Snorfiets

Snorfietsers (blauw kenteken) rijden in grote delen van de stad op de rijbaan, net als bromfietsers (geel kenteken). Met een helm op. Dat is verplicht vanaf 2023 en veiliger voor iedereen. Snorfietsers rijden dan niet meer overal op het fietspad. Op deze pagina leest u in welke gebieden. Let op de borden.

Onderzoek snorfiets op de rijbaan

Veel snorfietsers rijden nog op het fietspad waar dat niet mag. Of ze rijden op de rijbaan zonder helm op. Dat blijkt uit onderzoek. Dit geeft onveilige situaties en drukte op het fietspad. We denken na over manieren om strenger te controleren.

Video: Snorfiets de rijbaan op

Let op, met helm de rijbaan op!

Vanaf 1 januari 2023 zijn snorfietsers en passagiers verplicht om een helm te dragen, net als bromfietsers. Dat is wel zo veilig. Het gaat om een helm met het Europese goedkeuringsmerk ECE 22.05. Hier kunt u dus op letten of naar vragen als u een helm aanschaft.
Meer informatie op rijksoverheid.nl

De borden en tekens die u op straat ziet

Om welke wegen gaat het?

Bekijk op de kaart waar de snorfiets op de rijbaan rijdt.

Op deze kaart staat op welke wegen de snorfiets:

  • naar de rijbaan gaat
  • op het fietspad mag blijven rijden

Ook voor elektrische snorfietsen

De maatregel geldt voor alle snorfietsen. Ook voor elektrische snorfietsen die geen vieze lucht uitstoten. We stellen de veiligheid in het verkeer voorop. Ook elektrische snorfietsen kunnen door hun gewicht, grootte en snelheid last op het fietspad veroorzaken.

Alleen ontheffing in bijzondere situaties

Alleen in bijzondere situaties is er een uitzondering mogelijk voor het rijden met een snorfiets op de rijbaan. De volgende redenen kunt u niet opgeven om een ontheffing te krijgen:

  • u voelt zich onveilig of te oud op de rijbaan
  • u kunt geen helm dragen of verdragen
  • u kunt geen andere route (dan via de rijbaan) kiezen

Wilt u toch een ontheffing aanvragen? Ga dan naar het pagina Ontheffing voertuig en vul het formulier ‘Langdurige verkeersontheffing’ in. U ziet op die pagina ook de kosten voor de ontheffing. Binnen maximaal 8 weken hoort u of een uitzondering mogelijk is. En hoe lang deze uitzondering geldig is.

Hulp en contact Snorfiets

Telefoon

14 030

E-mail

snorfiets@utrecht.nl