Wijken Wat gebeurt er in wijk Zuid?

Sfeerbeeld Utrecht zuid

Tijdelijke woonunits Befu-terrein en Pagelaan

We willen tijdelijke woonunits mogelijk maken op het Befu-terrein en onderzoeken of dat op de Pagelaan 1 ook mogelijk is. Op woensdag 1 december is er een online informatiebijeenkomst voor omwonenden. Meer informatie en aanmelden:


Coronavaccinatie in Hoograven in november en december

Iedereen vanaf 12 jaar die nog geen afspraak heeft gemaakt voor een coronavaccinatie, kan zich in Hoograven laten vaccineren. Dat kan in november en december op deze dagen.

  • Iedere vrijdag tot en met 24 december van 10.00-16.00 uur.

Plaats: Buurtcentrum Hart van Hoograven, adres ’t Goylaan 77, 3525 AA Utrecht

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Meer informatie over alle locaties in Utrecht


Verandering bestemmingsplan Defensieterrein

De wijk De Nieuwe Defensie krijgt er 350 betaalbare woningen bij. Dit zijn sociale huurwoningen, middenhuurwoningen tot € 1000 per maand en koopwoningen tot het maximale bedrag waarbij de nationale hypotheekgarantie (NHG) geldt. De extra woningen hebben geen gevolgen voor de groote van de geplande gebouwen. De gemeenteraad moet de komst van de extra 350 betaalbare woningen nog goedkeuren. Hiervoor is een kleine aanpassing nodig van het bestemmingsplan ‘Merwedekanaalzone, deelgebied 4, Defensieterrein.’ U kunt het veranderde bestemmingsplan bekijken van 5 november tot en met 16 december.


Vervangen voetgangersbrug Jungfrau-Hebriden

Van 8 november t/m 10 december 2021 vervangt de gemeente Utrecht de voetgangersbrug tussen Jungfrau en Hebriden. Tegelijkertijd vervangen we vlakbij een waterdoorgang langs de Oude Liesbosweg. De voetgangersbrug en een deel van de Oude Liesbosweg zijn dan gesloten. Fietsers worden omgeleid via de Simplonbaan.


Plek herinneringsboom Zuid bekend

In de hele stad planten we bomen om een blijvende herinnering te maken aan Utrecht 900 jaar. Inwoners hebben in juni gestemd voor een fijne plek in hun wijk. De boom in de wijk Zuid komt in het Tolsteegplantsoen te staan. Begin 2022 planten we de herinneringsboom. Bij elke herinneringsbomen komt een ontwerp van een kunstenaar. Het resultaat onthullen we in de zomer van 2022.

Bekijk waar alle herinneringsbomen komen


Lunettenpark

Het Lunettenpark wordt een park waarin de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de forten, de Vier Lunetten, centraal staat. De forten worden opgeknapt en zijn in de toekomst voor het publiek toegankelijk, met publieke en maatschappelijke functies. Het Lunettenpark met daarin Lunet I en II ligt in Maarschalkerweerd.

Lees meer over het Lunettenpark


Hart onder de riem van wethouder - ommetje in de wijk

Beste inwoners van Zuid,

Veel is anders dan anders in deze coronatijden. We zijn veel meer thuis, werken in veel gevallen thuis en missen contacten met familie en vrienden. Als wijkwethouder maak ik mij, samen met mijn collega-wethouders, best zorgen over onze inwoners. Meer dan ooit hebben veel mensen behoefte aan contact en af en toe een arm om je heen. Juist dat kan nu helaas niet. Daarom deze schriftelijke arm om de schouder. Houd vol.

Ook als wethouder werk ik zoveel mogelijk vanuit huis. Om fit te blijven, probeer ik minimaal een keer per dag naar buiten te gaan. Nu we veel thuis zijn en het buiten kouder en regenachtiger wordt, is de kans groot dat we minder buiten komen. Toch is frisse lucht belangrijk en helpt beweging om fysiek en mentaal gezond te blijven. Als aanmoediging om naar buiten te gaan en ook in de herfst en winter te genieten van onze prachtige wijk, hebben we 2 ommetjes door de wijk gemaakt. Een educatieve wandeltip, omdat je ook nog eens wat leert over je eigen buurt. De eerste route gaat door de Bokkenbuurt, Tolsteeg, Hoograven en Rotsoord. De tweede route gaat door Lunetten. Zo kun je ook dichtbij huis nieuwe plekken ontdekken. Geniet ervan!
 
Hartelijke groet,

Lot van Hooijdonk
Wijkwethouder Zuid

1. Villa Vrede

Een plek voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling voor ongedocumenteerden. Hier begint onze wandeling door Hoograven.

2. Sportpark Kastelenplantsoen

In het Kastelenplantsoen is er plek voor iedereen! Hier kunt u voetballen op het Cruijff Court, fitnessen aan de Calisthenics toestellen, uw hond vrij laten rennen binnen de afscheiding of genieten van het groen en water.

3. Verenigingen in het diepe zuiden

In de hoek van Hoograven zitten verschillende verenigingen. De 3 Utrechtse roeiverenigingen in de Driewerf, de Hoogravense Korfbal Club met zowel binnen als buiten speelvelden, Footy met hun voetbalveld en de Wilhelminagroep zeeverkenners.

4. Liesboschpark/Neerladiakade

Even genieten van het uitzicht! Een idyllische plek aan het water. Neem een slok water of haal een kop koffie bij Op Zuid om even op adem te komen.

