Wat gebeurt er in wijk Zuidwest?

Tijdelijke opvang asielzoekers in kantoorpand Europalaan

Eind mei 2024 worden in een kantoorpand aan de Europalaan 44 asielzoekers opgevangen. Het is een tijdelijke opvang voor 130 asielzoekers voor een periode van 6 maanden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) regelt de opvang en begeleiding van de asielzoekers en is het eerste aanspreekpunt voor de omgeving. Ook is bij het pand 24 uur per dag beveiliging aanwezig.

De druk op de opvang van asielzoekers in Nederland is op dit moment zeer groot. De gemeente wil met deze tijdelijke opvang bijdragen aan de opvang van asielzoekers. Eerder werden asielzoekers tijdelijk opgevangen op andere noodlocaties. Deze zijn niet meer beschikbaar. Het kantoorpand Europalaan 44 staat al enige tijd grotendeels leeg. De begane grond is en blijft verhuurd aan verschillende ondernemers. 2 etages worden verbouwd voor opvang. Ook komen er ruimtes waar de asielzoekers kunnen eten en ontspannen. Op het buitenterrein komen mobiele sanitaire voorzieningen. COA past het gebouw de komende weken aan zodat het voldoet aan de eisen van de brandweer en GGD.

Voor meer informatie over de opvang van asielzoekers op deze locatie kunt u contact opnemen met het COA.


Hittehelden gezocht

Smelt u ook weg in de zomer? Help mee hitte in uw buurt te meten in het project 'Groene Buurt, Koele Buurt' en draag bij aan een koelere buurt. Woont u in of rond Rivierenwijk, Kanaleneiland, Ondiep of Zuilen? Meld u dan aan.

Aanmelden Groene Buurt, Koele Buurt


Oranjebrug tijdelijk dicht voor autoverkeer

We sluiten de Oranjebrug tijdelijk af voor auto's. Vanaf 22 april is er een omleiding via de Vondelbrug of de Socratesbrug. Fietsers en voetgangers kunnen de brug wel gebruiken. Ook kan de brug wel open en dicht voor vaarverkeer.

Waarom sluiten we de brug af?

We hebben onderzocht of de Oranjebrug nog aan de wettelijke regels voldoet. Bij een deel van de Oranjebrug is dit niet zo. We onderzoeken nu wat we moeten doen zodat de brug weer voldoet.

Hoe lang is de brug dicht?

Het nog niet duidelijk hoe lang de brug precies dicht is. We weten meer na het onderzoek. We verwachten dat de brug waarschijnlijk een aantal maanden dicht is. Dit kan ook langer zijn.


Nieuwe werkzaamheden in Merwede

We gaan verder met de voorbereiding op de bouw van nieuwe woningen in Merwede. In 2023 startten we met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het uit elkaar halen (sloop) van de busgarage, archeologisch onderzoek en het klaarmaken van de grond voor de bouw. Ontwikkelaar start binnenkort als eerste met het uit elkaar halen van 8 gebouwen in het Smart Business Park aan de Kanaalweg 14-18.

Lees meer over de werkzaamheden in Merwede


Het plukpad gaat weer open, maar alleen onder een aantal voorwaarden

De Hefbrug en het trekpontje waren vanwege vernielingen en vandalisme afgesloten en daarom kon je niet meer het rondje RingPark Dichterswijk lopen. Het plukpad aan de overkant van de Kruisvaart was daarom niet bereikbaar. Het plukpad gaat weer open maar alleen onder bepaalde voorwaarden:

Het plukpad moet voor iedereen veilig voelen en de natuur moet worden gerespecteerd. Dat betekent dat er geen vernielingen en overlast meer mogen plaatsvinden op het bouwterrein en aan de bouwhekken. Ook moeten honden aan de lijn. Zodra er weer overlast is, sluit de eigenaar MRP Kruisvaartkade het terrein weer.

Er worden maatregelen getroffen om overlast te voorkomen. Zo gaat Stichting RingPark aan de slag met een ontwerp om incidenten in de toekomst te voorkomen. MRP Kruisvaartkade werkt aan het rechtzetten van de hekken en het heropenen van de Hefbrug. Gemeente Utrecht heeft het trekpontje hersteld.

Er is nog even tijd nodig om deze maatregelen te realiseren. Tot die tijd blijft het plukpad gesloten en ligt het pontje vast. Binnenkort vertellen we u wanneer het plukpad weer open gaat.


Dichterswijk en Rivierenwijk worden aardgasvrij

In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. In Dichterswijk en Rivierenwijk gaan we onderzoeken hoe aardgasvrij op een goede en betaalbare manier kan. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met bewoners.

Alles over Dichterswijk/Rivierenwijk aardgasvrij


Route naar nieuwe fietsbrug Papendorp gekozen

We hebben onderzocht hoe de route van Papendorp via de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar het 24 Oktoberplein moet gaan lopen. We hebben een optie gekozen die we nu verder uitwerken.

Lees meer over de aansluiting van de brug op het 24 Oktoberplein


Vasco da Gamalaan omgeving: opnieuw inrichten

Het riool van de Vasco da Gamalaan en omgeving moet vervangen worden. We gebruiken het werk aan het riool om meteen de buitenruimte te vernieuwen. Er komen nieuwe straten, meer planten en bomen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook maken de we openbare ruimte geschikt voor klimaatverandering.

Lees meer over de nieuwe inrichting van de Vasco da Gamalaan


Kanaleneiland-Zuid wordt aardgasvrij

In Utrecht stoppen we met het gebruik van aardgas om huizen te verwarmen en om te koken. Kanaleneiland-Zuid is een van de 20 buurten waar we gaan onderzoeken hoe de buurt op een goede en betaalbare manier aardgasvrij kan worden. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.

Meer over Kanaleneiland-Zuid aardgasvrij


Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau Zuidwest

Telefoon

14 030

E-mail

zuidwest@utrecht.nl

Wijkwethouder

Dennis de Vries
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Al-Masoedilaan 188, Utrecht

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag