Erfpacht voor particulieren

Jazzsingel Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht is eigenaar van verschillende gebouwen en stukken grond. Sommige stukken grond zijn uitgegeven in erfpacht. De grond mag u gebruiken om er op te wonen of er een tuin te hebben.

Erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983?

Bent u erfpachter en gelden voor uw erfpachtrecht de voorwaarden 1974 of 1983? Dan gaat er na 50 jaar wat voor u veranderen. In november 2022 stuurden we een brief naar alle erfpachters die hiermee te maken krijgen. We onderzoeken de komende tijd welke aanpassingen in de voorwaarden 1974 nodig en wenselijk zijn. In de loop van 2023 ontvangen erfpachters bericht over hoe het ermee staat. De erfpachters met voorwaarden 1974 zijn uitgenodigd om hierover mee te praten en hun mening te geven. In de brief staat hoe dat kan.

Lees wat de veranderingen voor u betekenen en wat u nu al kunt doen

Wilt u de erfpachtvoorwaarden die gelden voor uw erfpachtrecht ontvangen? Mail naar erfpacht@utrecht.nl of bel naar 14 030.

 

Erfpachtrechten

Als erfpachter krijgt u het gebruiksrecht van die grond: het erfpachtrecht. Hiervoor betaalt u een vergoeding: de erfpachtcanon. In Utrecht bestaan 3 soorten erfpachtrechten.

Soorten erfpachtrechten

Eeuwigdurende erfpachtrechten

  • Zonder canon: de waarde van de grond is in 1 keer afbetaald. Als erfpachter hoeft u in de toekomst geen erfpachtcanon meer aan ons te betalen (bij onveranderd gebruik). Voor deze woningen gelden de erfpachtvoorwaarden 1989.
  • Met canon: u hebt of een eerdere erfpachter van de woning maakte gebruik van de conversieregeling erfpacht 2017. Daarbij is gekozen voor een jaarlijkse erfpachtcanon in plaats van direct de vastgestelde waarde van de grond te betalen. Voor deze woningen gelden ook de erfpachtvoorwaarden 1989, maar u betaalt nog wel een jaarlijkse canon. Deze canon kunt u afkopen door alsnog de vastgestelde waarde van de grond te betalen.

Voortdurende erfpachtrechten

De erfpachter betaalt een jaarlijkse canon die we om de 10 jaar aanpassen. Of de erfpachter kan kiezen om de erfpachtcanon voor 50 jaar af te kopen. Dit gaat meestal om woningen op gemeentegrond die zijn uitgegeven voor 1989. Voor deze woningen gelden de erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983.
Let op: Het kan zijn dat de woning in 1990 of 1991 is opgeleverd, maar dat voor uw woning toch de erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983 gelden. Bijvoorbeeld als de projectontwikkelaar afspraken met ons maakte onder de oude erfpachtvoorwaarden uit 1974 of 1983. Dit voordat de erfpachtvoorwaarden 1989 ingingen.

Wat verandert er?

Voor erfpachtvoorwaarden 1974 of 1983 eindigt na 50 jaar het eerste erfpachttijdvak. Vanaf dat moment begint een nieuw erfpachttijdvak van 50 jaar. Wij kunnen voorafgaand aan dit nieuwe erfpachttijdvak de voorwaarden aanpassen en actualiseren. Wij willen dit ook doen, zodat we de erfpachtvoorwaarden kunnen aanpassen aan onder andere aangepaste wetgeving. Met ingang van het nieuwe erfpachttijdvak gelden de aangepaste voorwaarden voor uw erfpachtrecht. Ook stellen we voorafgaand aan het nieuwe erfpachttijdvak de nieuwe erfpachtcanon vast.

Wat kunt u al doen?

U kunt uw toekomstige canonbetalingen voor erfpacht ook nog steeds (gedeeltelijk) afkopen of 'vastklikken' als u overstapt naar eeuwigdurende erfpacht (de Algemene Voorwaarden 1989). De aanpassing van de AB 1974 of AB 1983 geldt dan niet meer voor uw erfpachtrecht. Gaat het om een woning waar u zelf woont? Hiervoor is de Conversieregeling Erfpacht 2017 vastgesteld. Hier kunt u nog tot het einde van uw huidige erfpachttijdvak gebruik van maken. Wilt u weten wat voor u de afkoopsom of de vastgeklikte erfpachtcanon is? Mail dan naar erfpacht@utrecht.nl. Wij maken dan voor u een berekening. Door het betalen van de gehele afkoopsom koopt u uw erfpachtcanon voor altijd af. U hoeft dan in de toekomst geen erfpachtcanon meer te betalen. Door de erfpachtcanon vast te klikken kan de erfpachtcanon in de toekomst nooit meer wijzigen en weet u waar u aan toe bent. Lees meer over deze regeling

Tijdelijke erfpachtrechten

De erfpachter betaalt een jaarlijkse canon die we om de 10 jaar aanpassen, een vaste jaarlijkse canon of de erfpachter kan kiezen om de erfpachtcanon voor 50 jaar af te kopen. Dit gaat om een klein aantal woningen op gemeentegrond die zijn uitgegeven voor 1989. Voor deze woningen gelden de erfpachtvoorwaarden Hoog Catharijne, erfpachtvoorwaarden 1961/1967 of de erfpachtvoorwaarden van voormalig gemeente Vleuten-De Meern.

Waar vind ik de erfpachtvoorwaarden?

Kijk voor de voorwaarden die voor u gelden in de akte van levering van de woning, de garage, de parkeerplaats of de tuin. Bent u van plan een woning, garage, parkeerplaats of tuin te kopen? De verkoper, zoals een makelaar, geeft u deze informatie. De grond van koopwoningen in nieuwbouwprojecten geven we tegenwoordig niet meer in erfpacht uit, maar in volledig eigendom.

Er zijn meerdere regelingen, u kunt de canonverplichting in de meeste gevallen afkopen. En eeuwigdurende erfpacht kunt u onder voorwaarden omzetten naar vol eigendom.

Lees alles over afkopen

Lees alles over omzetten

Bibob-onderzoek

Wilt u een gebouw kopen van de gemeente? Dan kunnen we een Bibob-onderzoek doen. Zo willen we voorkomen dat we criminele activiteiten mogelijk maken.

Meer informatie over Bibob

Hulp en contact Erfpacht

Telefoon

14 030

E-mail

erfpacht@utrecht.nl