Mantelzorg en zorgvrijwilligers

mantelzorg

Op deze pagina leest u welke ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg kunnen krijgen.

Mantelzorg

U bent mantelzorger als u zorgt voor een naaste: een familielid, vriend of buur. Voor uw partner bijvoorbeeld, die een chronische ziekte heeft. Of voor uw gehandicapte kind. Of een goede vriend die niet meer zonder hulp kan.

Vragen die veel mantelzorgers stellen:

  • Ik kan de zorg niet meer allemaal zelf doen. Hoe kan ik hulp krijgen?
  • Ik doe altijd alles voor mijn moeder;  mijn broers en zussen doen bijna niks. Hoe kan ik daar met ze over praten?
  • Ik zou graag met andere mantelzorgers contact hebben om ervaringen te delen.
  • Ik voel me niet prettig behandeld in het zorgcentrum waar mijn partner is opgenomen. Kunt u helpen om de situatie te veranderen?

Ondersteuning van mantelzorgers

Hebt u als mantelzorger behoefte aan ondersteuning? Praat erover met uw omgeving, uw huisarts, het buurtteam of het Steunpunt Mantelzorg Utrecht:

Kijk ook op www.mantelzorgutrecht.nl voor praktische antwoorden op vragen over bijvoorbeeld respijtzorg (iemand anders neemt even de zorg over), wonen, werk en geld. Met uitleg en adressen over organisaties in Utrecht die u kunnen helpen. En met verhalen die herkenning bieden.

Tegemoetkoming in parkeerkosten

Gaat u met de auto naar degene voor wie u zorgt, en is daar betaald parkeren? Als mantelzorger kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de parkeerkosten.

Meer informatie over mantelzorg

Vrijwilligers in de zorg

Voor vrijwilligers valt in de zorg veel te doen. Iemand helpen met de boodschappen. Op bezoek gaan bij een eenzame oudere. Een buurman die moeilijk ter been is naar de schouwburg brengen. Vrijwilligers worden steeds belangrijker in de zorg. Maar vrijwillige zorg is altijd aanvullend. Vrijwilligers zullen nooit lijf-gebonden zorg (bijvoorbeeld helpen met douchen en aankleden) of medische zorg overnemen.

Zorgvrijwilliger worden

Wilt u weten wat u zelf kunt doen als vrijwilliger? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Subsidie voor vrijwilligersinitiatief

Sommige initiatieven voor vrijwillige zorg komen in aanmerking voor gemeentelijke subsidie. Bekijk in de subsidiehulp wat de mogelijkheden zijn.

Mantelzorgcompliment/waardering

Er is geen landelijk mantelzorgcompliment meer. Elke gemeente krijgt ieder jaar geld om mantelzorgers te ondersteunen. Op welke manier dat gebeurt, mag de gemeente zelf bepalen. Wij geven geen geldbedrag. Bent u mantelzorger? En woont u in Utrecht, of woont degene waarvoor u zorgt in Utrecht? Dan kunt u zich aanmelden en deelnemen aan waarderingsdagen van het Steunpunt Mantelzorg Utrecht.

Hulp en contact Wmo

Telefoon

14 030

Maandag tot en met vrijdag
(van 9.00 tot 17.00 uur)