Wonen Woning zoeken

Een koopwoning of een studentenkamer, een sociale huurwoning of een woonboot. Utrecht heeft vele soorten woningen. Kijk hier hoe u een woning zoekt.

  Sociale huurwoning

  WoningNet verdeelt de sociale huurwoningen van Utrecht. Schrijf u in en bekijk het nieuwste aanbod op de site van WoningNet.

  Bent u met spoed op zoek naar een huis? Kijk of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

  Huisvestingsvergunning

  Als u een sociale huurwoning huurt, hebt u een 'huisvestingsvergunning' nodig. Huurt u een woning via een woningcorporatie? Dan vraagt de corporatie de vergunning voor u aan. Als u niet via een woningcorporatie huurt, moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen bij Het Vierde Huis.

  Hebt u geen huisvestingsvergunning? Dan kunt u een boete krijgen van maximaal € 340. De verhuurder kan een boete krijgen van maximaal € 18.500 als u geen huisvestingsvergunning hebt. Kijk voor meer informatie over de boetes op de pagina Woonfraude.

  Voorwaarden

  U komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Nederlander bent of een geldige verblijfstatus hebt
  • economisch of maatschappelijk gebonden bent aan de regio
  • niet te veel inkomen hebt (tot € 44.659 peildatum 1 januari 2015)

  Vragen

  Hebt u vragen over sociale huurwoningen? Bijvoorbeeld over een huisvestingsvergunning, urgentie of indicatie? Neem dan contact op met WoningNet.

  Woningcorporaties

  Particuliere huurwoning

  Er zijn veel aanbieders van particuliere huurwoningen. We noemen er een paar.

  Kamer/studentenwoning

  Op zoek naar een kamer in de stad? De SSH verhuurt tijdelijke woonruimte, zowel voor studenten als voor niet-studenten. Kijk voor meer informatie op de website van de SSH.

  Via Hospi Housing huur je een kamer bij een hospita of gastgezin. Ook wanneer u een kamer wil verhuren aan een (internationale)student!

  Utrecht is een populaire studentenstad. Veel mensen willen in Utrecht studeren en wonen. Tot nu toe zijn er nog niet genoeg kamers en woningen voor alle studenten. Begin daarom op tijd met zoeken naar woonruimte.

  Soorten studentenwoningen

  Studenten hebben verschillende mogelijkheden als het om wonen gaat.

  • Je kunt op kamers in een (tijdelijk) studentenhuis
  • Je kunt bij een hospita gaan wonen
  • Je kunt een zelfstandige woning huren of kopen
  • Je kunt iets huren via een particuliere verhuurder, een woningbouwcorporatie of een leegstandsbeheerder

  Tips

  Hieronder vind je een paar tips om woonruimte te vinden.

  • Augustus en september zijn de drukste maanden om een kamer te zoeken. Begin wat eerder om je kansen op een kamer te vergroten.
  • Zoek via social media.
  • Vertel aan familie, vrienden en kennissen dat je woonruimte in Utrecht zoekt.
  • Schrijf je in bij de SSH, dé woningbouwcorporatie voor studenten in Utrecht. Je kunt je al inschrijven vanaf 16 jaar.
  • Schrijf je in bij WoningNet en Jebber. Zo kun je ook na je studie in Utrecht blijven wonen.
  • Zoek via commerciële bemiddelaars in woonruimte, zoals Socius en via leegstandsbeheerders zoals Stichting Tijdelijk Wonen.
  • Kijk op Kamernet, kamers.nl, Housing Anywhere of op Kamersutrecht.
  • Kijk voor verblijf bij een hospita of gastgezin op Hospi Housing.
  • Zoek je als internationale student een tijdelijke woonruimte? Kijk dan op SSHXL shortstay.
  • Wil je een check op de hoogte van je huurprijs of het huurcontract? Kijk dan op normalehuur.nl of neem contact op met het Huurteam Utrecht.

  Inschrijven in Utrecht

  Ben je naar Utrecht verhuisd? Dan moet je je binnen 5 dagen inschrijven bij de gemeente. Als je langer dan 4 maanden in een gemeente gaat wonen, is dit volgens de wet verplicht. Je hebt een burgerservicenummer nodig om je in te schrijven.

  Inschrijven internationale studenten

  Ben je een internationale student en wil je je inschrijven bij de gemeente? Regel het tijdens de speciale inschrijfdagen van Burgerzaken. Je krijgt dan een burgerservicenummer en we schrijven je in bij de gemeente.

  Meer informatie over inschrijven

  Registration international students

  Are you an international student? And are you staying in Utrecht for more than 4 months? Then you need to register in the Municipal Personal Records Database.

  More information about the registration

  Huurtoeslag

  Huur je een zelfstandige woonruimte? En ben je 23 jaar of ouder? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

  Nieuwbouwwoning (huur of koop)

  Woonboot

  Wilt u graag wonen in een woonboot? In Utrecht zijn in bestemmingsplannen zones aangewezen een woonboot mag liggen. Alle ligplaatsen zijn uitgegeven. Neemt u een woonboot over of wilt u een boot vervangen? Dan hebt u hiervoor een ligplaatsvergunning nodig.

  Op dit moment zijn alle ligplaatsen voor woonboten uitgegeven. Neemt u een woonboot over of wilt u een boot vervangen? Dan hebt u hier een ligplaatsvergunning voor nodig.

  Vraag een ligplaatsvergunning aan

  Bekijk het woonbotenbeleid

  Uw plichten bij wonen aan het water

  Havenverordening

  Tiny house of andere nieuwe manier van wonen

  Wij zijn hard op zoek naar plekken voor nieuwe manieren van wonen. Denk aan huizen die makkelijk te verplaatsen zijn en die je kunt stapelen. Utrecht heeft weinig ruimte en vaak ook nog alleen tijdelijk. Die ruimte gebruiken we graag zo goed mogelijk. Daarom willen we het liefst woningen die we op elkaar kunnen zetten en kunnen verplaatsen.

  Hebt u interesse in zo’n manier van wonen? Weet u zelf een goede plek? Of hebt u een tiny house dat te combineren is met deze vormen van wonen? Stuur een e-mail naar stadsakkoordwonen@utrecht.nl. Dan kijken wij met u wat er mogelijk is.

  Seniorenwoning

  Bent u 55 of ouder en wilt u kleiner of gelijkvloers gaan wonen? De Verhuisadviseur Senioren geeft hulp en advies aan Utrechtse senioren met een verhuiswens naar een beter passende woning.

  Wat doet de Verhuisadviseur?

  • Brengt uw woon- en verhuiswensen in kaart.
  • U krijgt informatie over het bestaande woningaanbod.
  • U krijgt informatie over de mogelijkheden om zelf te zoeken.

  Kosten

  Als u een sociale huurwoning huurt dan is de begeleiding kosteloos. Hebt u een eigen woning in Utrecht? Dan zijn er kosten aan verbonden.

  Meer lezen over wat de Verhuisadviseur voor u kan doen?
  www.verhuisadviseursenioren.nl

  Woning voor mensen met een beperking

  We vinden het belangrijk dat mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Hebt u een beperking? Er zijn speciale woningen waar u terecht kunt.

  • Zit u in een rolstoel? U kunt u bij Het Vierde Huis inschrijven voor zogenoemde rolstoelwoningen. Hiervoor is een aparte wachtlijst.
  • Er zijn woningen voor mensen met een ernstige lichamelijk beperking waar hulp op afroep beschikbaar is. Deze hulp loopt via de Stichting Fokus.

  Hulp en ondersteuning (Wmo)

  Hulp en contact

  Telefoon

  14 030

  Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur