Fietsroutes

In Utrecht zorgen we dat u op verschillende manieren lekker, veilig en mooi kunt fietsen. Gaat u voor de snelste route? Of hebt u liever een rustige route door de natuur? Bekijk hieronder een aantal opties en kies de routes die bij u passen.

Doorfietsen op lange afstanden

We leggen in Utrecht steeds meer verschillende doorfietsroutes aan, samen met de provincie Utrecht en andere gemeentes. Een doorfietsroute is een fietsroute waar fietsers vaker voorrang krijgen op autoverkeer en eerder groen krijgen bij verkeerslichten op de route. Zo kunt u ook makkelijker de fiets voor langere afstanden pakken. Bijvoorbeeld handig als u naar uw werk of school in een andere plaats gaat. Goedkoper dan de auto en ook nog eens gezond.

Pakt u de fiets voor een langere afstand? Dan is het wel zo fijn als u kunt rijden zonder allerlei hobbels op de weg. We zorgen er daarom voor dat u als fietser op deze routes:

  • vaker voorrang op autoverkeer krijgt;
  • niet zo lang hoeft te wachten bij het stoplicht en dus eerder kunt doorrijden;
  • genoeg de ruimte hebt op fietspaden en fietsstroken. Als het nodig is, maken we deze breder en beter.

Bekijk de doorfietsroutes:

Lees meer over de doorfietsroutes op de website van provincie Utrecht

Met andere gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht en Noord-Holland maken we plannen voor de aanleg van een fietsroute tussen Utrecht en Amsterdam: de Dom tot Damroute.

Rustige routes

De fietspaden in de binnenstad zijn op veel plekken vaak druk, zoals bij Tivoli/Vredenburg. Wilt u graag een rustigere route fietsen? Een paar alternatieve routes zijn:

  • Vanuit het centrum naar het station: u kunt via de Mariaplaats en Moreelsepark het station bereiken zonder dat u over het drukke Vredenburg hoeft. Fiets ten zuiden van het voetgangersgebied via de Herenstraat en Haverstraat - ook wel de Herenroute genoemd.
  • Via de singels: bijvoorbeeld via de Weerdsingel. Een klein beetje om, wel een stuk rustiger.
  • Van Utrecht Science Park naar het centrum: vooral het kruispunt Platolaan/Weg tot de Wetenschap vinden mensen te druk. Volg daarom vanuit Utrecht Science Park de bordjes Utrecht Centrumroute en neem dan het eenrichtingsfietspad aan de noordkant van de Weg tot de Wetenschap. Net zo snel, veel rustiger.

We werken ook aan 2 rustige routes waarmee u de drukte van het centrum kan vermijden:

Groene routes

Houdt u van natuur? Dan leiden de groen-witte fietswegwijzers naar verrassende plekken in en net buiten de stad. Denk bijvoorbeeld aan Amelisweerd, Haarzuilens, de Nedereindseplas en Ruigenhoek. Soms is het groen ook dichterbij dan u denkt. Denk bijvoorbeeld ook aan het Máximapark in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Maak hier een rondje van ruim 8 kilometer over het Lint.

Meer routes

Meer fietsroutes vindt u onder andere via:

Meer fietstips? Houd ook onze social media kanalen die onderaan deze pagina staan in de gaten.