Verkeer Openbaar vervoer

foto van tramhalte jaarbeursplein

Utrecht wil dat het openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief wordt voor de auto. Het wegnemen van knelpunten hoort daarbij. We werken aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer, vooral op de drukke buslijnen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van vrije bus- en trambanen en het terugbrengen van wachttijden voor kruispunten. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer sneller, betrouwbaarder en prettiger.

Aanleg Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-netwerk

De aanleg van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-netwerk gebeurt in fasen. Het grootste deel van het netwerk is op dit moment aangelegd en in gebruik. Hieronder vindt u een overzicht van projecten waar nu aan wordt gewerkt.

Investering in openbaar vervoer: onderzoek naar maatregelen

Rijk, provincie en gemeenten werken samen om de regio Utrecht op een gezonde manier te laten groeien en beter bereikbaar te maken. We onderzoeken maatregelen voor het openbaar vervoer (MIRT-verkenning). We nodigen u uit voor bijeenkomsten om hierover mee te denken.

Lees meer over investering in ov, het onderzoek en de bijeenkomsten

Trajecten in uitvoering

Traject afgerond

  • Tram 22 (Utrecht Centraal – Utrecht Science Park)

Dienstregeling openbaar vervoer

Meer informatie of klachten over de dienstregeling? Kijk voor bus en tram op U-OV.nl. Voor de trein op NS.nl. Of plan uw route via 9292.nl.

Deelvervoer

Wist u dat deelfietsen, deel e-bikes en deelauto's ook dichtbij OV punten staan? Zo wordt de overstap naar uw bestemming steeds gemakkelijker.

Meer over deelvervoer

Verkeersbeleid

Utrecht moet bereikbaar, aantrekkelijk en gezond blijven. Daarom nemen we maatregelen voor het verkeer en de inrichting van de stad. Deze maatregelen komen uit het mobiliteitsplan.

Hulp en contact Openbaar vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl