwerp (FO).

Op 5 juli 2022 tijdens de tweede bewonersavond presenteerden we dit ontwerp. Bewoners hebben hun zorgen uitgesproken over het weghalen van parkeerplaatsen op de Alexander Numankade, het voetpad langs de Biltsche Grift en de verkeersveiligheid. De komende tijd beoordelen we alle reacties en verwerken we dit in het definitieve ontwerp. Wilt u meer weten over deze planvorming? Neem dan contact met ons op. Wilt u de presentatie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar doorfietsrouteutrechtamersfoort@utrecht.nl

Lees de gestelde vragen tijdens de eerste bewonersavond (februari 2020) over de doorlfietsroute Utrecht-Amersfoort en onze antwoorden daarop (pdf, 147 kB)

Lees het Masterplan Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort (pdf, 34MB)

Aanpassingen Alexander Numankade

 • Bredere stoepen en smallere rijweg.
 • Mogelijke verkeersdrempel op het deel van de straat tussen de Van Brakelstraat en de M.A. De Ruyterstraat (hangt af van de uitkomst van nog lopend onderzoek).
 • Nieuwe verkeersborden om aan te geven dat er een 30-kilometerzone komt (via een verkeersbesluit).
 • Geen voorrangsregeling in de bocht met de Poortstraat.
 • Aantal aanpassingen eerder gedaan door de werkzaamheden vanuit het project Zeeheldenbuurt Waterproof (wensen van omwonenden).

Hulp en contact Doorfietsroute Utrecht-Amersfoort