Veiligheid

We zetten ons in voor een veilige en leefbare stad voor inwoners, ondernemers en bezoekers. We pakken criminaliteit en overlast aan, we treden krachtig op bij verstoringen van de openbare orde of crises en we steunen initiatieven van inwoners voor een veiligere buurt.

Veiligheidsagenda 2023-2026

Elke 4 jaar stelt de gemeente een veiligheidsagenda op samen met onze (veiligheids)partners. Hierin staan de belangrijkste doelen voor een Veilig Utrecht.

Lees de Veiligheidsagenda 2023-2026

Veiligheidsthema’s A tot Z

Meer informatie over verschillende veiligheidsthema’s vindt u hieronder in alfabetische volgorde.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Y | Z

A

Op verschillende locaties in Utrecht geldt een alcoholverbod. Dit verbod betekent dat u geen alcohol mag drinken op straat. Ook mag u geen geopende alcohol bij u dragen.

Bekijk voor welke gebieden een alcoholverbod geldt

Wilt u een veiligheidsapp starten of wilt u zich aansluiten bij al een bestaande buurtapp? Samen met buurtgenoten kunt u tips en verdachte situaties delen en zo inbraken of (digitale) oplichting voorkomen.

Meer over Alerte buurt

Elke gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening. In een APV staan regels die voor iedereen in de gemeente Utrecht gelden.

Autokraak is het stelen van spullen uit een auto of het stelen van onderdelen van een auto. Verklein de kans op autokraak en volg deze tips.

Lees meer over het voorkomen van autokraak

B

Diefstal door een babbeltruc komt nog steeds vaak voor. Onbekenden bellen aan en proberen dan met smoes binnen te komen. Daarna stelen ze geld of andere waardevolle bezittingen.

Wilt u weten hoe u babbeltrucs herkent, hoe u dit kan voorkomen en wat u kunt doen als u slachtoffer bent?

Lees meer over babbeltrucs op de website van de politie

Bedelen is in Utrecht niet verboden. Dat betekent dat we niet op bedelen kunnen handhaven. We kunnen wel handhaven op hinderlijk gedrag dat daar mee samengaat. Denk bijvoorbeeld aan onnodig opdringen, achternalopen of schreeuwen. Daarnaast zijn politie en boa’s alert op zorgsignalen. Als zij die signalen krijgen, verwijzen ze door naar de juiste zorginstanties.

Meld overlast door bedelen

Met de wet Bibob kunnen we onderzoek doen naar de achtergrond van personen en/of ondernemingen die een vergunning of subsidie aanvragen, of meedoen aan een aanbesteding.

Lees meer over Bibob-onderzoek

Hoe meer mensen er aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kan dat een verdacht of vermist persoon snel gevonden wordt.

Lees meer over Burgernet

C

In Utrecht gebruiken we camera’s om de openbare orde te handhaven en om ernstige overlast en criminaliteit te verminderen.

Lees meer over cameratoezicht

Wees voorbereid op een noodsituatie. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, terrorisme of een overstroming.

Lees wat u kunt doen bij een crisis

Heel veel criminaliteit vindt tegenwoordig ook online plaats. Er zijn dingen die u zelf kunt doen om dit te voorkomen of als u slachtoffer bent geworden.

Lees meer over digitale veiligheid

D

Iedereen mag een demonstratie organiseren. Dit is een grondrecht. Meer weten?

Lees meer over het houden van een demonstratie

Zit u vast in de gevangenis? Dan is het goed om nu orde op zaken te brengen. Denk na over wat u daarvoor nodig hebt. Daar kunt u nu al mee beginnen. En vanuit de gemeente kunnen we met u meedenken.

Lees meer over detentie en terugkeer

Heel veel criminaliteit vindt tegenwoordig ook online plaats. Er zijn dingen die u zelf kunt doen om dit te voorkomen of als u slachtoffer bent geworden.

Lees meer over digitale veiligheid

Het is verboden om harddrugs (zoals XTC, cocaïne, heroïne) te bezitten, verhandelen, verkopen of te maken. Het bezit van harddrugs voor eigen gebruik (max 0,5 gram harddrugs, 1 xtc-pil) wordt gedoogd. In Utrecht gebeuren misdrijven die te maken hebben met het maken, verhandelen of verkopen van drugs. Dit noemen we drugscriminaliteit. In onze stad gaat het vaak om handel in cocaïne. Andere vormen van criminaliteit, zoals (grof) geweld, zijn vaak het gevolg van ruzies in de drugshandel.

Lees meer over onze aanpak drugscriminaliteit en hoe u signalen kunt herkennen of verdachte situaties kunt melden. Werkt u aan veiligheid in de wijken? Lees dan wat het netwerk van gemeente en samenwerkingspartners doet op het gebied van drugscriminaliteit.

Bekijk meer informatie over harddrugs en drugscriminaliteit

Maakt u zich weleens zorgen over uw gebruik alcohol, drugs of andere middelen. Of dat van familie of vrienden?

Lees meer over hulp bij verslaving

F

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit.

Bekijk onze tips om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt

J

De gemeente Utrecht, de politie en de jongerenwerkers werken samen om jongerenoverlast tegen te gaan.

Lees meer over we jongerenoverlast aanpakken

K

Op 26 april gaat de vrijmarkt van start en op 27 april is het Konigsdag. Wilt u meer weten over de regels en de tijden die gelden tijdens Koningsnacht en Koningsdag?

Bekijk meer informatie op de pagina over Koningsdag en vrijmarkt

L

Het gebruik van lachgas is schadelijk voor de gezondheid en gevaarlijk. Daarnaast zorgt het gebruik van lachgas voor veel overlast. Lachgas voor recreatief gebruik is daarom sinds 1 januari 2023 landelijk verboden.

Lees meer over het lachgasverbod

M

Ziet u een onveilige of verdachte situatie? Bel dan direct 112.

Bij jeugd- of geluidsoverlast, illegale bouw, parkeeroverlast of vernielingen op straat kunt u melding maken.

Lees meer over waar u dit soort dingen kunt melden

O

Ondermijning betekent dat criminelen legale bedrijven en diensten gebruiken voor hun illegale activiteiten. Ze gebruiken bijvoorbeeld bedrijven om geld wit te wassen en (leegstaande) gebouwen als illegale gokhuizen, opslagplaats voor drugs of wapens of als drugslabs.

We maken ons zorgen over de situatie in de stad. Daarom willen we de komende jaren drugscriminaliteit steviger aanpakken. Dat doen we samen met onze veiligheidspartners (zoals politie en Openbaar Ministerie) met partners in de zorg en het sociaal domein en andere maatschappelijke organisaties. Samen stellen we grenzen en grijpen we in waar nodig.

De Utrechtse aanpak biedt jongeren in kwetsbare situaties ook een ander perspectief. Bijvoorbeeld met een persoonsgerichte aanpak voor jongeren die uit de wereld van drugscriminaliteit willen stappen.

Lees meer over de Utrechtse aanpak drugscriminaliteit

Verschillende onderzoeken laten trends zien op het gebied van bijvoorbeeld jeugdoverlast, criminaliteit, autokraak en woninginbraak.

Vind meer over onderzoek en cijfers

R

We willen dat alle Utrechters zichzelf kunnen zijn. En hun democratische rechten kunnen gebruiken. Daarom grijpen we in tegen schadelijke polarisatie, radicalisering en extremisme in de stad.

Lees op welke signalen u kunt letten en wat u kunt doen als u zich zorgen maakt om iemand

S

Als er in een bedrijf of woning iets gebeurt wat niet mag, kan de burgemeester het gebouw sluiten. 

Bekijk het overzicht van gebouwen die gesloten zijn, de reden van de sluitingen en wat u kunt doen

Er zijn verschillende regels voor het bezit en het gebruik van soft- en harddrugs. In Utrecht houden we ons aan deze regels en treden op tegen drugsoverlast en drugscriminaliteit.

Lees meer over softdrugs en coffeeshops

We spreken van straatintimidatie als een persoon of een groep op een vervelende manier contact zoekt en iemand zich daardoor angstig of onveilig voelt.

Lees meer over hoe u straatintimidatie kunt melden of wat u als omstander kunt doen

T

Onze handhavers en inspecteurs zorgen dat zoveel mogelijk Utrechters de regels naleven in de stad.

Lees meer over toezicht en handhaving

U

Mensenhandel is dat iemand een andere persoon uitbuit. Dat doen ze voor persoonlijk en/of financieel gewin. Uitbuiters gebruiken geweld, chantage, misleiding of misbruiken de positie van slachtoffers.

Lees meer over uitbuiting en mensenhandel

V

Veel mensen genieten van het Utrechtse uitgaansleven. Maar soms heeft het een negatieve invloed op de leefbaarheid.

Lees meer informatie over wat we doen om het uitgaansleven veilig en prettig te maken

De zorg voor veiligheid in de stad is een van de belangrijkste taken van de gemeente Utrecht. We gaan over de aanpak van lokale veiligheid. Maar de verantwoordelijkheid dragen we samen met bewoners, ondernemers en de politie. Meer weten over de veiligheid in uw wijk?

Neem dan contact op met uw wijkbureau en vraag naar de gebiedsmanager Veiligheid

Het wordt steeds drukker op straat. Dit vraagt bewust verkeersveilig gedrag van automobilisten, fietsers en voetgangers. Ook pakken we onveilige verkeerssituaties aan en onderzoeken waar het beter kan

Lees meer over verkeersveiligheid

Hebt u zorgen over iemand in uw omgeving door verward of zorgwekkend gedrag? En maakt u zich zorgen over de veiligheid van die persoon en zijn of haar omgeving? U kunt hier melding van maken bij meld- en adviespunt Bezorgd bij GGD regio Utrecht.

Meer over het meld- en adviespunt Bezorgd

Gevaarlijke situatie of spoed

Bel bij gevaar de politie via 0900 – 8844 en bij spoed 112.

Wilt u vrijwilliger worden en meehelpen om de buurt (digitaal) leefbaar en veilig te houden? Dan kunt u Stadsmaker Veiligheid worden. De medewerker Openbare Orde en Veiligheid in uw wijk brengt u graag in contact met een wijkagent of andere actieve buurtbewoners. U kunt zich ook aansluiten bij de Stadsmakers Digitale Veiligheid.

Wij kunnen u ook op andere manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door veiligheidsinformatie over uw wijk te geven die u kunt delen met buurtgenoten. Ook organiseren we elk jaar trainingen ‘Herken verdacht gedrag’, workshops brand blussen en een boef-in-de-wijk-spel.

Vuurwerk mag alleen tijdens de jaarwisseling afgestoken worden. De rest van het jaar is dat verboden. We willen overlast door vuurwerk zoveel mogelijk voorkomen.

Lees meer over vuurwerk en de jaarwisseling

W

Diefstal en inbraak zijn vormen van criminaliteit die helaas nog regelmatig voorkomen. Als inwoners kunnen wij het dieven niet te makkelijk maken door uw woning beter te beveiligen.

Lees meer over het voorkomen van woninginbraak

Studentenhuizen

We hebben ook praktische tips om studentenhuizen beter de te beveiligen

Bekijk deze tips op Kot op slot

Z

Hoe beschermt u zichzelf tegen zakkenrollers? Op welke plekken let u extra op? En wat doet u als u gerold bent? Bekijk alle tips en voorkom zakkenrollen.

Lees meer over hoe we zakkenrollen aanpakken

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112