Ondernemen Horecaloket

Bent u horeca-ondernemer of hebt u plannen om een café, hotel of restaurant te beginnen? Dan is er een aantal regels en procedures waar u zich aan moet houden. In veel gevallen hebt u ook een vergunning nodig.

Verlenging tijdelijk terras tot en met 30 oktober 2022

Horecaondernemers mogen tot en met 30 oktober 2022 een tijdelijk terras hebben. Het tijdelijke terras mag alleen gebruikt worden als de verplichte coronaregel van 1,5 meter afstand houden geldt.

Meer informatie en vergunning aanvragen

Horecavergunningen

Hieronder ziet u de vergunningen die u kunt aanvragen.

In het 'Aanwijzingsbesluit exploitatievergunningvrije horeca' leest u welke horecabedrijven géén exploitatievergunning nodig hebben.

Bibob-onderzoek

Begint u een nieuwe zaak of neemt u er een over? Dan doet de gemeente een Bibob-onderzoek om te kijken waar het geld vandaan komt. Zo willen we voorkomen dat we indirect criminele activiteiten mogelijk maken. Ook willen we op die manier de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermen.

Regels horecaondernemers

In de 'Horecaverordening 2021' leest u de regels waar ondernemers zich aan moeten houden als zij een horecabedrijf exploiteren (uitbaten). 

Controle van de gemeente

Daarnaast zijn er de 'Handhavingsstrategie horeca' (pdf, 317 kB) en het wijzigingsbesluit. Daarin leest u hoe de gemeente handhaaft (controleert) bij een fout of overtreding van de horecaverordening. Zo weten ondernemers altijd waar zij aan toe zijn en wat ze van de gemeente kunnen verwachten.

Horecageluid

Volgens de Wet milieubeheer moet uw horecabedrijf voldoen aan de geluidseisen. Bekijk hoe u als horecaondernemer aan de geluidseisen voldoet.

Regels voor terrassen

Meer weten over de regels voor het verstrekken van drank en eten op uw terras? Of over de afmetingen van de terrasmarkering of de plaats van het terras? Bekijk de video en u bent direct op de hoogte van de belangrijkste regels. Lees Beleidsregel terrassen gemeente Utrecht voor het volledige overzicht.

Terrassen langer open bij 25 graden of meer

Is de temperatuur buiten 25 graden of hoger? Of wordt dit voorspeld? Dan gaat de 25-graden-plusregeling in. Op vrijdag- en zaterdagavond mogen de terrassen dan een uur langer open blijven. Dit is tot uiterlijk 02.00 uur.

Gastvrij voor mensen met een beperking

U als horecaondernemer kunt gastvrij zijn voor mensen met een beperking. Hoe u dit kunt doen leest u in de toegankelijkheidskaart (pdf, 1,3 MB). Dit is een verzameling van handvatten, tips, trucs en handige links.

Vetafscheider

Gebruikt de keuken in uw horecabedrijf vet en olie? Dan hebt u een vetafscheider nodig.

Erkende energiebesparende maatregelen

Vanaf 2017 kijken controleurs ook naar de uitvoering van erkende energiebesparende maatregelen voor horecaondernemingen met een verbruik groter dan 50.000 kWh. In de video krijgt u een eenvoudige uitleg van de maatregelen.

Uitleg energiemaatregelen horeca

Hulp en contact Horecaloket

Telefoon

030 - 286 37 09
Maandag t/m vrijdag 13.00 - 16.30 uur