Ondernemen Horecaloket

Bent u horeca-ondernemer of hebt u plannen om een café, hotel of restaurant te beginnen? Dan is er een aantal regels en procedures waar u zich aan moet houden. In veel gevallen hebt u ook een vergunning nodig.

Horecavergunningen

Hieronder ziet u de vergunningen die u kunt aanvragen.

In het 'Besluit wijziging regelgeving horecabedrijven 2015' leest u welke horecabedrijven géén exploitatievergunning nodig hebben.

Pilot horeca Kanaalstraat

De gemeente geeft als proef 4 tijdelijke horecavergunningen uit voor de Kanaalstraat. Interesse?

Lees meer over de pilot nieuwe horeca Kanaalstraat

Regels horecaondernemers

In de 'Horecaverordening 2018' leest u de regels waar ondernemers zich aan moet houden als zij een horecabedrijf exploiteren (uitbaten) in de gemeente Utrecht. 

Controle van de gemeente

In de 'Handhavingsstrategie horeca' (pdf, 317 kB) en het wijzigingsbesluit leest u hoe de gemeente handhaaft (controleert) bij een fout of overtreding van de horecaverordening. Zo weten ondernemers altijd waar zij aan toe zijn en wat ze van de gemeente kunnen verwachten.

Horecageluid

Volgens de Wet milieubeheer moet uw horecabedrijf voldoen aan de geluidseisen. Bekijk hoe u als horecaondernemer aan de geluidseisen voldoet.

Regels voor terrassen

Meer weten over de regels voor het verstrekken van drank en eten op uw terras? Of over de afmetingen van de terrasmarkering of de plaats van het terras? Bekijk het filmpje hieronder en u bent direct op de hoogte van de belangrijkste regels. Lees het terrassenreglement voor het volledige overzicht.

Terrassen langer open bij 25 graden of meer

Is de temperatuur buiten 25 graden of hoger? Of wordt dit voorspeld? Dan gaat de 25-graden-plusregeling in. Terrassen in de binnenstad mogen dan op vrijdag- en zaterdagavond een uur langer open blijven. Dit is tot uiterlijk 02.00 uur.

Gastvrij voor mensen met een beperking

U als horecaondernemer kunt gastvrij zijn voor mensen met een beperking. Hoe u dit kunt doen leest u in de toegankelijkheidskaart (pdf, 1,3 MB). Dit is een verzameling van handvatten, tips, trucs en handige links.

Vetafscheider

Gebruikt de keuken in uw horecabedrijf vet en olie? Dan hebt u een vetafscheider nodig.

Erkende energiebesparende maatregelen

Vanaf 2017 kijken controleurs ook naar de uitvoering van erkende energiebesparende maatregelen voor horecaondernemingen met een verbruik groter dan 50.000 kWh. In de video krijgt u een eenvoudige uitleg van de maatregelen.

Uitleg energiemaatregelen horeca

Hulp en contact Horecaloket

Telefoon

030 - 286 37 09
Maandag t/m vrijdag 13.00 - 16.30 uur

WhatsApp voor ondernemers

06 - 24 92 76 65
Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Uw mening