Onderzoek en cijfers Duurzaamheidsverslag

In het jaarlijkse duurzaamheidsverslag kijken we waar we staan als stad en organisatie als het gaat om duurzaamheid. We kijken hierbij naar 55 onderdelen. Zo geeft het verslag een zo compleet mogelijk beeld van de van de Utrechtse leefomgeving. 

Duurzaamheidsverslag en Voortgangsrapportage Energie

CO₂-uitstoot gedaald

De CO2-uitstoot in Utrecht is met 7 % gedaald tussen 2015 en 2017. Dit komt vooral doordat de stroom die we in Nederland gebruiken steeds groener wordt. Opvallend is verder de sterke toename van het aantal zonnepanelen in de stad. Tussen 2017 en 2018 groeide het percentage daken met zonnepanelen van 7,5 % naar 9,5 %. Het college wil dat in 2025 op 20 % van de daken zonnepanelen liggen. De cijfers staan in het Duurzaamheidsverslag en de voortgangsrapportage 'Energie van de stad' 2018.

Vooral inwoners met een koophuis gingen massaal over op zonnepanelen. Daar is een stijging te zien van 78 % van het aantal zonnepanelen in 1 jaar. Bij huurwoningen is deze toename 16 % en bij bedrijfsgebouwen 6 %. In totaal zorgen de zonnepanelen voor stroom voor zo'n 10.000 huishoudens.

Vervoer

Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, is tot nu toe vooral ingezet op schoner en minder verkeer. Het gebruik van de auto voor de korte afstand wordt minder; bijna de helft van de korte ritjes tot 7,5 kilometer gaat per fiets en 3 op de 10 mensen gaan lopend. Het aantal volledig elektrische auto's is bijna verdubbeld tussen 2017 en 2018. De druk op laadpalen in de stad neemt daardoor toe. De gemeente is van plan om het aantal punten snel uit te breiden. Utrecht heeft van de 4 grote steden het meeste aantal deelauto's per inwoner: 955 deelauto's per 100.000 inwoners.

In 2018 zijn 27 groene daken in de stad aangelegd met een totale oppervlakte van 3.716 m². Een groen dak is goed voor de opvang van regenwater, biodiversiteit, koelte in de zomer en isolatie in de winter. Verder blijkt dat tweederde van de Utrechters (zeer) tevreden is over het groen in de buurt, zoals grasveldjes en bomen.

Utrecht duurzame stad

Verder bleek in 2018 dat Utrechters goede afvalscheiders zijn vergeleken met de andere grote steden. We scheiden 40 % van ons huishoudelijk afval. Dat is 2 keer zoveel als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Ook had in 2018 92 % van de opgeleverde nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer. Daarnaast worden gebouwen van de gemeente steeds duurzamer. Het monumentale stadhuis krijgt energielabel B. In Lunetten komt een circulaire kleedkamer en sporthal Loevenhoutsedijk is nu energieneutraal.

Utrecht wil dat iedereen die de deur uitstapt, in een prettige en gezonde omgeving terecht komt. Die omgeving wordt steeds duurzamer ingericht met het oog op de toekomst en klimaatveranderingen. Door een duurzame warmtevoorziening, door grondstoffen opnieuw te gebruiken en door schoon vervoer, houden we de lucht gezond en verminderen we de CO₂-uitstoot in de stad.

Alle cijfers staan in het Duurzaamheidsverslag en de voortgangsrapportage 'Energie van de stad' 2018.

Meer informatie over duurzaamheid vindt u op utrecht.nl/duurzamestad.

Hulp en contact Onderzoek en cijfers

Telefoon

14 030

E-mail

onderzoek@utrecht.nl

Uw mening