Wonen en leven Veiligheid

Wilt u zich graag veiliger voelen in uw buurt of wilt u zorgen dat uw buurt veiliger wordt? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door uw woning beter te beveiligen, preventieve maatregelen te nemen tegen cybercriminaliteit of deel te nemen in een veiligheidsbuurtapp.

Wapeninleveractie 11 tot en met 17 oktober

Lever tijdens de wapeninleveractie ‘Drop je knife en doe wat met je life’ messen, slag- en stootwapens anoniem en straffeloos in. Dat kan bij 4 politiebureaus in Utrecht. Kijk voor veelgestelde vragen en inleverlocaties op www.dropjeknife.nl.

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Voorkom auto-inbraak

Autokraak is het stelen van spullen uit een auto of het stelen van onderdelen van een auto. Helaas gebeurt dit in Utrecht ongeveer 6.000 keer per jaar. Verklein de kans op autokraak:

  1. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
  2. Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plek.
  3. Hebt u een sleutelkaart? Stop uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Leg het minimaal 2 meter van de voordeur af. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Voor meer tips: www.autokraak.nl

Kentekenactie

Behalve spullen uit de auto, worden ook regelmatig onderdelen van een auto gestolen. Denk aan koplampen, velgen of kentekens. Gestolen kentekenplaten worden weer gebruikt voor andere criminele zaken, zoals: tanken zonder te betalen, te hard rijden of het plegen van een overval.

Als uw kentekenplaten worden gestolen, is dat erg vervelend. U kunt dit voorkomen door de platen vast te (laten) zetten. Vraag naar de mogelijkheden bij uw autobedrijf.

Voorkom fietsendiefstal

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Hieronder geven we u een aantal tips om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt.

  • Gebruik een 2e slot. Het kost dieven meer tijd om 2 sloten open te breken. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in 1 soort slot. Gebruik daarom 2 (of 3) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
  • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan bijvoorbeeld een fietsenrek vast. Een dief kan de fiets dan niet meenemen naar een rustigere plek om op zijn gemak het slot open te breken.
  • Noteer vooraf de gegevens van uw fiets. Bijvoorbeeld framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte.
  • Stal uw fiets zoveel mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen.
  • Doe altijd aangifte bij de politie als uw fiets gestolen is.

Veilig online

Mensen zijn vaker online dan ooit en steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Helaas stijgt het aantal online misdrijven ook, zoals afpersing via e-mail, whatsapp-oplichting, of een computervirus. Maak de kans dat u slachtoffer wordt zo klein mogelijk.

Bekijk de tips om veilig te internetten

Bekijk de pagina veilig ondernemen

Alerte buurt

Wij kunnen als gemeente of politie niet overal tegelijk zijn. Inwoners zien veel sneller als er iets anders is dan anders in hun buurt. In verschillende straten hebben bewoners zelf het initiatief genomen om (veiligheids)informatie of verdachte situaties te delen via Burgernet of bijvoorbeeld WhatsApp- of Signalgroepen, Nextdoor, Veiligebuurt-app of andere social media. Op de websites Alerte buren en wabp.nl ziet u of er in uw straat al een groep actief is. Ook zijn er buurtgenoten die zich inzetten als vrijwilliger veiligheid en informatie delen over verdachte situaties of tips om inbraken of (digitale) oplichting te voorkomen. Wilt u met uw buurt een Buurt Alert-tegel of sticker plaatsen? Vraag uw wijkbureau naar de mogelijkheden.

Gezellig en veilig uitgaan

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen in de stad veilig en gezellig kunnen uitgaan. Lees hoe we het met elkaar veilig en gezellig kunnen houden.

Wat kunt u doen bij een crisis?

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.
Lees wat u kunt doen bij een crisis

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112