5. Julianaweg

Het kenmerk van de Julianaweg is natuurlijk de prachtige groenstrook in het midden van de straat. Wist je dat de huisnummers van deze straat van het zuiden naar het noorden optellen? Dat komt omdat de straat vroeger onderdeel was van Jutphaas en het centrum hiervan aan de zuidkant van de straat lag.
Even uitgewandeld met de kinderen? Dan is speeltuin het Raafje aan de Verlengde Hoogravenseweg een mooie tussenstop.

6. Nieuw Rotsoord

Eerst komen we langs de kinderboerderij die vrijwilligers al ruim 16 jaar beheren. Een groene oase om in te recreëren of te leren.
Als we doorlopen naar het noorden komen we in het ‘nieuwe’ Rotsoord. Vroeger een bedrijventerrein en nu een gebied waar veel mensen wonen, werken en hun vrije tijd besteden.

7. Tiny Forest

Gepland door leerlingen van basisschool de Blauwe Avonturijn en beheerd door buurtbewoners komen we hier langs het Tiny Forest. Kijk eens naar de kaarten die aan de bomen hangen, daar de naam van degene die die boom geadopteerd heeft.

8. Begraafplaats Tolsteeg

De begraafplaats Tolsteeg is een rustige, groene plek voor een uitbreiding van deze wandeling door Hoograven. Hou er rekening mee dat er ook mensen kunnen zijn die een graf bezoeken of naar een begrafenis gaan.

9. Ridderplantsoen/Ridderlaan

We hebben het eind van de wandeling door Hoograven bereikt! Bij het water tussen het Ridderplantsoen en de Ridderlaan kunnen we nog even zitten voordat we weer naar huis gaan.

 

In een uurtje wandelen van de Nederlandse wadden naar Franse wijnstreken via de gebergtes van Italië om vervolgens af te sluiten op een tropisch eiland, dat kan alleen in Lunetten.

  1. We starten onze wandeling bij Station Lunetten. Het eerste station Lunetten werd geopend op 10 juni 1874 en gesloten op 15 mei 1932. Het was een overstapstation. Reizigers van de treinmaatschappij Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij uit Hilversum konden overstappen op treinen van de Staatsspoorwegen richting Den Bosch en andersom. Het station had geen gewone in- en uitgang, het was alleen mogelijk om van de ene naar de andere trein over te stappen. Op 28 september 1980 werd 1 kilometer zuidelijk van de oude halte een nieuw station geopend met de naam Utrecht Lunetten. Vanwege de uitbreiding van 2 naar 4 sporen moest station Utrecht Lunetten opnieuw op de schop. Het nieuwe station kwam 250 meter noordelijker te liggen en is in 2016 in gebruik genomen.
  2. Via de Hondsrug lopen we naar de Musketon. Het welzijnscentrum, dat in 1984 is opgeleverd, is uniek in Utrecht. Het is gebouwd volgens een rasterstructuur. Gebouwdelen herhalen zich in verschillende hoogtes waardoor het gebouw een speels en licht karakter krijgt. De betonnen kolommen, liggers en bogen zijn binnen en buiten zichtbaar.  
  3. We stoppen even kort bij de zijgevel Graafschap 47 waar de nieuwste muurschildering van ‘Jan Is De Man’ te bewonderen is.
  4. Onze volgende stop is Park de Koppel. Via het park lopen we naar de Koppelsteede. De naam van het park verwijst naar Boerderij de Coppel die al in de middeleeuwen in de omgeving van Lunetten stond. Ruim hier wat extra tijd in voor een wandeling door de Hoogstamboomgaard. Dit is een van de weinige overblijfselen uit de tijd voordat Lunetten bebouwd werd.
  5. We vervolgen de wandeling via de Filipijnen naar het inundatiekanaal. Het inundatiekanaal is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Via het inundatiekanaal moest water uit de hoofdwatergang naar de forten geleid worden.
  6. We lopen door tot aan The Temple of Boom, ook wel bekend als de champignon van Lunetten. De sokkel heeft de vorm van een ANWB-wegwijzer als van de Incatempel. Op de sokkel staat een 4 meter hoge champignonvorm van polyesterhars met in spiegelbeeld het woord “LUNETTEN”. Kunstenaar Rob Birza wilde met dit kunstwerk een thuisgevoel creëren voor de inwoners van Lunetten.
  7. De wandeling sluiten we af in winkelcentrum Lunetten waar we een kopje koffie to go kunnen halen als welverdiende afsluiting van onze wandeling.

Wandeling Hoograven

Wandeling Lunetten


Wijkplatform: verbinding voor de wijk

In 2020 komt er een wijkplatform voor Zuid. Dit is een netwerk van bewoners, ondernemers en anderen in een wijk. Het wijkplatform zorgt voor verbinding tussen mensen en groepen in de wijk. En voor verbinding tussen de wijk en de gemeente.

Een aantal inwoners van Zuid heeft aangegeven belangstelling te hebben om aan het wijkplatform deel te nemen. Hebt u ook interesse om aan te sluiten? Mail dan naar het wijkbureau via zuid@utrecht.nl.

Lees meer over de wijkplatforms


Forse investeringen OV en woningen

Het Rijk, de provincie, de gemeente Utrecht en verschillende gemeenten in de regio gaan samen 500 miljoen investeren in verbeteringen van het openbaar vervoer. Vooral het openbaar vervoer tussen Lunetten, Utrecht Science Park, Overvecht en Leidsche Rijn. Daarnaast gaat er geld naar het beter bereikbaar maken van de geplande 9.000 woningen in de stad.

Lees meer over de investering in het OV


Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Wijkbureau Zuid

Telefoon

14 030

E-mail

zuid@utrecht.nl

Wijkwethouder

Lot van Hooijdonk
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

't Goylaan 75, Utrecht

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 17.00 uur