Rechten voor huurders

Als huurder kunt u te maken hebben met een huurder die zich slecht aan de regels houdt. Die bijvoorbeeld een (te) hoge huurprijs vraagt, de woning slecht onderhoudt of langskomt zonder afspraak. Hier vindt u informatie over uw rechten, wat u zelf kunt doen en welke organisaties u kunnen helpen.

English

Top 5 huurrechten

Als huurder hebt u bepaalde rechten, denk bijvoorbeeld aan:

  • Redelijke huurprijs: een te hoge huurprijs vragen mag niet, ook al zijn er weinig kamers en woningen. Daar zijn wettelijke regels voor.
  • Duidelijk overzicht servicekosten: de servicekosten zijn duidelijk beschreven en worden jaarlijks afgerekend.
  • Goed onderhoud: de verhuurder moet groot onderhoud en reparaties betalen. U bent als huurder wel verantwoordelijk voor kleine reparaties. Op de website van Rijksoverheid vindt u voorbeelden van kosten die voor de huurder of verhuurder zijn.
  • Respecteren van privacy: de verhuurder moet rekening houden met uw persoonlijke ruimte. Hij of zij mag dus nooit zonder afspraak zomaar uw kamer of woning binnenkomen.
  • Opzegtermijn huurovereenkomst: de verhuurder kan de huurovereenkomst niet zomaar opzeggen. U hoeft ook niet direct uw woning te verlaten.  Wilt u weten of en hoe de verhuurder uw huurovereenkomst kan opzeggen? Laat het controleren door Huurteam Utrecht. Mag de verhuurder uw huurovereenkomst niet opzeggen en doet hij dat wel? Dan kunt u bezwaar maken tegen de huuropzegging. Ook hiervoor kunt u terecht bij het Huurteam Utrecht.

Huurtoeslag

Hebt u minder te besteden? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag, ook als student. Schrijf u in bij de gemeente Utrecht en vraag huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Huurprijscheck

Betaalt u teveel huur? Doe de huurprijscheck!

Ga naar de huurprijschecker

Hulp bij problemen

Hebt u problemen met uw verhuurder? Kijk wat u kunt doen en welke organisaties u kunnen helpen.

Meer informatie over problemen bij huren

Een (studenten)kamer of woning zoeken

Bent u op zoek naar een woning of kamer? Bekijk de tips voor het vinden van een woning.

Meer informatie over woning zoeken

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur