Hulp en ondersteuning (Wmo) Niet-natuurlijke dood (forensische geneeskunde)

U kunt te maken krijgen met een forensisch arts (lijkschouwer) als er sprake is van:

  • euthanasie (levensbeĆ«indiging)
  • dood door een misdaad
  • dood door een verkeersongeval
  • zelfmoord
  • het lichaam van een familielid in huis wordt aangetroffen

U hoeft zelf niets te doen. Een professional zoals de behandelend arts, uw huisarts, of de politie, schakelt de forensisch arts in.

Forensisch artsen

De provincie Utrecht beschikt over een groep artsen die zich bezighoudt met forensische geneeskunde. Deze artsen onderzoeken de doodsoorzaak bij een overlijden. Als er twijfel is over een natuurlijke doodsoorzaak neemt de behandelend arts of uw huisarts contact op met een forensisch arts.

Afhankelijk van de situatie stelt de forensisch arts, in samenwerking met de politie, de identiteit van de overledene vast. Ook doet hij uitwendig onderzoek naar de doodsoorzaak. Bij vermoedens van een misdrijf gaat het lichaam naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na inwendig onderzoek door het NFI geeft de Officier van Justitie het lichaam vrij.

Ziekenhuis of zorginstelling

Gaat het om een overlijden in een ziekenhuis of zorginstelling? Dan komt de forensisch arts erbij als de behandeld arts geen verklaring van overlijden kan afgeven. In dat geval duurt het 2 tot 3 uur voordat u het lichaam kunt (laten) verzorgen. Dit kan langer duren als er een vermoeden van een misdrijf is.

Begrafenis

U kunt pas contact opnemen met een begrafenisondernemer als de Officier van Justitie het lichaam vrijgeeft. Afhankelijk van de situatie duurt dat tussen de 3 tot 24 uur. Alleen in uitzonderlijke gevallen hebben de forensisch arts, politie of Officier van Justitie meer tijd nodig.

Dit betekent dat u ervan uit kunt gaan dat de uitvaart binnen de wettelijke periode van 6 dagen plaats kan vinden.

De Officier van Justitie bepaalt wie het schouwverslag mogen inzien.