Utrechts planproces

Bij ingewikkeldere bouwplannen en gebiedsontwikkelingen gebruiken we het Utrechts Planproces. Een planproces is een stappenplan om van idee tot uitvoering te komen. Hierin staat onder andere welke bestuurlijke stappen er nodig zijn en op welke manier u kunt meedenken over de uitwerking van de plannen.

We gebruiken 3 typen planproces, voor 3 soorten projecten:

  • Utrechts Planproces Gebiedsontwikkeling (UPG). Voor ingewikkelde bouwplannen of gebiedsontwikkelingen die niet in het huidige omgevingsplan passen.
  • Utrechts Plan Proces 3: Bereikbaarheidsproject. Voor een infrastructuurproject voor auto, fiets, openbaar vervoer.
  • Utrechts Plan Proces 4: Buitenruimteontwikkeling. Voor een buitenruimteproject anders dan een bouwproject of bereikbaarheidsproject. Bijvoorbeeld een stadspark.

Utrechts Planproces Gebiedsontwikkeling

We gebruiken het Utrechts Planproces Gebiedsontwikkeling (UPG) om te onderzoeken of en hoe we ingewikkelde bouwplannen en gebiedsontwikkelingen mogelijk kunnen maken.

Achtergrond

De coalitiepartners in de gemeenteraad zetten zich in om zoveel mogelijk woningen beschikbaar te maken en te houden. Dat is vastgelegd in het coalitieakkoord 2022-2026. Een van deze maatregelen is het aanpassen van het Utrechts planproces, waarmee we de voorbereidingstijd van ingewikkelde bouwplannen verkorten. Naast versnellen hebben we het proces ook verbeterd, met bijvoorbeeld extra aandacht voor samenwerking met de stad (Samen Stad Maken).

Het UPG vervangt vanaf 2025 het UPP1 (gebiedsontwikkeling) en UPP2 (complex bouwproject) van het Utrechts planproces (UPP) dat we hiervoor gebruikten. In 2025 werken we het nieuwe UPG uit, door bijvoorbeeld sjablonen voor documenten te maken en werkprocessen te bepalen. Dat kan betekenen dat we deze informatie in de loop van 2025 nog aanpassen. In 2025 gaan we de nieuwe werkwijze namelijk stap voor stap invoeren.

4 fasen van het UPG

We leggen hierna uit welke stappen een initiatiefnemer doorloopt als een bouwplan niet in het omgevingsplan past en er een zogeheten Wijziging omgevingsplan nodig is. Dat noemen we een complexe aanvraag omgevingsoverleg. Daarbij is de basis dat er steeds overleg is tussen ons, de partij die het idee heeft (de initiatiefnemer) en de omgeving waar het bouwplan uitgevoerd wordt.

De raad beoordeelt uiteindelijk onder welke eisen, wensen en voorwaarden de gemeente wil meewerken aan de wijziging van het omgevingsplan.

Utrechts Plan Proces 3 en 4

Het Utrechts Plan Proces 3 (UPP 3) gebruiken we voor bereikbaarheidsprojecten. Dat zijn projecten voor het verkeer in de stad: auto, fiets en openbaar vervoer. De infrastructuur van Utrecht. 

Het Utrechts Plan Proces 4 (UPP 4) gebruiken we voor een buitenruimteproject, anders dan een bouwproject of bereikbaarheidsproject. Bijvoorbeeld een stadspark. Voor UPP 3 en 4 ontwikkelen we ook een nieuwe vorm: het Utrechts Planproces Openbare Ruimte. Totdat dat proces is vastgesteld, werken we nog met UPP 3 en 4.

6 fasen van het UPP 3 en 4

Voor het UPP 3 en UPP 4 doorlopen we als gemeente 6 stappen.

Tot slot

We gebruiken de verschillende typen van het Utrechts planproces om zoveel mogelijk op eenzelfde manier te werken en te zorgen dat iedereen kan zien hoe we dat doen. Toch blijft elk project maatwerk en we bekijken per stap wat nodig is. Daarom wijken we soms ook af van de processen.

Contact bij ingewikkelde projecten

Ruimtelijk regisseurs van de gemeente begeleiden de wat meer ingewikkelde projecten. De ruimtelijk regisseur is verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in het gebied.

Neem contact op met de ruimtelijk regisseur

Hulp en contact Ruimtelijk regisseur

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur