Stadhuis speurneuzen

Tijdens Open Monumentendag of het UIT-feest heb je een zoekblad ‘Stadhuis speurneuzen’ meegenomen. Wil je langskomen op het stadhuis met je klas? Of ben je op zoek naar de antwoorden op de vragen? Dat vind je hier! 

De basisschool 

In het stadhuis 

Komen jullie het interactieve spel Democracity spelen in het stadhuis? Dit is een leuk spel van ProDemos voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8. Tijdens het spel richten de kinderen een politieke partij op en nemen ze beslissingen over de inrichting van hun stad. Door dit spel komen leerlingen erachter dat het maken van keuzes in een democratie belangrijk is, maar ook niet altijd even makkelijk. Goed overleggen met elkaar is belangrijk. Leerlingen leren elkaar te overtuigen om zo een meerderheid te kunnen vormen.  

In de klas

Liever in het klaslokaal met democratie aan de slag? Dat kan! Er is een les beschikbaar over lokale democratie. Aan de hand hiervan kan je met leerlingen bespreken hoe lokale democratie werkt, waarom het belangrijk is én hoe zij zelf invloed kunnen uitoefenen. Stuur een mail naar democratie@utrecht.nl en ontvang het lesmateriaal zo snel mogelijk. 

Iedereen is welkom

Zit je op de middelbare school of ben je VO-docent, en wil je een keer langskomen in het Utrechtse stadhuis voor een activiteit? Of wil je graag dat er een raadslid op bezoek komt in jouw klas? Dat kan! Meer informatie vind je op deze webpagina.  

Alle Utrechters zijn welkom in het stadhuis. Kom langs als Gast van de raad, tijdens de gratis rondleiding of neem deel aan de cursus Democratie in Utrecht. Meer informatie hierover vindt u op onze website. 

Psst... de antwoorden vind je hier!

Ben jij als speurneus op bezoek geweest in het Utrecht stadhuis tijdens de Open Monumentendag? Hier vind je de goede antwoorden:

  • Vraag 1: Koffie drinken, trouwen, raadsleden ontmoeten, een spel spelen met je klas, plassen.
  • Vraag 2: Het grootste schilderij van het stadhuis hangt in een gouden lijst op de muur bij de grote hal. Inwoners van Utrecht geven een handtekeningenactie aan de toenmalige koning, Willem III.
  • Vraag 4: De Utrechtse gemeenteraad heeft 45 leden. Dat kun je zien aan het aantal foto's aan de wand en aan het aantal stoelen in de Raadszaal.
  • Vraag 5: In de tentoonstelling van de archeologen kun je een oude schoen vinden.
  • Vraag 6: Deze uitspraak is niet waar.

Nog meer weten over het stadhuis? Kom met je klas langs!

Aanmelden en meer informatie

Heb je een vraag of interesse in één van de activiteiten? Mail ons met je vraag of meld je meteen aan via democratie@utrecht.nl.