Wonen Woning zoeken

Een koopwoning of een studentenkamer, een sociale huurwoning of een woonboot. Utrecht heeft vele soorten woningen. Kijk hier hoe u een woning zoekt.

Sociale huurwoning

WoningNet verdeelt de sociale huurwoningen van Utrecht. Schrijf u in en bekijk het nieuwste aanbod op de site van WoningNet.

Bent u met spoed op zoek naar een huis? Kijk of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

 

Huisvestingsvergunning

Als u een sociale huurwoning huurt, hebt u een 'huisvestingsvergunning' nodig. Huurt u een woning via een woningcorporatie? Dan vraagt de corporatie de vergunning voor u aan. Als u niet via een woningcorporatie huurt, moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen bij Het Vierde Huis.

Hebt u geen huisvestingsvergunning? Dan kunt u een boete krijgen van maximaal € 340. De verhuurder kan een boete krijgen van maximaal € 18.500 als u geen huisvestingsvergunning hebt. Kijk voor meer informatie over de boetes op de pagina Legaal wonen.

Voorwaarden

U komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Nederlander bent of een geldige verblijfstatus hebt
  • economisch of maatschappelijk gebonden bent aan de regio
  • niet te veel inkomen hebt (tot € 44.659 peildatum 1 januari 2015)

Vragen

Hebt u vragen over sociale huurwoningen? Bijvoorbeeld over een huisvestingsvergunning, urgentie of indicatie? Neem dan contact op met WoningNet.

Kamer huren en tijdelijke verhuur

Op zoek naar een kamer in de stad? Lees dan meer over studentenwoningen.

De SSH verhuurt ook tijdelijke woonruimte, zowel voor studenten als voor niet-studenten. Kijk voor meer informatie op de website van de SSH.

Via Hospi Housing huur je een kamer bij een hospita of gastgezin. Ook wanneer u een kamer wil verhuren aan een (internationale)student!

Particuliere huurwoningen

Er zijn veel aanbieders van particuliere huurwoningen. We noemen er een paar.

Koopwoningen

Erfpacht

Koopt u een woning in Utrecht? U kunt dan te maken krijgen met erfpacht. Kijk voor de voorwaarden die voor u gelden in de akte van levering van de woning. Of vraag het aan uw notaris of de verkoper. De verkoper, of de makelaar die het huis namens de verkoper heeft verkocht, moet u deze informatie geven.

Lees meer over erfpacht en wat u kunt doen

Nieuwbouwwoningen (huur en koop)

Woningcorporaties

Senioren: verhuizen naar een passende woning

Bent u 55 of ouder en wilt u kleiner of gelijkvloers gaan wonen? De Verhuisadviseur Senioren geeft hulp en advies aan Utrechtse senioren met een verhuiswens naar een beter passende woning.

Wat doet de Verhuisadviseur?

  • Brengt uw woon- en verhuiswensen in kaart.
  • U krijgt informatie over het bestaande woningaanbod.
  • U krijgt informatie over de mogelijkheden om zelf te zoeken.

Kosten

Als u een sociale huurwoning huurt dan is de begeleiding kosteloos. Hebt u een eigen woning in Utrecht? Dan zijn er kosten aan verbonden.

Meer lezen over wat de Verhuisadviseur voor u kan doen?
www.verhuisadviseursenioren.nl

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur