Wonen Woning zoeken

Veel mensen willen graag in Utrecht wonen. Er zijn meer woningzoekenden dan vrije woningen. Het kan daarom langer duren voordat u een geschikte woning hebt gevonden.

Sociale huurwoning

WoningNet verdeelt de sociale huurwoningen van Utrecht. Schrijf u in en bekijk het nieuwste aanbod op de site van WoningNet.

Bent u met spoed op zoek naar een huis? Kijk of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

Huisvestingsvergunning

Als u een sociale huurwoning huurt, hebt u een 'huisvestingsvergunning' nodig. Huurt u een woning via een woningcorporatie? Dan vraagt de corporatie de vergunning voor u aan. Als u niet via een woningcorporatie huurt, moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen bij Het Vierde Huis, onderdeel van Woningnet.

Hebt u geen huisvestingsvergunning? Dan kunt u een boete krijgen van maximaal € 340. De verhuurder kan een boete krijgen van maximaal € 18.500 als u geen huisvestingsvergunning hebt. Kijk voor meer informatie over de boetes op de pagina Legaal wonen.

Voorwaarden

U komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Nederlander bent of een geldige verblijfstatus hebt
  • economisch of maatschappelijk gebonden bent aan de regio
  • niet te veel inkomen hebt (tot € 44.659 peildatum 1 januari 2015)

Vragen

Hebt u vragen over sociale huurwoningen? Bijvoorbeeld over een huisvestingsvergunning, urgentie of indicatie? Neem dan contact op met WoningNet.

Kamer huren en tijdelijke verhuur

Op zoek naar een kamer in de stad? Lees dan meer over studentenwoningen.

De SSH verhuurt ook tijdelijke woonruimte, zowel voor studenten als voor niet-studenten. Kijk voor meer informatie op de website van de SSH.

Particuliere huurwoningen

Er zijn veel aanbieders van particuliere huurwoningen. We noemen er een paar.

Koopwoningen

Nieuwbouwwoningen (huur en koop)

Woningcorporaties