Voordorp, invoeren betaald parkeren

In het noordelijke deel van Voordorp voeren we per 1 mei 2024 betaald parkeren in. De gemeenteraad heeft dit besloten omdat het druk is met geparkeerde auto's en er veel meldingen zijn van bewoners over parkeeroverlast. Het betaald parkeren gaat gelden van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 11.00 uur.

Hulp nodig bij aanvragen parkeervergunning of parkeerkorting?

Kom dan op maandag 15 april 2024 tussen 15.00 en 18.00 uur langs in Buurthuis het Wevehuis, Aartsbisschop Romerostraat 332. Medewerkers staan daar klaar om u te helpen. Aanmelden is niet nodig.

Gebied

Betaald parkeren geldt vanaf 1 mei 2024 in de volgende straten:

 • Aartsbisschop Romerostraat
 • Agostinho Netostraat
 • Andrej Sacharowplein
 • Andrej Sacharowstraat
 • Augusto Sandinostraat
 • Ché Guevarastraat
 • Chico Mendesstraat
 • David Ben Goerionstraat
 • Pablo Nerudastraat
 • Pedro Luis Briónstraat
 • R.A. Kartinistraat
 • Samora Machelstraat
 • Simón Bolivarstraat
 • Steve Bikostraat
 • Tulastraat
 • Voordorpsedijk


Het gebied maakt onderdeel uit van parkeergebied 20.100 Voordorp. U kunt met uw vergunning in het hele parkeergebied Voordorp parkeren.

Aanvragen parkeervergunning

U kunt een parkeervergunning aanvragen.

Hebt u op 2 of 3 april een vergunning voor Voordorp aangevraagd? Door een technische storing hebt u per ongeluk ook voor april betaald in plaats van alleen voor mei en juni. U krijgt het geld van de maand april vanzelf teruggestort.

Soort parkeervergunningKosten per 3 maanden in 2024
1e parkeervergunning bewoner€ 39,60
2e parkeervergunning bewoner€ 98,97
1e parkeervergunning bedrijf€ 145,08
2e en elke volgende parkeervergunning bedrijf€ 290,13

Aanvragen parkeervergunning bewoner

Aanvragen parkeervergunning bedrijf

Met een parkeervergunning kunt u vanaf 1 mei 2024 parkeren op alle openbare parkeerplaatsen in het parkeergebied 20.100 Voordorp (zie kaart hierboven).

Tijdelijk extra vergunningen aanvragen

Bewoners en bedrijven krijgen bij het invoeren van betaald parkeren te maken met een nieuwe situatie. Daarom kunnen bewoners en bedrijven tijdelijk extra vergunningen aanvragen.

Bewoners die meer dan 2 auto’s hebben, kunnen tijdelijk een 3e of 4e vergunning aanvragen. Deze vergunningen kosten € 98,97 per kwartaal. Na 30 april 2024 kunt u geen 3e of 4e vergunning meer aanvragen.

Bedrijven kunnen tijdelijk 6 vergunningen extra aanvragen boven op het aantal waarop het bedrijf recht heeft. Hoeveel dat is, staat op de pagina Parkeren bedrijf. Na 30 april 2024 kunt u geen extra vergunningen meer aanvragen.

Autodelen, huurauto of leenauto

Deelt u uw auto met iemand anders? Of gebruikt u een huur- of leenauto? Met de ‘Parkeervergunning deelauto’ krijgt u 50% korting op de parkeervergunning. Met de ‘Parkeervergunning huurauto of leenauto’ kunt u 12 keer per jaar 5 dagen parkeren.

Aanvragen parkeervergunning deelauto

Aanvragen parkeervergunning huurauto of leenauto

Abonnement voor openbare parkeergarage of P+R aanvragen

In sommige gevallen is een abonnement voor een openbare parkeergarage of P+R goedkoper dan een parkeervergunning op straat.

Bekijk de mogelijkheden voor abonnementen op openbare parkeergarages en P+R 

Parkeerkorting voor bezoek aanvragen

Bewoners kunnen vanaf 2 april 2024 gratis parkeerkorting aanvragen voor hun bezoek. Er bestaan 3 kortingsregelingen:

 • Met ‘Bewonerskorting voor bezoek’ krijgt u 50% korting op de parkeerkosten van uw bezoek.
 • Met ‘Parkeerkorting mantelzorg of thuiszorg’ krijgt u 75% korting op de parkeerkosten van uw verzorger.
 • Met ‘Parkeerkorting kraamzorg’ krijgt u 75% korting op de parkeerkosten van uw kraamhulp.

Aanvragen bewonerskorting voor bezoek

Aanvragen parkeerkorting mantelzorg of thuiszorg

Aanvragen parkeerkorting kraamzorg

Manier van toewijzen vergunningen

Wij beginnen met het toewijzen van alle 1e parkeervergunningen. Daarna alle 2e vergunningen en vervolgens de extra vergunningen. Als u een 2e vergunning en/of extra vergunningen aanvraagt, dan hoort u uiterlijk 30 april 2024 of u deze vergunning(en) krijgt. Dit is afhankelijk van de ruimte die er is op straat. We loten niet en maken geen wachtlijst voor extra vergunningen.

Eigen parkeerplek of (gedeelde) garage

Als u bij uw woning of bedrijf een parkeerplek op eigen grond hebt of een eigen garage, dan mag u geen (goedkopere) parkeervergunning voor een 1e auto aanvragen. U mag wel een duurdere vergunning aanvragen.

Is er bij uw woning of appartement een gedeelde parkeergarage of een gedeeld parkeerterrein? Dan krijgt u waarschijnlijk geen parkeervergunning. De gemeente spreekt meestal met de bouwer of eigenaar van het complex af dat het parkeren van auto’s van bewoners en gebruikers moet worden opgelost op de eigen gezamenlijke grond.

Hebt u hier vragen over? Neem dan contact met ons op via Stel een parkeervraag.

Betalen bij de automaat

Vanaf 1 mei 2024 is het tarief voor kort parkeren op straat in het parkeergebied Voordorp € 5,00 per uur. Bezoekers kunnen betalen bij de parkeerautomaat of via een parkeerapp.

Handhaving

Vanaf 1 mei 2024 controleren de handhavers van de gemeente op het betaald parkeren in de buurt. Dat doen zij met scanauto’s. Ze controleren ook op foutparkeren. Automobilisten die geen parkeergeld hebben betaald, krijgen een boete.

Deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto of deelfiets. Kijk op de pagina Deelvervoer wat de mogelijkheden zijn voor deelauto’s, deelfietsen en deelbakfietsen in uw buurt.

Hulp en contact Parkeren

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht