Vluchtelingen uit Oekraïne

Verblijft u in Utrecht als Oekraïense vluchteling? Hieronder leest u wat u moet regelen. En u vindt informatie over welke hulp er is.

Opvang in Utrecht

Er is een tekort aan opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Ook in Utrecht is de opvang vol. Wilt u meer weten over het aanmeldproces? 

Lees dan de uitleg op de website van RefugeeHelp 

  • Is er geen opvangplek in Utrecht of ergens anders in Nederland? Dan moet u zelf een verblijfsplek regelen.
  • Verblijft u al in Utrecht bij een gastgezin, maar kunt u daar niet blijven? Mail dan naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl. U moet minimaal 3 maanden staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van Utrecht om in aanmerking te komen voor een plek in de gemeentelijke opvang.
  • Informatie over wonen in Nederland vindt u op de website van RefugeeHelp.

Belangrijke inschrijvingen

Hebt u een plek in de gemeentelijke opvang in Utrecht? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Om u in te schrijven moet u een afspraak maken. Voor gemeente Utrecht maakt u deze afspraak telefonisch via +31 30 286 00 00. 
Om u in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) moet u een aantal documenten meenemen:

  • Verblijft u in een van de gemeentelijke opvanglocaties in Utrecht? Neem een bewijs mee van de locatie waar u verblijft.
  • Hebt u de Oekraïense nationaliteit? Neem uw paspoort of ander identiteitsbewijs mee.
  • Hebt u niet de Oekraïense nationaliteit? Neem uw permanente verblijfsvergunning voor Oekraïne mee.
  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Neem uw huwelijksakte of partnerregistratie mee.
  • Gaat u bij iemand in huis wonen? Neem dan een ingevulde Verklaring van inwoning (pdf, 65 kB) mee.

U ontvangt uw burgerservicenummer (BSN) per post een paar dagen na de afspraak. Als u bent ingeschreven,  kunt u mogelijk hulp krijgen met leefgeld, medische zorg en/of  onderwijs.

Maak daarna online een afspraak bij de Immigratie- & Naturalisatiedienst (IND) voor een Bewijs van verblijf (IND sticker). Dit bewijs heeft u nodig om te laten zien dat u in Nederland mag wonen en werken.

Verhuizing doorgeven

Geef een verhuizing op tijd door: vanaf 4 weken voor tot 5 dagen na de verhuizing. Geeft u het later door? Dan telt de dag waarop u het doorgeeft als verhuisdatum.
 

Verhuist u naar een gemeentelijke of particuliere opvangplek (bijvoorbeeld bij een gasthuishouden) binnen de gemeente Utrecht? Dan moet u:

Verhuist een naar een zelfstandige woning binnen de gemeente Utrecht? Bijvoorbeeld een woning die u of een gezinslid huurt of gekocht heeft. Dan moet u:

Dan moet u:

  • Zich voor de BRP inschrijven bij de nieuwe gemeente op het nieuwe adres. Uitschrijven bij de gemeente Utrecht gebeurt dan automatisch.
  • De verandering voor leefgeld doorgeven, als u dit krijgt. Uw leefgeld via de gemeente Utrecht stopt op de eerste dag van de volgende maand. Verhuist u naar een gemeentelijke of particuliere opvangplek? Dan kunt u bij uw nieuwe gemeente leefgeld aanvragen.

Dan moet u:

Hebt u al leefgeld?

Ontvangt u leefgeld? Geef uw verhuizing dan door.

Vragen aan de gemeente

Voor vragen aan de gemeente, bijvoorbeeld over burgerzaken, of parkeren, kunt u langsgaan bij het Servicepunt in het stadskantoor. Of u kunt contact opnemen op een andere manier.

Werk en inkomen

Als Oekraïner mag u werken in Nederland. Er is een aantal voorwaarden.

Meer informatie vind u op de website van RefugeeHelp

Werk

Zoekt u werk? Kijk op de website RefugeeWork of Werkcentrum Midden-Utrecht voor hulp en vacatures.

Leefgeld

Hebt u geen werk? Dan kunt u waarschijnlijk leefgeld krijgen.

Lees hoe u leefgeld kunt aanvragen

Hebt u leefgeld en gaat u werken of verhuizen?

Geef deze veranderingen altijd door

Eigen bijdrage

Verblijft u in een gemeentelijke opvanglocatie en hebt u een eigen inkomen? Dan moet u sinds januari 2025 meebetalen aan de opvang. Dit heet: eigen bijdrage. 

Lees meer over de eigen bijdrage

Vergoeding bijzondere kosten

Moet u noodzakelijke kosten maken die u niet kunt betalen? U kunt soms een vergoeding krijgen. 

Lees meer over de vergoeding
 

Zorg en verzekering

Als vluchteling uit Oekraïne valt u onder de Regeling Medische zorg Oekraïne (RMO). U bent verzekerd en hoeft hiervoor niet te betalen. Op de website van RMO leest u voor welke zorg u bent verzekerd.

Medicijnen moet u soms wel (deels) betalen. Meer informatie vindt u op de website van RefugeeHelp.

Huisarts en psychische zorg

Met gezondheidsklachten die niet dringend zijn, gaat u eerst naar de huisarts. Bijvoorbeeld als u zwanger bent of medisch advies wilt. Zoek een huisarts bij u in de buurt via Zorgkaart Nederland en neem contact op. Als u in de gemeentelijke opvang verblijft, meld u dan aan bij Arene.

Hebt u last van psychische problemen zoals slaapproblemen, angsten of depressieve gedachten? Dan kunt u langsgaan bij uw huisarts. Of de huisarts van Arene als u in gemeentelijke opvang verblijft. Er zijn ook andere organisaties die u kunnen helpen. Zie de lijst op de website van RefugeeHelp. Of neem contact op met Vitalny’a voor een vertrouwelijk gesprek in Oekraïens.

Tandarts

De RMO betaalt alleen voor de tandarts als u hevige pijn hebt. Zoek een tandarts bij u in de buurt via Zorgkaart Nederland. De RMO betaalt niet voor de orthodontist.
 

Verzekeringen

Als vluchteling uit Oekraïne bent u verzekerd voor:

  • Basis zorg via de RMO
  • Aansprakelijkheid

Meer informatie vindt u op de website van RefugeeHelp

Onderwijs

In Nederland gaan kinderen vanaf 4 jaar naar school. Vanaf 5 jaar tot 16 jaar zijn kinderen verplicht om naar school te gaan. Jongeren tussen 16 en 18 jaar moeten ook naar school als ze nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebben. 

Meer informatie vindt u op de website van RefugeeHelp
 

Kinderen

Uw kind is tussen:

Studenten en volwassenen

Handige organisaties in Utrecht

Bij Welkom In Utrecht en Vital’nya kunt u terecht met vragen over leven in Utrecht. Zij organiseren ook leuke en leerzame activiteiten en ze helpen u om in contact te komen met andere (Oekraïense) Utrechters.

Wilt u (beter) Nederlands leren? Kijk op de website Taalhulp voor Oekraïners.

VluchtelingenWerk is een onafhankelijk organisatie voor de rechten van vluchtelingen. Hebt u juridische vragen over bijvoorbeeld verblijfsstatus, belangrijke documenten, contracten, werk? 

Maak een afspraak of stuur een mail via de website VluchtelingenWerk

Hulp en contact Opvang vluchtelingen

Telefoon

14 030

E-mail

vluchtelingenvragen@utrecht.nl