Openbaar vervoer

foto van tramhalte jaarbeursplein

Utrecht wil dat het openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief wordt voor de auto. Het wegnemen van knelpunten hoort daarbij. We werken aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer, vooral op de drukke buslijnen.

We leggen bijvoorbeeld vrije bus- en trambanen aan. En we zorgen voor kortere wachttijden bij kruispunten. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer sneller, betrouwbaarder en prettiger.

Kinderen tot 12 jaar gratis in bus en tram

Kinderen tot 12 jaar kunnen heel 2024 gratis met de bus en tram in de provincie Utrecht. Vervoerders QBuzz en Syntus Utrecht hebben hiertoe besloten. Voorwaarde is wel dat een (betalende) volwassene meereist.

Aanleg hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)-netwerk

De aanleg van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)-netwerk gebeurt in fasen. Het grootste deel van het netwerk is op dit moment aangelegd en in gebruik. Hieronder vindt u een overzicht van projecten waar nu aan wordt gewerkt.

Investering in openbaar vervoer: onderzoek naar maatregelen

Rijk, provincie en gemeenten werken samen om de regio Utrecht op een gezonde manier te laten groeien en beter bereikbaar te maken. We onderzoeken maatregelen voor het openbaar vervoer (MIRT-verkenning). We nodigen u uit voor bijeenkomsten om hierover mee te denken.

Lees meer over investering in ov, het onderzoek en de bijeenkomsten

Geplande verbindingen

Hoogwaardig Openbaar Vervoer: busbaan MWKZ (busbaan Europalaan-Zuid)

Om de snelheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van het ov op korte termijn te verbeteren starten we het project busbaan Europalaan-Zuid.

Dit gaan we doen:

 • We breiden de bestaande busstrook op de Europalaan uit tussen Europaplein en de halte Kanaleneiland Zuid, en;
 • We breiden het openbaar vervoer bij P+R Westraven uit. Dat doen we door:
  • op de Europalaan een plek aan te leggen waar bussen kunnen keren (keerlus);
  • langs de Europalaan een plek aan te leggen waar bussen tijdelijk kunnen staan (busbuffer);
  • de halteperrons aan beide zijden van de Europalaan te verlengen en verbreden;
  • een vrije busstrook aan te leggen vanaf de Griffioenlaan tot de halte P+ R Westraven en vanaf de Griffioenlaan tot en met de Mauritiuslaan;
  • de mogelijkheden om over te stappen te verbeteren bij de haltes en P+R Westraven.

Ov-verbinding station Overvecht – Utrecht Science Park

De busverbinding tussen station Overvecht en Utrecht Science Park kan betrouwbaarder en sneller. Met dit project pakken we voor de korte termijn de vertraging aan op deze route. Zo maken we deze busroute aantrekkelijker, nemen meer reizigers deze bus en wordt Utrecht Centraal ontlast. Dit doen we met de volgende maatregelen:

 • aanleggen van extra busstroken op de belangrijkste knelpunten (kruising Jan van Galenstraat, rondom het Kardinaal Alfrinkplein en Berekuil)
 • inkorten groene golf voor auto’s tussen Salvador Allendeplein en Mr. Tripkade om het busverkeer van de Mr. Tripkade op een goede manier af te kunnen wikkelen
 • versmallen van de Kardinaal de Jongweg, zodat extra groen kan worden toegevoegd en de verkeersveiligheid verbetert.

Trajecten in uitvoering

Traject afgerond

 • Tram 22 (Utrecht Centraal – Utrecht Science Park)

Dienstregeling openbaar vervoer

Meer informatie of klachten over de dienstregeling? Kijk voor bus en tram op U-OV.nl. Voor de trein op NS.nl. Of plan uw route via 9292.nl.

Deelvervoer

Wist u dat deelfietsen, deel e-bikes en deelauto's ook dichtbij ov-punten staan? Zo wordt de overstap naar uw bestemming steeds gemakkelijker.

Meer over deelvervoer

Hulp en contact Openbaar vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl