Informatie voor leerlingen

Welkom op onze pagina! Hier vind je meer informatie over de lokale politiek en de gemeenteraad. We leggen moeilijke woorden uit die je vaak tegenkomt als je leest over politiek, op sociale media of op televisie. Dus ben je op zoek naar inspiratie voor jouw spreekbeurt, presentatie of (profiel)werkstuk. Die vind je hier!

Wil je hulp of heb je vragen? Je kunt ons altijd een mailtje sturen via democratie@utrecht.nl.


Informatieboekje over de gemeenteraad

Als jij een spreekbeurt geeft of (profiel)werkstuk schrijft over de (lokale) politiek of over de gemeenteraad, komt dit informatieboekje goed van pas! In het boekje lees je meer over de Utrechtse gemeenteraad én over hoe jij en je klasgenoten in contact komen met de raadsleden. 

Bekijk het informatieboekje

Bekijk het informatieboekje voor blinden en slechtzienden


Meer over de raad 

Wie zit er in de raad?

De Utrechtse gemeenteraad bestaat uit 45 raadsleden. Op deze webpagina kun je een overzicht vinden van alle raadsleden en de politieke partijen waar zij bij horen. Als je op hun foto klikt, kun je meer lezen over wie zij zijn en wat ze doen als raadslid en naast hun werk in de raad.

Hoe werkt de raad?

Voor meer informatie over hoe de gemeenteraad werkt, kun je terecht op deze webpagina vol met extra informatie over vergaderingen, het nemen van beslissingen en de ondersteuning van de gemeenteraad. Ook vind je er een link naar een woordenlijst, met uitleg over moeilijke woorden die je vaak hoort in het (jeugd)journaal of ziet op sociale media. 


Kom langs met jouw klas!

Op deze pagina heb je meer informatie gevonden over de gemeenteraad. Vind je dit onderwerp nou reuze-interessant, wil je langskomen in het Utrechtse stadhuis met jouw klas of jouw vragen stellen aan een Utrechts raadslid? Dat kan! Geef het door aan jouw juf, meester of docent. Zij kunnen ons een mail sturen via democratie@utrecht.nl of voor meer informatie klikken op deze linkjes:


Raad aan de raad: jonge ideeën en Utrechtse oplossingen

In de gemeenteraad wordt alles besproken over jouw stadsie, vet interessant toch! Maar nog leuker als je jouw eigen mening kan laten horen.

Dat kan natuurlijk altijd maar op 9 april 2025 organiseren we de bijeenkomst Raad aan de raad. Hier bedenk je samen met andere Utrechtse leeftijdsgenoten oplossingen voor uitdagingen in jouw stadsie. Deze leg je voor tijdens een debat aan de gemeenteraadsleden.

We zijn dus op zoek naar Utrechtse jongeren van 14-20 jaar. Naar jou dus! Ben je creatief of kan je goed luisteren? Ben je analytisch of juist goed in praten of misschien wel schrijven? Of lijkt het je gewoon leuk om een keer in de schoenen van een politicus te staan? Dan zien we je graag in april in het oude stadhuis. 

Iedereen kan bijdragen omdat er verschillende rollen zijn. Zo heeft de ene meer plezier in nadenken over oplossingen en zal de ander het juist leuk vinden om in gesprek te gaan met de raadsleden. We zorgen dat iedereen zijn stem kan laten horen.

Het vindt plaats op woensdag 9 april 2025 van 10.00-15.00 uur in het oude stadhuis, Stadhuisbrug 1 (Utrecht). We zorgen voor een lekkere lunch en drinken tussendoor. 

Heb jij nog vragen óf wil je je gelijk aanmelden? Stuur dan snel een mail naar democratie@utrecht.nl. Raad aan de raad duurt de hele dag, dus je hebt toestemming van school nodig. Laat het ons weten als we je daarbij kunnen helpen dan ontvang je van ons een brief met bevestiging van je deelname.