Hulp voor kinderen van gedupeerde ouders (Kindregeling)

Zijn jouw ouders gedupeerd door de toeslagenaffaire? Dan kan het zijn dat je in de eerste helft van 2023 een brief van de Belastingdienst ontvangt. Deze brief gaat over de kindregeling. 

Over de kindregeling

De Belastingdienst heeft bij veel ouders onterecht kinderopvangtoeslag teruggevraagd. Dit staat bekend als de ‘toeslagenaffaire’. Ook kinderen en jongeren die hiermee zijn opgegroeid kunnen veel last hebben van de gevolgen. De kindregeling helpt. 

  • Je krijgt een geldbedrag. 
  • Je krijgt hulp en advies.

Je hebt alleen recht op de kindregeling als bij je ouders is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn. Je ouders hebben daar dan een brief over ontvangen van de Belastingdienst. Er is ook een leeftijdsgrens. Op kindregelingvoorjou.nl vindt je alle informatie die jou verder kan helpen. Daar lees je wanneer je er recht op hebt, wat de hoogte van het geldbedrag is en wanneer je een brief krijgt. 

Je kunt ook luisteren naar de podcast 'Wat nu?'. In deze podcast zoekt presentator Jaïr naar antwoorden op vragen van kinderen en jongeren over de toeslagenaffaire.

Het buurtteam helpt

In de brief staat dat je voor hulp terecht kunt bij de gemeente. In Utrecht werken we samen met de buurtteams. Het buurtteam helpt je heel graag verder. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het volgen van onderwijs. Of bij je werk. Of als je niet lekker in je vel zit. Maar ook als je nu zelf een gezin hebt. En het in je gezin nu niet lekker loopt. 

De medewerker van het buurtteam kijkt graag samen met jou wat de toeslagenaffaire voor jou heeft betekend. Het buurtteam helpt je bij het aanpakken van de gevolgen en denkt graag met je mee over wat je (verder) kan helpen. Op Ondersteuning gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire lees je meer over deze hulp. Of bekijk dit filmpje over de ondersteuning van de gemeente.

Neem zelf contact op met het buurtteam

De Belastingdienst mag je gegevens niet zomaar aan de gemeente of het buurtteam doorgeven. Dat komt door de privacywet. Daarom vragen we jou om bij problemen zelf contact op te nemen met het buurtteam. 

Vind jouw buurtteam

Je kunt ook een e-mail sturen naar toeslagen@jeugd.buurtteamsutrecht.nl. Zet in jouw e-mail dat je kind bent van gedupeerde ouders. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Als je geen brief hebt ontvangen van de Belastingdienst

Heb je geen brief ontvangen, maar denk je dat je wel recht hebt op de kindregeling? De meeste kinderen en jongeren die recht hebben op de kindregeling zijn bekend bij de Belastingdienst. Daarom krijg je vanzelf een brief. En hoef je je niet aan te melden. In sommige gevallen is aanmelden wel nodig. 

Controleer of aanmelden nodig is

Ben je als kind uit huis geplaatst of ergens anders gaan wonen door de toeslagenaffaire?

Dan kun je je voor gratis hulp aanmelden bij het Ondersteuningsteam (OT). Het OT werkt dan samen met jou aan het herstel van de relatie met je ouder(s). Ook helpt het OT je als je problemen hebt met schulden, wonen of gezondheid.

Het OT:

  • Luistert
  • Maakt samen met jou een plan
  • Weet de weg naar hulp
  • Blijft zolang het nodig is

Het OT is onafhankelijk en heeft geen ander belang.

Lees alle informatie op Ouders / kinderen - Het Ondersteuningsteam

 

Hulp en contact Kindregeling