Zorg en onderwijs Hulp en ondersteuning (Wmo)

Hebt u hulp en ondersteuning nodig in uw dagelijks leven? Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, vervoer, schulden of een verslaving. Of zoekt u begeleiding bij het wonen? Dan hebt u misschien recht op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Hulpmiddelencentrum (HMC) is failliet verklaard op 3 april


Wat betekent dit voor u als u een Wmo hulpmiddel hebt via HMC?

U houdt uw hulpmiddel. U hoeft dit dus niet in te leveren. De komende weken kunt u voor reparaties en onderhoud van uw hulpmiddel nog steeds terecht bij HMC. Door het faillissement kunt u nu niet overstappen naar een andere leverancier. U hoeft op dit moment niets te doen. Zodra wij weten wie de nieuwe leverancier is, krijgt u een brief van ons. Daarin staat bij welke leverancier u vanaf dat moment terecht kunt.

  Hulpvragen

  Met de meeste hulpvragen kunt u terecht bij het buurtteam in uw buurt. Een medewerker van het buurtteam gaat met u in gesprek. Samen bespreekt u welke hulp er nodig is en welke stappen u zelf al kunt zetten. Neem gerust iemand mee naar het gesprek, bijvoorbeeld een vriend, familie, een vrijwilliger.

  Hulp en hulpmiddelen

  Hebt u hulp nodig in uw dagelijks leven om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer (Regiotaxi), een traplift of hulp bij het huishouden? Of hebt u andere hulp en ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld hulp bij schulden of een verslaving? Hulp bij andere mensen ontmoeten of meedoen aan activiteiten in de buurt? Of begeleiding bij het wonen? Kijk op de pagina Hulp bij... hoe u hulp kunt krijgen.

  Onafhankelijke klantondersteuning

  Krijgt u hulp van het buurtteam of vraagt u hulp uit de Wmo? Misschien vindt u het fijn als iemand u bij het regelen van de hulp ondersteunt. Dan kunt u terecht bij de klantondersteuner van U Centraal. De klantondersteuner kan bijvoorbeeld informatie geven over het aanvraagproces. Hij of zij kan meegaan naar een gesprek bij bijvoorbeeld het buurtteam. Of u ondersteunen als u niet tevreden bent over de uitkomst. De klantondersteuner is onafhankelijk en kosteloos.

  Persoonlijk plan

  Wilt u hulp uit de Wmo? Dan kunt u in een persoonlijk plan uitleggen welke hulp u nodig hebt en waarom.

  Veranderingen aanvullende zorg Wmo in 2020

  We hebben gekeken welke zorgaanbieders vanaf 1 januari 2020 aanvullende zorg Wmo mogen aanbieden in Utrecht. Een aantal van hen biedt nu ook al zorg aan in Utrecht. Voor de meeste mensen verandert er niets.

  Maakt u nu gebruik van een voorziening vanuit de aanvullende zorg Wmo? We hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat de hulp zo veel mogelijk doorloopt.

  Veranderingen eigen bijdrage Wmo in 2020

  In 2020 is de eigen bijdrage Wmo maximaal € 19 per maand. In 2019 was de eigen bijdrage Wmo maximaal € 17,50 per 13 perioden. Omgerekend is de eigen bijdrage in 2020 bijna hetzelfde als in 2019.
  Betaalt u in 2019 én in 2020 een eigen bijdrage Wmo?
  Dan ontvangt u begin 2020 tijdelijk meerdere facturen in 1 maand:

  • de laatste facturen over 2019
  • de eerste facturen voor 2020

  Persoonsgegevens en privacy

  Persoonsgegevens wisselen we niet zomaar uit. Dat doen we altijd in overleg met de inwoner(s) over wie het gaat. Daar maken we alleen een uitzondering op bij een onveilige situatie voor de inwoner of zijn omgeving.

  Meer informatie over persoonsgegevens en privacy bij de gemeente.

  U kunt op de website van de buurtteams lezen hoe zij omgaan met uw privacy.

  Hulp en contact Wmo

  Telefoon

  030 – 286 95 00

  Uw mening