Goederenvervoer Laden en lossen

In de binnenstad gebruikt u de laad- en losplekken om te bevoorraden. Er zijn er ongeveer 60. Buiten de binnenstad kunt u parkeerplekken gebruiken voor het laden en lossen. Het voetgangersgebied kunt u alleen tijdens de venstertijden inrijden. Het Domplein is afgesloten voor motorvoertuigen.

Bekijk de laad- en losplekken in de binnenstad

Wanneer laden en lossen?

De laad- en losplekken zijn minimaal van maandag tot en met vrijdag overdag beschikbaar. Soms is dat korter. Op verschillende plekken gelden langere tijden, bijvoorbeeld in het weekend, op koopavond of 's nachts.

Geluidsoverlast voorkomen

De maximaal toegestane piekniveaus (grenswaarden) bij laden en lossen staan op de website van Stichting Piek-Keur. Als het geluid over de grens heen gaat, dan is de partij die de goederen heeft besteld verantwoordelijk. We kunnen een boete geven als u geen oplossing zoekt. Dit geldt bij laden en lossen op eigen terrein en op openbare laad- en losplaatsen.

Handhaving

Als parkeerhandhavers ten minste 10 minuten lang geen tekenen van laden en lossen zien, dan krijgt u een bon. We kunnen het voertuig wegslepen.

Laden en lossen buiten laad- en losplekken of parkeervakken

Is het voor u onmogelijk om te laden en lossen in een laad- en losvak of parkeervak en denkt u een gedeelte van de weg te moeten blokkeren? Stuur dan een e-mail naar tijdelijkeverkeersmaatregelen@utrecht.nl.

Bevoorraden voetgangersgebied

We willen dat er zo min mogelijk kilometers in het voetgangersgebied gemaakt worden. Daarom is er overal tweerichtingsverkeer en vragen we u om gebruik te maken van de adviesroutes voor bevoorrading. Ook de Stadhuisbrug (eerst Korte Minrebroederstraat) en de Zadelstraat zijn buiten de venstertijden afgesloten voor motorvoertuigen.

Plattegrond voetgangersgebied

Waar kunt u het voetgangersgebied in en uit? Waar staan handhavingscamera’s? Hoe rijdt u er naartoe vanuit verschillende richtingen?

Bekijk de plattegronden (pdf, 809 kB)

Venstertijden voetgangersgebied

Tijdelijk ruimere venstertijden voor bevoorrading winkels

Met ingang van 20 mei 2020 gaan de onderstaande venstertijden voor bevoorrading van winkels in het voetgangersgebied in. Met de volgende aanvulling:

Vrijdag tot en met woensdag van 19.00 – 21.00 uur is het voetgangersgebied ook toegankelijk voor voertuigen onder dezelfde voorwaarden als milieuzone.

Toegang bevoorradingsverkeer voetgangersgebied
DagenTijdenVoorwaarden
Maandag tot en met zondag6.00 – 11.30 uurToegankelijk voor voertuigen onder dezelfde voorwaarden als milieuzone
Maandag tot en met zondag11.30 – 12.00 uurAlleen toegankelijk voor schone distributie:
  • vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI
  • bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of biogas
 

Maandag tot en met zondag,

met uitzondering van donderdag

19.00 - 21.00 uur

Alleen toegankelijk voor schone distributie:

  • vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI
  • bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of biogas
 
Donderdagavond21.00 - 23.00 uurAlleen toegankelijk voor schone distributie:
  • vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI
  • bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of biogas
 

Op 1 mei 2018 zijn de venstertijden van het voetgangersgebied veranderd: uitbreiding met zondagen en meer tijd voor schone voertuigen. Ook is het gebied groter geworden.

Buiten venstertijden bevoorraden

Is het nodig om buiten de venstertijden te bevoorraden? Maak dan gebruik van een stadsdistributiecentrum of van de bierboot. Kan dit niet, dan kunt u soms een ontheffing voor het bevoorraden buiten de venstertijden aanvragen.

Bevoorraden Domplein

Het Domplein is 24 uur per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hier mag u alleen rijden met een ontheffing. U kunt een ontheffing krijgen als:

  • het niet mogelijk is om goederen te laten vervoeren door een aanbieder van stadsdistributie
  • het echt nodig is om het Domplein op te rijden. Dit toont u aan met een klantenlijst.

Vraag ontheffing aan

Hulp en contact Goederenvervoer

Telefoon

14 030

E-mail

stadslogistiek@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht