Onderzoek en cijfers Duurzaamheidsverslag

Foto van Robert Oosterbroek - Zonnepanelen

Waar staan we als stad en als organisatie als het gaat om duurzaamheid? Bekijk hieronder eerst een aantal resultaten uit het duurzaamheidsverslag. Onderaan de pagina kunt u het hele duurzaamheidsverslag bekijken.

De gemeente wil dat iedereen die in Utrecht de deur uitstapt, in een prettige en gezonde omgeving terecht komt. Die omgeving wordt steeds duurzamer ingericht met het oog op de toekomst en klimaatveranderingen. Door de overstap op groene energie, door grondstoffen opnieuw te gebruiken en door schoon vervoer. Zo wordt de lucht gezonder en vermindert de CO₂-uitstoot in de stad.

Aantal resultaten uit het duurzaamheidsverslag 2020

Gevolgen van de coronamaatregelen

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook te merken in de cijfers. Zo produceerden Utrechters per inwoner 30 kilo meer afval dan een jaar eerder. Ook steeg het aantal bezoeken aan de afvalscheidingsstations met 13%. Verder waren er meer meldingen van geluidsoverlast door bedrijven of door bouwwerkzaamheden. En meer inwoners klaagden over geuroverlast door houtstook. Daarentegen waren er in 2020 veel minder meldingen over geluidsoverlast door Schiphol en over evenementen en de horeca. Dit omdat die een groot deel van het jaar helemaal of voor een deel stil lagen.

Aantal zonnepanelen groeit

In 2020 lagen op 17% van alle daken in Utrecht zonnepanelen. Dat is een derde meer dan de 13% in 2019. Vooral woningbouwcorporaties hebben in zonnepanelen geïnvesteerd, die groeiden van 6% naar 14%. Het aantal laadpunten in de stad steeg van 1.650 naar 2.512. Een groei van ruim 50%. Ook nam het aantal elektrische voertuigen toe: met 36%. September 2020 waren dat er 9.743 in Utrecht.

Groene daken

In 2020 zijn 433 groene daken aangelegd, met een totale oppervlakte van 19.469 m2. Dit is een vervijfvoudiging van de aangelegde daken. Een groen dak is niet alleen goed voor insecten, vlinders en vogels. Het vangt regenwater op, isoleert in de winter én verkoelt in de zomer.

Natuur, groen en dieren

Van de Utrechters is 72% (zeer) tevreden over het groen in de buurt, zoals grasveldjes en bomen. Per huishouden is er 106 m2 openbaar groen en water beschikbaar. In 2020 zijn ruim 3.800 dieren opgevangen door dierenopvangcentra. De meeste waren vogels.

Duurzaamheidsverslag 2020

Klik rechts bovenin de rapportage om het volledige scherm te openen.

Oudere duurzaamheidsverslagen

Duurzaamheidsverslagen van eerdere jaren kunt u opvragen via onderzoek@utrecht.nl

 

Hulp en contact Onderzoek en cijfers