Goederenvervoer Laden en lossen

Utrecht heeft veel laad- en losplekken. In de binnenstad zijn dit er ongeveer 60. Buiten de binnenstad kunt u parkeerplekken gebruiken voor het laden en lossen.

Bekijk de laad- en losplekken in de binnenstad

Bevoorrading voetgangersgebied

Venstertijden voetgangersgebied

Het bevoorradingsverkeer mag het voetgangersgebied inrijden op:

 • 06.00 - 11.30 uur   maandag tot en met zaterdag
 • 18.00 - 19.00 uur   maandag tot en met zaterdag
 • 21.00 - 22.00 uur   donderdagavond

Per januari 2018 is het voetgangersgebied groter en veranderen de venstertijden (uitbreiding met zondagen en meer tijd voor schone voertuigen). 

Buiten venstertijden bevoorraden

Maak dan gebruik van een stadsdistributiecentrum of van de bierboot. Kan dit niet, dan kunt u soms een ontheffing voor het bevoorraden buiten de venstertijden aanvragen.

Tijden en geluidoverlast

De laad- en losplekken zijn minimaal van maandag tot en met vrijdag overdag beschikbaar. Soms is dat korter. Op verschillende plekken gelden langere tijden, bijvoorbeeld in het weekend, op koopavond of 's nachts.

Geluidsoverlast voorkomen

De maximaal toegestane piekniveaus (grenswaarden) bij laden en lossen zijn:

 • Avondperiode 19.00 - 23.00 uur: 65dB(A) op de gevels van woningen en 50dB(A) binnen in- en aanpandige woningen.
 • Nachtperiode 23.00 - 07.00 uur: 60dB(A) op de gevels van woningen en 45dB(A) binnen in- en aanpandige woningen.

Als het geluid over de grens heen gaat, dan is de partij die de goederen heeft besteld verantwoordelijk. We kunnen een boete geven als u geen oplossing zoekt. Dit geldt bij laden en lossen op eigen terrein en op openbare laad- en losplaatsen.

Zoekt u een oplossing om geluidsoverlast te voorkomen? Lees meer op de website van Stichting Piek-Keur.

Handhaving

Als parkeerhandhavers ten minste 10 minuten lang geen tekenen van laden en lossen zien, dan krijgt u een bon. We kunnen het voertuig wegslepen.

Laad- en losplek aanvragen

U kunt aanleg of verplaatsing van een laad- en losplek aanvragen bij het wijkbureau.

Laden en lossen buiten laad- en losplekken of parkeervakken

Is het voor u onmogelijk om te laden en lossen in een laad- en losvak of parkeervak en denkt u een gedeelte van de weg te moeten blokkeren? Stuur dan een e-mail naar tijdelijkeverkeersmaatregelen@utrecht.nl.

Betere afsluiting voetgangersgebied voor voertuigen

We willen zo min mogelijk auto's in het voetgangersgebied in de binnenstad. Zo houden we de binnenstad prettig en gezond. Daarom verbeteren we per januari 2018 de afsluiting van het voetgangersgebied voor voertuigen. Deze maatregelen gelden alleen buiten de venstertijden.

Maatregelen

 1. Een automatische paal met kenteken-herkenningscamera’s op het Vredenburg (bij Coolcat). De paal gaat alleen naar beneden als er een ontheffing is.
 2. Kenteken-herkenningscamera’s aan het begin van de Lange Elisabethstraat en op de hoek van het Oudkerkhof (stadhuis). Daarmee controleren we of het langsrijdende voertuig een ontheffing heeft.
 3. Nieuwe handbediende rood-witte paaltjes. Alleen ontheffinghouders die via één van deze locaties het gebied in of uit gaan krijgen een sleutel/tag. Ze moeten daarvoor wel een goede reden hebben.

Planning

 • Tot eind 2017 werken we aan de voorbereidingen. Bijvoorbeeld op het Vredenburg.
 • Vanaf 13 november testen we de automatische paal op het Vredenburg. De paal staat voorlopig buiten de venstertijden altijd omhoog. Maar de paal gaat wel automatisch naar beneden als er een voertuig aankomt.
 • Pas als alles goed werkt gaat de paal alleen nog maar omlaag als de camera het kenteken van een ontheffinghouder herkent.

Hulp en contact Goederenvervoer

Telefoon
14 030

E-mail
stadslogistiek@utrecht.nl

Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht