Parken en groen Parken en plantsoenen

Moeder en kind genieten van de natuur in het Griftpark

In de Utrechtse parken en plantsoenen kunt u heerlijk zonnen, picknicken, barbecueën of sporten. In en om Utrecht kunt u ook nog landgoederen, natuur- en recreatiegebieden en bossen bezoeken.

Groen in de stad

Wijk West

Wijk Noordwest

Wijk Overvecht

Wijk Noordoost

Wijk Oost

Wijk Binnenstad

Wijk Zuid

Wijk Zuidwest

Wijk Leidsche Rijn

 • Park De Hoge Weide
 • Prinses Amaliapark
 • Waterwinpark
 • Willem-Alexanderpark
 • Archeologie Park
 • Park Grauwaert en groenzone Rijnkennemerlaan

Wijk Vleuten-De Meern

Groen rond de stad

Regels in parken en plantsoenen

Samen genieten we van de mooie parken van Utrecht. Houd daarom rekening met elkaar. Zorg ervoor dat u geen overlast veroorzaakt door lawaai of rook.

Meld rommel of overlast in het park

Picknick en barbecue

Picknicken of barbecueën in het park mag. U moet zich wel aan regels houden:

 • Plaats de barbecue niet rechtstreeks op het gras. Gebruik een barbecue met pootjes, of leg er een steen of plank onder. Zo ontstaan er geen schroeiplekken in het gras.
 • Ruim alles na afloop op. Neem een vuilniszak mee en neem uw afval mee naar huis.
  In het Griftpark, Wilhelminapark, Park Lepelenburg en Park Transwijk staan ondergrondse containers voor uw afval.
  In het Griftpark, Wilhelminapark, Julianapark, Park Lepelenburg, Park Transwijk, Majellapark, Krommerijnpark en Tolsteegplantsoen staan barbecuekolenbakken. Hier kunt u uw gebruikte kolen en/of wegwerpbarbecue weggooien.

Hangmatten en slacklines

U mag geen voorwerpen aan de bomen vastmaken, zoals hangmatten of slacklines. Sinds 2018 is een uitzondering gemaakt voor het initiatief PopUp Hangplek (Facebook). Dit initiatief hangt hangmatten op verschillende plekken in de stad. Voor de gemeente is dit een pilot om ervaring te krijgen met het boomvriendelijk ophangen van hangmatten. De pilot is in 2019 verlengd, onder meer met oog op het monitoren van mogelijke schade die pas na een aantal jaren zichtbaar wordt.

Honden

Honden mogen alleen op de hondenspeelweiden in het park los lopen. Ruim de hondenpoep op of laat uw hond uit op een hondentoilet. Waar zijn de hondenspeelweiden en -toiletten? En aan welke regels moet u zich houden? Lees meer over honden uitlaten.

Fietsen

In het park mag u fietsen op de fietspaden. U mag niet fietsen op wandelpaden of op het gras.

Evenementen organiseren

Wilt u een evenement in een park organiseren? Bijvoorbeeld met versterkt geluid, voor een groep van meer dan 50 personen en/of met een podium of een tent? Dan hebt u een evenementenvergunning nodig. Bekijk per park de faciliteiten en voorwaarden.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

Uw mening