Onderwijs over (zwerf)afval

We vinden het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd meer te leren over de gevolgen van zwerfafval. Daarom bieden we een gratis lespakket aan voor basis en middelbare scholen. Ook kunnen scholen een gastles boeken van onze Utrecht Schone Stad Coaches.

Gastles over zwerfafval

De Utrecht Schone Stad Coaches geven gratis gastlessen op basisscholen. In de interactieve les laten ze zien wat de gevolgen zijn van het weggooien van afval op straat. We blijven natuurlijk niet alleen maar in de schoolbanken zitten. Na de les gaan we samen naar buiten om zwerfafval op te ruimen. De gastles en opruimactie duren samen ongeveer 1,5 uur.

De coaches leren de kinderen alles over:

 • De invloed van zwerfafval op het milieu, de dieren en onze leefomgeving.
 • De verschillende afbreektijden van afval.
 • Hoe je zelf met kleine (opruim)acties het verschil kunt maken.

De gastlessen zijn vooral interessant voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Het niveau van de les wordt afgestemd per groep.

Hoe werkt het?

Wilt u ook een gastles op uw school? Boek vandaag nog een gastles van de Utrechts Schone Stad Coach. Mail naar samenschoon@utrecht.nl en vermeld de volgende gegevens:

 • Contactgegevens
 • Voorkeursdatum en tijdstip
 • Aantal deelnemers
 • Welke groep(en)
 • Geef ook aan of u een opruimactie wilt na de les

Na uw aanmelding nemen wij contact met u op.

Lespakket basisscholen

Dit lespakket is speciaal voor groep 6 tot en met 8 ontwikkeld. Het bestaat uit digibordlessen (beschikbaar als pdf en als PowerPoint) en instructies voor leerkrachten. Er zijn 3 verschillende lessen met filmpjes en opdrachten voor leerlingen. De filmpjes zijn speciaal gemaakt voor dit lespakket. Daarin zoeken de jonge afvalreporters Daysha en Jesper uit hoe we samen Utrecht schoon kunnen houden.

De onderstaande pdf's voldoen niet helemaal aan de toegankelijkheidseisen. Hebt u daar moeite mee? Laat het ons weten via samenschoon@utrecht.nl.

  Lesmateriaal voortgezet onderwijs

  Het lesmateriaal voor voortgezet onderwijs is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw en bestaat uit een digibordles (beschikbaar als pdf en PowerPoint), een printbaar en digitaal invulbaar werkblad voor leerlingen en een handleiding voor docenten. De challenge Utrecht Schoon! is beschikbaar voor 2 niveaus:

   Ander lesmateriaal

   Plastic Soup Foundation

   Naast het Lespakket Utrecht Schone Stad kunnen basis- en middelbare scholen gebruikmaken van het lesmateriaal van de Plastic Soup Foundation. Dit is gratis te gebruiken in LessonUp.

   Bekijk het lesmateriaal van de Plastic Soup Foundation

   Online E-waste Race en Textiel Race

   Speciaal voor middelbare scholen ontwikkelden we online lessen over elektronisch afval (e-waste) en textielgebruik. Bij deze lessen horen leuke en leerzame opdrachten.

   Hulp en contact Samen Schoon

   Telefoon

   14 030

   E-mail

   samenschoon@utrecht.nl