Duurzaamheidsverslag

Foto van Robert Oosterbroek - Zonnepanelen

Waar staan we als stad en als organisatie als het gaat om duurzaamheid? Bekijk hieronder een aantal resultaten uit het duurzaamheidsverslag. Onderaan de pagina kunt u het hele duurzaamheidsverslag bekijken.

We willen dat iedereen die in Utrecht de deur uitstapt, in een prettige en gezonde omgeving terecht komt. We richten de openbare ruimte steeds duurzamer in met het oog op de toekomst en klimaatveranderingen. Door de overstap op groene energie, door grondstoffen opnieuw te gebruiken, meer bomen te planten en door schoon vervoer. Zo wordt de lucht gezonder en vermindert de CO₂-uitstoot in de stad.

Aantal resultaten uit het duurzaamheidsverslag 2022

Veel inwoners ademen nog steeds ongezonde lucht in

In Utrecht voldoen we aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Maar dit betekent niet dat er een goede, gezonde buitenlucht is voor alle inwoners. Nog steeds ademen veel inwoners hoeveelheden stikstofdioxide en fijnstof in, die liggen boven de gezonde geadviseerde waarden van de WHO.

Stijging meldingen houtrook

Het aantal meldingen bij houtrook steeg flink tegenover 2019 en 2020. In 2022 was er wel een daling tegenover 2021 (van 498 meldingen in 2021 naar 360 meldingen in 2022). Rook door houtstook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang hangen.

Groene stad

In 2022 groeide het aantal groene daken. We legden bijna twee voetbalvelden aan groene daken aan in de stad (13.500 m2). Groene daken verminderen en vertragen de afvoer van regenwater, verminderen hitte, maken de buurt groener en besparen energie door betere isolatie.

Ook maakten we schoolpleinen groener, zoals de Maaspleinschool in Rivierenwijk. En legden bewoners 709 geveltuinen aan in de stad. We koppelen het regenwater af van de riolering, zodat het wat direct in de grond loopt.

Werken aan een circulaire economie

In 2022 hielpen we bedrijven die circulair ondernemen. Zo hielpen wij Too Good To Go, een bedrijf dat verspilling van voedsel vermindert, met een campagne in de binnenstad. In september 2022 spraken we af dat we in de regio alleen nog duurzaam bouwen.

Bekijk het Duurzaamheidsverslag 2022 en de raadsbrief in pdf

Duurzaamheidsverslag 2022

Klik rechts bovenin de rapportage om het volledige scherm te openen.

Oudere duurzaamheidsverslagen

Duurzaamheidsverslagen van eerdere jaren kunt u opvragen via onderzoek@utrecht.nl

 

Hulp en contact Onderzoek en cijfers