Rechten voor huurders

Als huurder kunt u te maken hebben met een huurder die zich slecht aan de regels houdt. Die bijvoorbeeld een (te) hoge huurprijs vraagt, de woning slecht onderhoudt of langskomt zonder afspraak. Hier vindt u informatie over uw rechten, wat u zelf kunt doen en welke organisaties u kunnen helpen.

English

Top 5 huurrechten

Als huurder hebt u bepaalde rechten, denk bijvoorbeeld aan:

  • Redelijke huurprijs: een te hoge huurprijs vragen mag niet, ook al zijn er weinig kamers en woningen. Daar zijn wettelijke regels voor.
  • Duidelijk overzicht servicekosten: de servicekosten zijn duidelijk beschreven en worden jaarlijks afgerekend.
  • Goed onderhoud: de verhuurder moet groot onderhoud en reparaties betalen. U bent als huurder wel verantwoordelijk voor kleine reparaties. Op de website van Rijksoverheid vindt u voorbeelden van kosten die voor de huurder of verhuurder zijn.
  • Respecteren van privacy: de verhuurder moet rekening houden met uw persoonlijke ruimte. Hij of zij mag dus nooit zonder afspraak zomaar uw kamer of woning binnenkomen.
  • Opzegtermijn huurovereenkomst: de verhuurder kan de huurovereenkomst niet zomaar opzeggen. U hoeft ook niet direct uw woning te verlaten.  Wilt u weten of en hoe de verhuurder uw huurovereenkomst kan opzeggen? Laat het controleren door Huurteam Utrecht. Mag de verhuurder uw huurovereenkomst niet opzeggen en doet hij dat wel? Dan kunt u bezwaar maken tegen de huuropzegging. Ook hiervoor kunt u terecht bij het Huurteam Utrecht.

Huurtoeslag

Hebt u minder te besteden? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag, ook als student. Schrijf u in bij de gemeente Utrecht en vraag huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Huurprijs controleren

Betaalt u misschien teveel huur? Controleer de hoogte van de huurprijs!

Huurprijs huurwoning controleren?

Ga naar de huurprijschecker

Huurprijs studentenkamer controleren?

Doe de puntencheck

Hulp bij problemen

Hebt u problemen met uw verhuurder? Kijk wat u kunt doen en welke organisaties u kunnen helpen.

Meer informatie over problemen bij huren

Hulp voor studenten

Studenten hebben recht op een goede woning en een normale huur. Studenten met een kamer of een huurwoning in Utrecht kunnen een puntencheck doen. Of het Huurteam Utrecht om hulp vragen bij problemen.

Meer informatie voor studenten op NormaleHuur.nl

Een (studenten)kamer of woning zoeken

Bent u op zoek naar een woning of kamer? Bekijk de tips voor het vinden van een woning.

Meer informatie over woning zoeken

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur