Wijken Wat gebeurt er in wijk Zuidwest?

Kap van een boom aan de Rooseveltboulevard

We kappen binnenkort een esdoorn aan de Rooseveltboulevard ter hoogte van de sporthal. We planten later een nieuwe boom terug.

Lees meer over deze kap


Kap 5 iepen in Zuidwest

We kappen binnenkort 5 iepen in Zuidwest. Deze bomen staan aan de Europalaan. We planten later nieuwe bomen terug.

Lees meer over deze kap


Vervanging verkeerslichten kruispunt Orteliuslaan Blaeulaan

Op maandag 27 juni 2022 beginnen we met het vervangen van de verkeerslichten op de kruising Orteliuslaan - Blaeulaan. De werkzaamheden duren tot donderdag 21 juli. De verkeerslichten en de technische automaat (een deel van de verkeersinstallatie) zijn verouderd. We vervangen deze om storingen te voorkomen.

Wat betekent dit voor de bereikbaarheid?

Komende vanuit het zuiden op de Orteliuslaan kan autoverkeer niet richting de Blaeulaan. Auto's kunnen verderop op de Orteliuslaan keren om de Blaeulaan te bereiken. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de werkzaamheden. De bushaltes op de Orteliuslaan blijven tijdens de werkzaamheden in gebruik en bereikbaar.


Nieuwbouwplannen Marco Pololaan 111-117

Het college heeft op 31 mei de eisen voor een het nieuwe gezondheidscentrum en de huurappartementen vastgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan kan nu worden opgesteld. Wilt u de plannen volgen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van de ontwikkelaar.

Lees meer over het proces en de plannen voor Marco Pololaan 111-117


Haalbaarheidsonderzoek nieuwbouw Europalaan/Lanslaan

19 mei 2022 was een informatie inloopbijeenkomst over het haalbaarheidsonderzoek en de resultaten hiervan. Ook is een impressie van de nieuwbouw getoond en zijn het proces en de planning toegelicht.

Lees meer over het project nieuwbouw Europalaan/Lanslaan en het verslag van de bijeenkomst


Bouwprojecten in Zuidwest

In mei zijn er bijeenkomsten geweest over nieuwbouw aan de Bernadottelaan, de Europalaan, Livingstonelaan en het Krachtstation. Op de projectpagina's vindt u meer informatie over presentaties, verslagen en de laatste planning van elk project.

Bekijk alle bouwprojecten in Zuidwest


Noodkap bomen in Zuidwest

We kappen binnenkort een aantal bomen in Zuidwest. We planten later nieuwe bomen terug.

Lees meer over deze kap


Openingsfeest Maasplein: 24 augustus

Het Maasplein is bijna af! Het plein is nu een stuk groener en heeft nieuwe speeltoestellen. Reden voor een feestelijke opening. Voor kinderen is er een speciaal programma met leuke activiteiten. Zoals het maken van zaadbollen. Er is ook koffie en thee met iets lekkers.

  • wanneer: woensdag 24 augustus 2022
  • hoe laat: 12.15 - 14.00 uur
  • waar: Maasplein

Het openingsfeest is voor iedereen en met vrije toegang. U bent van harte welkom!

Lees meer over het Maasplein


Straten vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden

15 straten in de buurt De Nieuwe Defensie (Merwedekanaalzone) krijgen namen van vrouwelijke verzetshelden. 2 straten worden vernoemd naar Utrechtse verzetsgroepen. Op 4 mei onthulde de burgemeester alle nieuwe straatnamen. Nabestaanden van de verzetshelden waren erbij. Eind dit jaar kunnen de eerste bewoners verhuizen naar 1 van deze eervolle straatnamen.

Lees meer informatie over De Nieuwe Defensie


Vernieuwen Adenauerlaan, Attleeplantsoen en Trumanlaan

De plannen om deze 3 straten in Kanaleneiland te vernieuwen zijn definitief. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de straat, de stoep, de parkeervakken, groen en het vernieuwen van een speelplek. Ook vernieuwen we het riool. Drempels en smallere straten, zorgen voor langzamer verkeer.

Lees meer over het vernieuwen van Kanaleneiland Noord-Noord


Coronaprik halen in Het Krachtstation

Kunt u niet naar de Jaarbeurs komen om uw coronaprik te halen? Dan is vaccineren in Kanaleneiland op zondagen mogelijk tot en met eind juni.

Wanneer is vaccineren in Kanaleneiland mogelijk?

  • Op zondagen van 15.30 tot 21.00 uur
  • Plaats: Het Krachtstation, Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht.

Afspraak maken

  • Ouders/verzorgers met kinderen van 5 tot en met 11 jaar moeten voor hun kind een afspraak maken. Een afspraak maken kan alleen telefonisch via 030 - 630 54 00. Vraag naar de locatie Het Krachtstation in Kanaleneiland. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
  • 12 tot en met 17 jaar: geen afspraak nodig voor de 1e en 2e prik. Wel een afspraak nodig voor de 1e boosterprik. Een afspraak maken kan alleen telefonisch via 030 - 630 54 00. Vraag naar de locatie Het Krachtstation in Kanaleneiland. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
  • 18 jaar en ouder: geen afspraak voor 1e, 2e prik of 1e boosterprik. Mensen van 60 jaar en ouder hoeven geen afspraak te maken voor de herhaalprik (2e boosterprik). Wilt u liever toch een afspraak maken? Een afspraak maken kan via www.coronatest.nl/ik-wil-me-laten-vaccineren of via 030 - 630 54 00. Vraag naar de locatie Het Krachtstation in Kanaleneiland. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Wat neemt u mee?

Neem uw ID-kaart of paspoort mee naar de vaccinatielocatie.

Lees meer over vaccineren van kinderen 5 t/m 11 jaar op de website van GGDrU

Lees het nieuwsbericht over de 1e boostervaccinatie voor kinderen van 12 t/m 17 jaar

Lees meer over de boostervaccinatie op Rijksoverheid.nl

Lees meer over vaccineren in Utrecht


Gratis corona zelftesten en mondmaskers

Er zijn nu gratis corona zelftesten en mondmaskers beschikbaar voor Utrechters die dit zelf niet kunnen betalen. Hebt u een U-pas? Dan kunt u bij het wijkbureau Kanaleneiland per persoon 3 zelftesten en mondmaskers ophalen.

Ga langs bij uw wijkbureau

Ook kunt u zonder een U-pas langsgaan bij diverse buurtcentra.

Bekijk de buurtcentra op de website van DOCK


Onderwaterplantenbakken langs Zeehaenkade

We hebben onderwaterplantenbakken geplaatst aan de Zeehaenkade. Hier kunnen waterplanten groeien. Waterplanten maken het water schoon. Ook zorgen ze dat het water prettig is om te leven voor vissen en andere waterdieren.

Meer over waterplanten en waterkwaliteit


Noodopvang vluchtelingen aan Zeehaenkade

Utrecht biedt vanaf 19 maart opvang aan 25 mensen uit Oekraïne in de Zeehaenkade 30. De opvang en begeleiding van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen is de verantwoordelijkheid van de gemeenten, dus ook van gemeente Utrecht. We willen als stad van mensenrechten bijdragen aan veilige en menselijke opvang van vluchtelingen in Nederland. In Utrecht willen we zo snel mogelijk 800 plekken langdurig beschikbaar hebben. Het kan zijn dat de opvang voor langere tijd nodig is. Daarom zoeken we naar plekken die zo huiselijk en stabiel mogelijk zijn.

Aan de Zeehaenkade 30 is een geschikte plek gevonden. Deze opvanglocatie heeft (gedeelde) woonkamers, slaapvertrekken, toiletten, douches en wasruimtes. Het Leger des Heils gebruikt het gebouw al voor bijvoorbeeld de opvang van mensen die dakloos zijn. Hierdoor is het snel te gebruiken voor deze opvang van met name vrouwen, kinderen en ouderen. Ook nu begeleidt het Leger des Heils de mensen op deze plek. Voorlopig is de opvang voor 3 maanden.

Meer informatie


Vernieuwen riool Europalaan Noord

We vernieuwen het riool in de parallelweg van de Europalaan Noord (voorheen de tippelzone). Dit is nodig omdat het riool verouderd is. We werken in fasen, waarin verschillende omleidingen gelden. De bedrijven aan de parallelweg blijven bereikbaar.

Lees meer over het vernieuwen van het riool aan Europalaan


Rivierenwijk samen groener maken

We gaan samen met inwoners aan de slag om Rivierenwijk groener te maken. Rivierenwijk is 1 van de buurten met het minste groen in Utrecht. Daarom doen we ons best voor meer groen.

Lees meer over waar we al groen bezig zijn


Jutfaseweg wordt fietsstraat met meer groen

Utrecht gaat de Jutfaseweg omvormen tot fietsstraat waar fietsers comfortabel en veilig kunnen fietsen. Langs het water komt meer groen, een wandelpad en er komen bankjes.

Meer informatie over het opnieuw inrichten van de Jutfaseweg


Nieuwe inrichting Europalaan-Noord

De Europalaan-Noord krijgt een nieuwe inrichting tussen het Anne Frankplein en het Europaplein. We hebben een plan gemaakt om de laan mooier en veiliger te maken.

Bekijk het plan op www.utrecht.nl/europalaannoord


Herinrichting Socrateslaan

De Socrateslaan wordt een laan met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Er komt 1 rijstrook per rijrichting voor auto’s en een groene middenberm met een dubbele bomenrij. Ook maken we groen tussen het fietspad en de rijbaan en tussen de fietspaden. Zo verbeteren we de verkeersveiligheid, gaat oversteken makkelijker en wordt de laan mooier en leefbaarder.

Lees meer over de herinrichting van de Socrateslaan


Omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk

De gemeente werkt aan een nieuwe omgevingsvisie voor Kanaleneiland en Transwijk. Daarmee willen we de leefbaarheid in deze wijk verbeteren.

Lees meer over de omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk


Forse investeringen OV en woningen

Het Rijk, de provincie, de gemeente Utrecht en verschillende gemeenten in de regio gaan samen 500 miljoen investeren in verbeteringen van het openbaar vervoer. Vooral het openbaar vervoer tussen Lunetten, Utrecht Science Park, Overvecht en Leidsche Rijn. Daarnaast gaat er geld naar het beter bereikbaar maken van de geplande 9.000 woningen in de stad.

Lees meer over de investering in het OV


Kanaleneiland-Zuid wordt duurzame stadswijk

Woningcorporatie Bo-ex knapt de komende jaren 12 flats op in Kanaleneiland-Zuid. De opknapbeurt biedt bewoners meer comfort. En een energiezuinig huis is beter voor het milieu.

Lees meer over het duurzaam maken van Kanaleneiland-Zuid


Werkzaamheden in en om Dichterswijk

In en om Dichterswijk zijn veel langdurige wegwerkzaamheden. We doen ons best deze werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen zodat er zo min mogelijk hinder is.

Lees meer over de werkzaamheden in en om Dichterswijk

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau Zuidwest

Telefoon

14 030

E-mail

zuidwest@utrecht.nl

Wijkwethouder

Dennis de Vries
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Al-Masoedilaan 188, Utrecht

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag