Wat betekent aardgasvrij wonen voor u?

Bijna iedere Utrechter krijgt te maken met de overstap naar aardgasvrij verwarmen en koken. Of u nu een huis of ander gebouw bezit of een woning huurt. Wat kunt u zelf alvast doen om u voor te bereiden op aardgasvrij?

Warmtenet, warmtepomp of duurzaam gas?

Welke aanpassingen straks nodig zijn, hangt af van de manier waarop u uw huis gaat verwarmen. In elke buurt waar we starten, onderzoeken we eerst wat de beste oplossing is; bijvoorbeeld een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp.  

Op deze kaart kunt u zien wat de meest logische oplossing is als alternatief voor verwarmen op aardgas en wanneer we in uw buurt starten. Dan kunt u hier alvast rekening mee houden als u wilt isoleren óf uw cv-ketel vervangen moet worden.  

Of het nu een warmtenet of warmtepomp wordt, in beide gevallen moet u overstappen op elektrisch koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Woningeigenaren

Als woning- of gebouweigenaar kunt u zelf flinke stappen zetten richting aardgasvrij wonen. Zo kunt u energie besparen met isolatie, zelf groene stroom opwekken, overstappen op elektrisch koken en misschien wel overstappen op een (hybride) warmtepomp. Doe dat op logische momenten zoals tijdens een verhuizing of verbouwing, dan is de extra investering voor isolatiemaatregelen of elektrisch koken vaak lager.

Is een aansluiting op een warmtenet voor uw buurt de meest logische oplossing? Dan bent u als gebouweigenaar vrij om te kiezen of u aan wilt sluiten. Doet u dit niet, dan moet u zelf zorgen voor een andere, duurzame oplossing zoals een warmtepomp.

Vereniging van eigenaren

Is uw woning onderdeel van een vereniging van eigenaren (vvE)? Dan pakt u de overgang naar aardgasvrij met elkaar aan.

Huurders

Huurt u bij een woningcorporatie? Dan zorgt uw woningcorporatie voor de aanpassingen. Denk aan het aanpassen van de verwarming en de elektra. U hoort van uw woningcorporatie wanneer uw woning wordt aangepakt. 

Huurt u bij een particuliere verhuurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het verduurzamen en aanpassen van uw huurwoning. In de tussentijd kunt u zelf al met een paar slimme aanpassingen in huis veel energie en geld besparen.

Bewonersinitiatieven

Misschien is er in uw buurt al een groep buurtbewoners actief aan de slag met energie besparen en duurzaam wonen. Zo zijn er bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in Overvecht-Noord, Tuindorp, Wittevrouwen, Oog in Al, Hoograven, Veemarkt en Lunetten.

Kijk of er een initiatief is om bij aan te sluiten

Bedrijven en maatschappelijke organisaties

Het energieloket helpt ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren te verduurzamen. Onze adviseurs ondersteunen u graag met deskundig advies op maat, hulpmiddelen en financiering.

Hulp en contact Aardgasvrij

Telefoon

14 030

E-mail

aardgasvrij@utrecht.nl