Fiets Fietsroutes

Amsterdamsestraatweg kruispunt josephlaan

We zien graag dat u fietst. Daarom zorgen we voor snelle, veilige en fijne fietsroutes. De meest gebruikte hoofdfietsroutes verbinden de verschillende delen van de stad. Om snel en rustig door te fietsen pakt u een doorfietsroute of een alternatieve route langs het centrum.

Hoofdfietsroutes

De 5 meest gebruikte hoofdfietsroutes zijn de afgelopen jaren al flink verbeterd. Het drukste punt met fietsers in de stad is het Vredenburg. Wist u dat daar dagelijks zo’n 33.000 mensen fietsen? Dit worden er de komende jaren nog véél meer. We maakten daarom betere verbindingen, bredere paden, speciale fietsstraten en nieuwe fietstunnels op de 5 meest gebruikte hoofdfietsroutes:

  • Vleuten - De Uithof
  • De Meern - De Uithof
  • Zuilen - Lunetten
  • Overvecht - Kanaleneiland
  • Overvecht - De Uithof

Doorfietsroutes

We hebben ook gedacht aan fietsers die langere routes fietsen. We leggen de komende jaren verschillende doorfietsroutes aan, zoals die tussen Overvecht en Utrecht Science Park. Dit zijn minder drukke routes door woonbuurten die vaak bijna naast een drukkere doorgaande route ligt. Op een doorfietsroute komt u minder auto’s en verkeerslichten tegen dan op de hoofdfietsroutes. U fietst sneller naar uw eindbestemming.

Alternatieve fietsroutes

Houdt u echt niet van drukte? Neem dan een alternatieve route door de binnenstad. Rij bijvoorbeeld eens ten zuiden van de binnenstad via de Herenstraat. De fietsroute langs het Vredenburg door de binnenstad van Utrecht wordt steeds drukker. De Herenroute is een mooi alternatief.

Groene fietsroutes rondom de stad

Houdt u meer van fietsen in de natuur? Volg dan vanaf het Smakkelaarsveld de groen met witte fietswegwijzers naar recreatiegebieden in en om de stad. Amelisweerd, Haarzuilens, de Nedereindseplas en Ruigenhoek liggen maar op 3 tot 7 kilometer fietsen.

Fietstocht plannen

Met de routeplanner van de fietsbond kunt u uw fietsroute plannen. U kunt de routeplanner ook gebruiken als u een rondje wilt fietsen.

Blikvangers

Herenroute

De fietsroute over het Vredenburg in de binnenstad wordt steeds drukker. Daarom investeren we in alternatieve, rustige routes zoals de Herenroute (pdf, 313 kB).

Dafne Schippersbrug

Dit zwevende fietspad over de Dafne Schippersbrug verbindt Leidsche Rijn met het centrum van Utrecht.

Moreelsebrug

De Moreelsebrug verbindt vanaf eind 2016 de binnenstad en de westkant van de stad. De brug is een belangrijke schakel in het netwerk van hoofdfietsroutes.

Fietsstraten

Met de aanleg van allerlei fietsstraten, zoals de Leidseweg, Vechtdijk en Geraniumstraat, is het lekker doorfietsen in de stad.

Uw mening