Elektrisch vervoer

Scooters

In Utrecht moedigen we het gebruik van elektrisch vervoer aan. Daarmee verbeteren we de luchtkwaliteit. Dit is beter voor het klimaat. Zo maken we van Utrecht een gezonde en leefbare stad.

Hoe doen we dat?

We proberen het gebruik van elektrisch vervoer aan te moedigen. Dit doen we met de volgende maatregelen.

  • We plaatsen openbare laadpalen door heel Utrecht.
  • We vervangen onze eigen auto’s door schonere, elektrische voertuigen, bijvoorbeeld elektrische veegwagens, elektrische bestelauto's en elektrische scooters.
  • We zorgen dat het openbaar vervoer in en om Utrecht steeds meer elektrisch gaat rijden. In plaats van op diesel of gas.
  • We ondersteunen ondernemers die kiezen voor elektrisch vervoer. En voor andere vormen van schoon vervoer, zoals het delen van auto’s.
  • Vanaf 2025 mogen nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens alleen in de milieuzone komen als ze geen schadelijke gassen uitstoten. Lees meer over deze zero-emissiezone.

Bekijk wat wij nog meer doen voor schone lucht in de stad

Plannen voor genoeg laadpalen in de stad

Hoe zorgen we dat er in 2030 voldoende laadpalen in de stad staan om alle elektrische auto’s mee op te laden? Dit staat in het Plan laadinfrastructuur Utrecht 2030.

In 2025 uitstootvrije zone voor bestelauto’s en vrachtwagens

Voor bestelauto’s en vrachtwagens geldt vanaf 2025 een uitstootvrije zone (zero-emissiezone) in het gebied van de huidige milieuzone. Bestelauto’s en vrachtwagens die u vanaf 2025 nieuw koopt, mogen alleen in de zero-emissiezone komen als ze geen schadelijke gassen uitstoten. Voor bestelauto’s en vrachtwagens die eerder dan 2025 zijn gekocht, geldt een landelijke overgangsregeling.

Subsidies en regelingen

De gemeente heeft zelf op dit moment geen subsidies voor elektrisch rijden. Wel zijn er landelijke subsidies en regelingen voor elektrisch rijden. 

Bekijk landelijke subsidies op de website van Nederland Elektrisch.

Elektrisch deelvervoer

Wist u dat er ook elektrische deelauto's bij u in de buurt staan? U kunt deze via verschillende bedrijven huren. Handig voor als u af en toe een auto nodig hebt.

Meer over deelauto’s

Is elektrisch vervoer ook echt schoon?

Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in de stad, omdat er geen schadelijke uitlaatgassen als stikstofoxiden en fijnstof vrijkomen. Elektrische auto’s gebruiken minder energie en zorgen voor 30-55% minder CO2-uitstoot dan auto’s die op diesel, benzine of gas rijden. Het verschil is nog groter bij gebruik van duurzame stroom. Daarom worden de openbare laadpalen in Utrecht gevoed met groene stroom.

Hulp en contact Elektrisch vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtelektrisch@utrecht.nl

X (eerder Twitter)

@030elektrisch