Zorg en onderwijs Hulp en ondersteuning (Wmo)

Hebt u hulp en ondersteuning nodig in uw dagelijks leven? Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, vervoer, schulden of een verslaving. Of zoekt u begeleiding bij het wonen? Dan hebt u misschien recht op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Hulpvragen

Met de meeste hulpvragen kunt u terecht bij het buurtteam in uw buurt. Een medewerker van het buurtteam gaat met u in gesprek en samen bespreekt u welke hulp er nodig is en welke stappen u zelf al kunt zetten. Neem gerust iemand mee naar het gesprek, bijvoorbeeld een vriend, familie, een vrijwilliger.

Hulp en hulpmiddelen

Hebt u hulp nodig in uw dagelijks leven om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer (Regiotaxi), een traplift of hulp bij het huishouden? Of hebt u andere hulp en ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld hulp bij schulden of een verslaving, hulp bij andere mensen ontmoeten of meedoen aan activiteiten in de buurt, of begeleiding bij het wonen? Kijk op de pagina Hulp bij... hoe u hulp kunt krijgen.

Onafhankelijke klantondersteuning

Krijgt u hulp van het buurtteam of vraagt u hulp uit de Wmo? Misschien vindt u het fijn als iemand u bij het regelen van de hulp ondersteunt. Dan kunt u terecht bij de klantondersteuner van U Centraal. De klantondersteuner kan bijvoorbeeld informatie geven over het aanvraagproces, meegaan naar een gesprek bij bijvoorbeeld het buurtteam, of u ondersteunen als u niet tevreden bent over de uitkomst. De klantondersteuner is onafhankelijk en kosteloos.

Rolstoelauto huren

De Zonnebloem verhuurt aangepaste auto’s voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn. In de auto’s is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel, plus maximaal 4 andere personen, waardoor u samen op pad kunt. Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Boogh, De Paraplu aan de Van Bijnkershoeklaan 10 in Utrecht. U kunt via de Zonnebloem ook vragen om een vrijwillige chauffeur. Meer informatie over het huren staat op www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto

Persoonlijk plan

Wilt u hulp uit de Wmo? Dan kunt u in een persoonlijk plan uitleggen welke hulp u nodig hebt en waarom.

Veranderingen aanvullende zorg Wmo vanaf 1 januari 2020

We hebben gekeken welke zorgaanbieders vanaf 1 januari 2020 aanvullende zorg Wmo mogen aanbieden in Utrecht. Een aantal van hen biedt nu ook al zorg aan in Utrecht. Voor de meeste mensen verandert er niets. Maakt u nu gebruik van een voorziening vanuit de aanvullende zorg Wmo? We hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat de hulp zo veel mogelijk doorloopt.

Persoonsgegevens en privacy

Persoonsgegevens wisselen we niet zomaar uit. Dat doen we altijd in overleg met de inwoner(s) over wie het gaat. Daar maken we alleen een uitzondering op bij een onveilige situatie voor de inwoner of zijn omgeving.

Meer informatie over persoonsgegevens en privacy bij de gemeente.

U kunt op de website van de buurtteams lezen hoe zij omgaan met uw privacy.

Wereld Alzheimer Dag – 21 september 2019

Van 16 tot en met 25 september organiseert de afdeling Stad Utrecht van Alzheimer Nederland, samen met U Centraal en AxionContinu activiteiten in de Week van de Dementie. Het thema is: Samen Bewegen.

De activiteiten zijn bedoeld voor thuiswonende mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionals. Op zaterdagmiddag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, komt er een bijzonder themaprogramma over het belang van bewegen voor mensen met dementie.

Naast een presentatie ‘Huidhonger’, een bijzonder dans- en beweegprogramma rondom liefdevolle zorg en het belang van aanraking en intimiteit, is er ook een workshop zittend Tai chi. Daarnaast is er een informatiemarkt waarin vele organisaties en verenigingen u kunnen informeren en inspireren op het gebied van bewegen. U bent van harte welkom.

Datum: Zaterdag 21 september
Tijd: 13.00 uur tot 16.30 uur
Locatie: Zorgcentrum Rosendael, Indusdreef 5, Utrecht

Meer informatie over het programma van de Week van Dementie en Wereld Alzheimer Dag kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland.

Hulp en contact Wmo

Telefoon

030 – 286 95 00

Uw mening