Wat gebeurt er in wijk Zuid?

Oops, an error occurred! Code: 20240716122742d13bd7d3

Oranjebrug binnenkort weer open voor autoverkeer

Maandag 3 juni einde van de dag is de Oranjebrug weer open voor autoverkeer. We vinden het belangrijk dat de stad goed bereikbaar blijft. Daarom versterken we de brug nu alvast. Deze versterking is tijdelijk. Zwaar vrachtverkeer mag nog niet over de brug rijden. Dat geven we aan met borden. De snelheid verlagen we naar 30 km/u.

Waarom was de brug dicht?

We hebben onderzocht of de Oranjebrug nog aan de wettelijke regels voldoet. Bij een deel van de Oranjebrug is dit niet zo. Daarom hebben we de Oranjebrug tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. We onderzoeken nu wat we moeten doen zodat de brug weer voldoet. Dit kost tijd. Daarna kunnen we de brug definitief versterken en kan al het verkeer weer over de brug rijden.


Oranjebrug tijdelijk dicht voor autoverkeer

We sluiten de Oranjebrug tijdelijk af voor auto's. Vanaf 22 april is er een omleiding via de Vondelbrug of de Socratesbrug. Fietsers en voetgangers kunnen de brug wel gebruiken. Ook kan de brug wel open en dicht voor vaarverkeer.

Waarom sluiten we de brug af?

We hebben onderzocht of de Oranjebrug nog aan de wettelijke regels voldoet. Bij een deel van de Oranjebrug is dit niet zo. We onderzoeken nu wat we moeten doen zodat de brug weer voldoet.

Hoe lang is de brug dicht?

Het nog niet duidelijk hoe lang de brug precies dicht is. We weten meer na het onderzoek. We verwachten dat de brug waarschijnlijk een aantal maanden dicht is. Dit kan ook langer zijn.


Onderzoek voetgangersbruggen Zwarte Woud

In het Zwarte Woud zijn 2 voetgangersbruggen dicht sinds november 2023. Dit heeft te maken met veiligheid. De betonnen leuningen zijn niet stevig en kunnen bij verkeerd gebruik omvallen. Ook blijven er grote plassen water in het midden van de brug staan. Dit kan zorgen voor een gevaarlijke situatie.

Op dit moment onderzoeken we de bruggen. De resultaten van het onderzoeken verwachten we rond de zomer van 2024. Dan weten we of we de bruggen steviger kunnen maken waardoor de bruggen weer open kunnen. Als er meer duidelijk is leest u dat op deze pagina.


Islamitische begraafplaats Tolsteeg

Begraafplaats Tolsteeg krijgt een aparte Islamitische begraafplaats. De Utrechtse moslimgemeenschap wilde dit al lange tijd. Ze kunnen dan in hun eigen gemeente worden begraven. En ze kunnen dit doen volgens eigen rituelen en manieren, zoals een niet onderbroken (eeuwigdurende) grafrust.

Lees meer over de planning en het reageren op de plannen


Versneld wonen in Utrecht

In Utrecht zoeken we naar plaatsen waar mensen tijdelijk kunnen wonen omdat woningen vaak sneller gebouwd kunnen worden. Een van die plaatsen ligt aan Tussen de Rails. De gemeente gaat kijken wat hier mogelijk is.

Lees meer over tijdelijke woningen


Tijdelijke woonunits Befu-terrein en Pagelaan

We willen tijdelijke woonunits mogelijk maken op het Befu-terrein en onderzoeken of dat op de Pagelaan 1 ook mogelijk is. Meer informatie:


Lunettenpark

Het Lunettenpark wordt een park waarin de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de forten, de Vier Lunetten, centraal staat. De forten worden opgeknapt en zijn in de toekomst voor het publiek toegankelijk, met publieke en maatschappelijke functies. Het Lunettenpark met daarin Lunet I en II ligt in Maarschalkerweerd.

Lees meer over het Lunettenpark


Forse investeringen OV en woningen

Het Rijk, de provincie, de gemeente Utrecht en verschillende gemeenten in de regio gaan samen 500 miljoen investeren in verbeteringen van het openbaar vervoer. Vooral het openbaar vervoer tussen Lunetten, Utrecht Science Park, Overvecht en Leidsche Rijn. Daarnaast gaat er geld naar het beter bereikbaar maken van de geplande 9.000 woningen in de stad.

Lees meer over de investering in het OV


Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau Zuid

Telefoon

14 030

E-mail

zuid@utrecht.nl

Wijkwethouder

Lot van Hooijdonk
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

't Goylaan 75, Utrecht

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag