Wijken Meer ruimte voor jongeren in Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn wonen steeds meer jongeren tussen de 12 en 24 jaar. We willen deze groeiende groep meer ruimte en plekken geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten of waar ze bijvoorbeeld een balletje kunnen trappen.

Ruimte voor oudere kinderen en jongeren

Leidsche Rijn groeit sterk en heeft veel kinderen. Op veel plekken is er voldoende speelruimte voor jonge kinderen. Voor oudere kinderen en jongeren is er niet genoeg ruimte. Daarom krijgt een aantal plekken in Leidsche Rijn een andere inrichting met sportveldjes en ontmoetingsplekken. Deze komen vooral in parken en langs de groene routes. Samen met bewoners maken we die plekken, verspreid over Leidsche Rijn. Soms nemen bewoners het initiatief voor speelplekken, zoals in Park Hoge Weide.

Meepraten en meedenken

Plannen worden samen met de buurt gemaakt. Vooral jongeren maar ook andere buurtbewoners kunnen meepraten en meedenken over de inrichting hiervan.,

We zijn al hard aan de slag.

Bekijk het overzicht van speeltuinen en speelplekken: die er al zijn, waar we aan werken of welke in beeld zijn

Studenten denken mee over nieuw jongerenplek

De leerlingen van het Niftarlake College hebben voor een schoolproject nieuwe jongerenplekken bedacht. Een plek om te sporten, bewegen en elkaar ontmoeten. De leerlingen presenteerden in juni de ideeën. Wij nemen deze ideeën mee bij de ontwikkeling van nieuwe plekken voor jongeren.

Andere voorzieningen voor jongeren

Jongeren hebben andere behoeftes voor vrijetijdsbesteding, scholing en werk dan kinderen of volwassenen. Dit vraagt om een passend aanbod en goede mogelijkheden voor sporten en ontmoeten op straat, maar ook in een club, buurthuis of horeca. Ook middelbare scholen in de wijk, kans op werk of een bijbaantje.

In Leidsche Rijn zetten we de komende jaren voor jongeren in op:

  • meer voorzieningen voor jongeren (bijvoorbeeld voetbalkooien, hangplekken met wifi)
  • samen met jongeren zorgen voor meer voorzieningen voor jongeren (bijvoorbeeld cultuurhuis)
  • meer ontmoetingsplekken voor jongeren
  • initiatieven van ondernemers mogelijk maken (bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden, horeca, gamecenter, met extra aandacht jongeren 16 tot en met 18 jaar)
  • gerichte aanpak jeugdoverlast en veiligheid
  • minder wachtlijsten bij sportverenigingen
  • meer beweeg- en sportplekken

Het uitbreiden van het aantal ontmoetingsplekken, voorzieningen en activiteitenaanbod voor jongeren is één van de wijkopgaven van Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn maken we samen

Met het netwerk Leidsche Rijn maken we samen pakken we het per project aan. Voor een aantal projecten zijn jongeren, professionals en de gemeente samen aan de slag om de jongerenvoorzieningen in de wijk te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Doe mee, denk mee!

Hulp en contact Wijkbureau Leidsche Rijn

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijn@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Victor Everhardt
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

Brusselplein 4, 3541 CJ Utrecht

Openingstijden

maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht