Wijken Wat gebeurt er in wijk Zuidwest?

Hieronder ziet u belangrijke projecten en gebeurtenissen in de wijk. In de wijkopgaven leest u de belangrijkste plannen voor het komende jaar. In de omgevingsvisie staat het beleid voor de leefomgeving van de wijk.

Van Bijnkershoeklaan verkeersveiliger maken

Van de zomer maken we de Van Bijnkershoeklaan veiliger. We verbeteren de oversteken en er komen parkeerplaatsen voor kort parkeren bij de scholen.

Lees meer over de maatregelen bij de Van Bijnkershoeklaan


Duiken en springen vanaf bruggen in het water niet toegestaan

Duiken en springen vanaf een brug in het water is niet toegestaan. Bij de volgende bruggen hangen extra borden om u hierop te wijzen: Socratesbrug, Balijebrug, Nelson Mandelabrug, brug bij Holland Casino richting Jaarbeurs, Sowetobrug en de Muntbrug. De gemeente gaat regelmatig controleren.


Afrikalaan en Marco Pololaan verkeersveiliger maken

We maken deze zomer de Afrikalaan en de Marco Pololaan verkeersveiliger. Soms wordt er hard gereden en het is lastig om veilig over te steken.
Lees meer over wat we gaan doen


Omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk

De gemeente werkt aan een nieuwe omgevingsvisie voor Kanaleneiland en Transwijk. Daarmee willen we de leefbaarheid in deze wijk verbeteren.

Lees meer over de omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk


Vanaf 1 april betaald parkeren in de Waalstraat in Rivierenwijk

Vanaf 1 april 2019 geldt in een deel van de Waalstraat en in de Eemstraat betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Bewoners en ondernemers in het gebied kunnen vanaf 6 maart een parkeervergunning aanvragen.

Lees meer over de invoering van betaald parkeren in de Waalstraat


Opnieuw inrichten Alexander de Grotelaan

We richten de Alexander de Grotelaan opnieuw in. De straat wordt eenrichtingverkeer en er komt meer groen.

Meer over de Alexander de Grotelaan


Nieuwe planten Columbuspark

Het Columbuspark in Kanaleneiland krijgt nieuwe beplanting. Er is al nieuw gras ingezaaid. In het najaar van 2018 komt er nieuwe beplanting terug in het park. Deze beplanting is niet prettig voor plaagdieren om zich in te nestelen.


Horecalocaties op Rooseveltboulevard

In de 2 jaren 30-woningen aan de boulevard langs het Amsterdam-Rijnkanaal komt in november horeca. Direct rond de locaties komt een aantrekkelijke plek met terras, groen (hagen/fruitstruiken) en speelvoorzieningen voor kleine kinderen. In Kanaleneiland zijn nu nog weinig horecagelegenheden.
Presentatie van de plannen (pdf, 5,9 kB)


Kanaleneiland Zuid wordt duurzame stadswijk

Komende 5 jaar knapt woningcorporatie Bo-ex 12 flats op in Kanaleneiland Zuid. In totaal worden 644 huurwoningen (bijna) energieneutraal gemaakt. De opknapbeurt biedt bewoners meer comfort. En een energiezuinig huis is beter voor het milieu.

Wat gaat er gebeuren?

Flats krijgen zonnepanelen. Woningen krijgen energiezuinige en duurzame warmteoplossingen en een slimme thermostaat. Zo’n thermostaat laat onder andere zien hoeveel energie bewoners verbruiken en hoeveel dat kost. De aanpak kan per flat en woning verschillen. De ideeën hiervoor worden de komende jaren samen met de bewoners uit de flats verder uitgewerkt. Ook komen er in de wijk elektrische deelauto’s waar bewoners gebruik van kunnen maken. En er gaan elektrische bussen rijden in de wijk.

Uitwerking plannen

Gemeente Utrecht en Bo-ex werken samen 7 partnerorganisaties de plannen voor een duurzame stadswijk verder uit in het project IRIS. Een project met steun van de Europese Unie.


Werkzaamheden in en om Dichterswijk

klik op afbeelding voor vergroting

In en om Dichterswijk zijn veel langdurige wegwerkzaamheden. We doen ons best deze werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen zodat er zo min mogelijk hinder is. Wij begrijpen dat het vervelend is voor u als bewoner. De werkzaamheden zijn echt nodig om de stad, ook in de toekomst, prettig, gezond en bereikbaar te houden.

Doorlopend: werk door nutsbedrijven

Op verschillende plaatsen in Dichterswijk zijn trottoirs, fietspaden, parkeerplaatsen of delen van de weg een tijdje niet of minder goed te gebruiken. Dit komt omdat nutsbedrijven (denk aan Vitens en Stedin) werkzaamheden verrichten aan waterleidingen, rioleringen en kabels en leidingen. Zij informeren de aanwonenden met een brief. Maar ook als weggebruiker kunt u hier ongemak van ervaren.

Hieronder vindt u een overzicht aan langdurige lopende projecten.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Plannen en doelen voor de wijk

In de wijkopgave Zuidwest staan de wensen en doelen voor de wijk. We vragen aan bewoners en de wijkraad wat belangrijke onderwerpen zijn in de wijk. Ook leest u wat de belangrijkste projecten en acties zijn voor het komende jaar. Ook activiteiten van ondernemers en bewoners staan in het programma.

Bekijk de wijkopgave van Zuidwest


Beleid over de leefomgeving in de wijk

In de omgevingsvisie staat het beleid voor de leefomgeving.

Hulp en contact wijkbureau Zuidwest

Telefoon

14 030

E-mail

zuidwest@utrecht.nl


Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

Al-Masoedilaan 188, Utrecht

Openingstijden

maandag t/m donderdag 9.00-17.00
vrijdag 9.00-12.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht