Wijken Meer ruimte voor jongeren in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Het aantal jongeren in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten–De Meern groeit de komende jaren nog flink. Er zijn onvoldoende speel- beweeg- en ontmoetingsplekken voor hen. Daarom willen we in 2020 een inhaalslag maken en nieuwe plekken realiseren.

Advies onderzoeksbureau: meer plekken nodig

In opdracht van gemeente Utrecht keek onderzoeksbureau OBB naar het huidige aanbod aan plekken voor jongeren in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, de groei van het aantal jongeren per woonbuurt en naar geschikte ruimte voor uitbreiding. Hun conclusie: in de meeste buurten zijn nu onvoldoende speel- beweeg- en ontmoetingsplekken. Zie ook het advies sporten en ontmoeten jongeren Vleuten-De Meern (pdf, 2 MB) en het wijkspeelruimtekader Leidsche Rijn (pdf, 5 MB).

In juni 2019 heeft ook de gemeenteraad bepaald dat we extra inzetten op het realiseren van voldoende en gevarieerde plekken voor jongeren (zie Nota Volksgezondheid).

Nieuwe plekken voor jongeren

Om in 2020 een inhaalslag te maken starten we met de volgende 6 locaties in Vleuten-De Meern en 6 locaties in Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn:

 1. Archeologiepark
 2. Park Hoge Weide
 3. Crouweldijk/'t Zand
 4. Willem Alexanderpark
 5. Rhijnoordviaduct (hoek fietspad Dominee Abernathylaan/Groenewoudsedijk)
 6. Amaliapark

Vleuten–De Meern:

 1. Hampoort
 2. Wilhelminalaan
 3. Passiebloemweg
 4. Sandwijck/Bokkeduinen
 5. Máximapark
 6. Veldhuizerpark

Een aantal daarvan zijn bestaande locaties die we verbeteren. Deze locaties zijn gekozen op basis van het advies van OBB én signalen van jongeren zelf en professionals uit de wijk (onder andere jongerenwerkers en jeugdwijkagenten).

Hoe zijn bewoners betrokken?

 • Omwonenden hebben een wijkbericht ontvangen.
 • Op 18 februari 2020 is er een informatieavond
 • Bewoners kunnen reageren op de conceptontwerpen en de bijbehorende beheerafspraken over het schoon, heel en veilig houden van de plekken. Schriftelijk kunt u reageren tot en met woensdag 4 maart 2020 door een mail te sturen naar ruimtevoorjongeren@utrecht.nl
 • We verzamelen alle reacties. Ideeën en opmerkingen die een plek kunnen verbeteren, verwerken we in de definitieve ontwerpen. Uitgangspunt is dat de speel- beweeg- en ontmoetingsplekken nodig zijn, op meerdere plekken in de wijken.
 • Indien nodig vragen we een omgevingsvergunning voor de uitvoering aan. Daarbij gelden de gangbare inspraakprocedures

Meer jongerenplekken

Naast deze eerste 12 locaties in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn realiseren we de komende jaren nog meer speel- beweeg- en ontmoetingsplekken. Hiervoor is een plan in de maak.

Bekijk ook een overzicht met bestaande speeltuinen en speelplekken of plekken waar al aan gewerkt wordt

Jongerenactiviteiten

We breiden de activiteiten voor jongeren in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern uit. Dit doen we in samenwerking met Dock Utrecht, Sport Utrecht, Stichting Jongerenwerk Utrecht (Jou) en enkele andere organisaties. Bekijk hieronder het aanbod:

DURF! studentenleerbedrijf

Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht werken samen aan het studentenleerbedrijf DURF!. Jongeren uit Leidsche Rijn en Vleuten–De Meern krijgen ondersteuning van studenten bij het organiseren van vrijetijdsactiviteiten. Denk hierbij aan sport en bewegen, feestjes, kunst/cultuur of gaming. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk van de ideeën van jongeren uit te gaan. Het schooljaar 2019-2020 is het 2e jaar dat Durf! met jongeren uit de wijk aan de slag gaat voor de organisatie van allerlei sportieve, feestelijke en culturele activiteiten. Hiermee doen we ook kennis op voor jongerenparticipatie.

Lees meer over de activiteiten van DURF! of deel uw ideeën met de studenten

Ander initiatief?

Hebt u zelf ook een mooi initiatief of idee voor jongeren bij u in de buurt? Wij helpen u graag bij het uitvoeren ervan. Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds

Hulp en contact Wijkbureau Leidsche Rijn

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijn@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Eelco Eerenberg
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

Brusselplein 4, 3541 CJ Utrecht

Openingstijden

maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Uw mening