Water en riool

Goed omgaan met (regen)water en het onderhouden van het riool horen ook bij het goed onderhouden van uw woning. Hebt u water in uw kelder, kruipruimte of tuin? Dat kan komen door te hoog grondwater of door water uit het riool.

Is uw (nieuwe) woning nog niet aangesloten op het riool? Vraag dan een rioolaansluiting aan.

Goed gebruik van riool

Het riool is aangelegd voor het afvoeren van vuil water van uw douche, wc of gootsteen. Om te zorgen dat ons riool goed werkt, is het belangrijk dat het riool niet verstopt of beschadigd raakt. Gooi daarom geen (vloeibaar) frituurvet en reinigingsdoekjes, maandverband, motorolie, kleding, condooms en bouwafval in het riool. Ook is het beter om geen auto’s te wassen op straat. Schrob de stoep en uw balkon niet met chloor of zeep. En gebruik geen onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit is schadelijk voor het milieu.

Mijn riool (huisaansluiting) is verstopt

  • Als u huurder bent, neem dan contact op met de verhuurder. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aansluiting van de woning op de gemeentelijke riolering.
  • Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor de riolering tot 0,5 meter buiten uw perceelgrens. U kunt contact opnemen met een loodgieter of ontstoppingsbedrijf. Die onderzoekt de oorzaak van de verstopping en zal deze in de meeste gevallen verhelpen. Kosten voor het onderzoek en het oplossen van de verstopping zijn meestal tussen € 150 en € 300. De loodgieter mag geen problemen op gemeentegrond oplossen.

Verstopping op gemeentegrond?

Dit kunt u bij ons melden. Wij komen bij u langs om te kijken wat de oorzaak is en de verstopping op te lossen. Zit de verstopping toch op uw eigen terrein? Dan betaalt u € 225 en u vraagt zelf een loodgieter om de verstopping op te lossen.

Meld rioolverstopping op gemeentegrond

Wateroverlast

Hebt u als het veel of hard regent last van water dat terugstroomt uit het riool? Maak gebruik van bijvoorbeeld een terugslagklep of pomp als een lozingspunt (zoals toilet en putjes) lager ligt dan de weg. Dit komt vaak voor bij souterrainwoningen.

Lees meer over wateroverlast voorkomen

Vocht in huis

Hebt u last van een muffe lucht of schimmelplekken in huis? Dan komt dit waarschijnlijk door vocht in huis. Om dit soort problemen op te lossen, moet u eerst de oorzaak vinden. Vocht in huis is slecht voor uw gezondheid. De gemeente kan u adviseren over wat u eraan kunt doen.

Afvalwater of grondwater lozen

Zomaar afvalwater of grondwater lozen is verboden. Dit kan slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Sommige lozingen hoeft u alleen te melden, voor andere lozingen vraagt u een vergunning aan. Wilt u weten of u een vergunning nodig hebt? Doe de vergunningcheck bij het omgevingsloket. Hier kunt u ook meteen een vergunning aanvragen of een melding doen.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur