Ondernemen Horecaloket

Bent u horeca-ondernemer of hebt u plannen om een café, hotel of restaurant te beginnen? Dan is er een aantal regels en procedures waar u zich aan moet houden. In veel gevallen hebt u ook een vergunning nodig.

Horecavergunningen

Hieronder ziet u de vergunningen die u kunt aanvragen.

In het 'Aanwijzingsbesluit exploitatievergunningvrije horeca' leest u welke horecabedrijven géén exploitatievergunning nodig hebben.

Regels horecaondernemers

In de 'Horecaverordening 2021' leest u de regels waar ondernemers zich aan moeten houden als zij een horecabedrijf exploiteren (uitbaten). Daarnaast zijn er de 'Handhavingsstrategie horeca' (pdf, 317 kB) en het wijzigingsbesluit. Daarin leest u hoe de gemeente handhaaft (controleert) bij een fout of overtreding van de horecaverordening. Zo weten ondernemers altijd waar zij aan toe zijn en wat ze van de gemeente kunnen verwachten.

Nieuwe zaak starten

Begint u een nieuwe zaak of neemt u er een over? Dan doet de gemeente een Bibob-onderzoek om te kijken waar het geld vandaan komt. Zo willen we voorkomen dat we indirect criminele activiteiten mogelijk maken. Ook willen we op die manier de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermen.

Terrassen

Verlenging tijdelijk terras tot en met 30 oktober 2022

Horecaondernemers mogen tot en met 30 oktober 2022 een tijdelijk terras hebben. Het tijdelijke terras mag alleen gebruikt worden als de verplichte coronaregel van 1,5 meter afstand houden geldt.

Meer informatie en vergunning aanvragen

Regels voor terrassen

Als u een terras wilt, dan vraagt u daarvoor een wijziging van uw horecavergunning aan. Er zijn verschillende regels voor terrassen in Utrecht. Denk bijvoorbeeld aan regels over de afmeting en het gebruik van het terras. Ook over eten en drinken op het terras zijn er regels. Deze regels staan in de beleidsregel terrassen gemeente Utrecht.

Terras binnen de pinnen

In de binnenstad zijn metalen pinnen aangebracht in de bestrating. Deze terraspinnen geven de maximale grootte van het terras aan.

De tafels en stoelen en de terrasbezoekers zelf moeten binnen de pinnen blijven. Zo ontstaat er geen verwarring en blijven de stoepen vrij, zodat iedereen er gemakkelijk langs kan.

Terrassen langer open bij 25 °C of meer

Is de temperatuur buiten 25 °C of hoger? Of wordt dit voorspeld? Dan gaat de 25-graden-plusregeling in. Op vrijdag- en zaterdagavond mogen de terrassen dan een uur langer open blijven. Dit is tot uiterlijk 02.00 uur.

Geluid, milieu en energie

Geluid

Volgens de Wet milieubeheer moet uw horecabedrijf voldoen aan de geluidseisen. Bekijk hoe u als horecaondernemer aan de geluidseisen voldoet.

Milieu

Gebruikt de keuken in uw horecabedrijf vet en olie? Dan hebt u een vetafscheider nodig.

Energiebesparende maatregelen

Controleurs kijken naar de uitvoering van erkende energiebesparende maatregelen voor horecaondernemingen met een verbruik groter dan 50.000 kWh. In de video krijgt u een eenvoudige uitleg van de maatregelen.

Uitleg energiemaatregelen horeca

Gastvrij voor mensen met een beperking

U als horecaondernemer kunt gastvrij zijn voor mensen met een beperking. Hoe u dit kunt doen leest u in de toegankelijkheidskaart (pdf, 1,3 MB). Dit is een verzameling van handvatten, tips, trucs en handige links.

Hulp en contact Horecaloket

Telefoon

030 - 286 37 09
Maandag t/m vrijdag 13.00 - 16.30 uur