Berlijnplein: schoolgebouw, sporthal en openbaar plein

Fase project:
Klaar

Geplande uitvoering:
Klaar

Leidsche Rijn Centrum heeft weer een nieuw bijzonder gebouw. In het gebouw aan het Berlijnplein zitten de middelbare school Academie Tien en Sporthal Het Plein. Op het dak van de sporthal ligt een openbaar, groen plein voor bewoners. Een mooi voorbeeld van hoe je in de stad slim met ruimte om kunt gaan door meerdere functies in 1 gebouw te combineren.

Wat komt er?

Een open, toegankelijk en duurzaam gebouw

Het gebouw staat vlakbij de Pathé bioscoop. De school krijgt een ingang aan het Berlijnplein. De sporthal ligt aan de Boekareststraat 1 en het openbaar plein is te bereiken via de Zagrebstraat. Met veel glas, erkers, een open indeling en een openbaar plein op het dak wordt het een toegankelijk en uitnodigend gebouw. Dit schoolgebouw is een ‘Frisse School’ met een laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat. Het gebouw is gasloos en aangesloten op de stadsverwarming.

Op het dak liggen zonnepanelen die energie uit de zon omzetten naar stroom. In de klaslokalen zitten sensoren die het CO2-niveau meten. Als er bijvoorbeeld 30 leerlingen in het lokaal zitten, gaat het CO2-niveau omhoog. Om de lucht in de klas gezond te houden, gaat de ventilatie automatisch aan. Dit zorgt voor een fijn binnenklimaat met genoeg zuurstof en een aangename temperatuur. Hierdoor kunnen leerlingen zich goed concentreren en beter leren. In 2026 kan het gebouw in de zomer ook gekoeld worden, waardoor het 5 graden koeler kan worden voor een prettige werktemperatuur. Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is gemaakt door Wiersema Architecten & de Architekten CIE.

Academie Tien

Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw past bij het onderwijsconcept van Academie Tien: leren met lef. Het is een openbare, brede middelbare school voor mavo, havo en vwo met 1.200 leerlingen en is onderdeel van NUOVO Scholengroep. De school weerspiegelt de echte wereld. Het gebouw bestaat straks uit 9 ‘thuisunits’. Elke thuisunit is een werkruimte voor 180 leerlingen aan de centrale hal. De centrale hal is het hart van het gebouw: met een lunchcafé, open en veel daglicht.  
 
Leerlingen hebben verschillende talenten en achtergronden en volgen vakken op verschillende niveaus. Academie Tien heeft een junior-afdeling en een onder- en bovenbouw. Op de junior-afdeling zijn leerlingen vanaf 10 jaar welkom. Zij kunnen hierdoor stap voor stap een overgang maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Gemeentelijke sporthal 'Het Plein'

Wedstrijdsport zoals zaalvoetbal, basketbal, handbal, volleybal, badminton en zaalhockey: dat kan allemaal in deze nieuwe sporthal. Bijna iedere wedstrijdsport kan op NOC*NSF-niveau gespeeld worden. De sporthal is 28 meter breed, 49 meter lang en 9 meter hoog. Overdag sporten de leerlingen van Academie er. De sporthal heeft een eigen toegang via voorzijde aan het openbare plein, Boekareststraat 1. ’s Avonds en in het weekend is deze te huren via de gemeente Utrecht.

Openbaar plein op de sporthal

Op het dak van de sporthal ligt een groot openbaar plein met veel groen, mooie zitjes en een kas. Dit maakt het in de zomer tot een prettige, koele plek. Leerlingen kunnen er pauze houden. Maar ook buurtbewoners kunnen het plein, met uitzicht over de buurt, gebruiken om gezellig af te spreken met vrienden of buren. Op het plein is ook ruimte voor sport. Zo komt er een basketbalveld voor 3x3 basketbal en een pannakooi. Vanaf de officiële opening in april 2024 is het plein bereikbaar via de trappen aan verschillende kanten van het gebouw.

Samen werken aan het groene plein

De planten en struiken op het plein krijgen water via een ingebouwd watersysteem. Daarnaast staan er kassen op het dak waarin leerlingen en bewoners samen kunnen werken aan het onderhouden van het groen. De school regelt het beheer van het plein, maar heeft hier de hulp van de buurt bij nodig. Vindt u het leuk om hieraan mee te werken. Neem dan contact op met Academie Tien via: info@academie-tien.nl

7 kunstwerken

Vanaf voorjaar 2024 maken 7 bronzen beelden het gebouw en het plein af. De beelden van kunstenaar Elisabet Stienstra zijn net zo groot als een mens en staan voor de thema's: menselijke groei, dromen, kennis en wijsheid. Ze komen te staan op het openbare plein op het dak van de sporthal, bij de trappen naar het plein toe en op en aan het schoolgebouw. Ze sluiten aan bij de manier waarop Academie Tien les geeft; waarbij verbazing en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Feestelijke opening op 24 april

Op 24 april is de opening van het gebouw. We nemen het openbare dakplein officieel in gebruik en onthullen de kunstwerken. Tijdens de opening laten we zien wat er in de sporthal en op het openbare plein allemaal te doen is.

Programma

 • Vanaf 14.45 uur: Ontvangst
 • 15.00 uur:
  • Welkom door Albert Wijnsma, directeur Academie Tien.
  • Uitleg gebouw door architect Marten de Jong, De Architekten Cie.
  • Openingswoord door Eelco Eerenberg, wethouder Onderwijs en Leidsche Rijn.
 • 15.15 tot 15.40 uur:
  • Theatervoorstelling door leerlingen en het Nieuw Utrechts Toneel.
  • Interview met kunstenaar Elisabet Stienstra.
  • Feestelijke opening.
 • Tot 17.00 uur:
  • Mogelijkheid voor rondleidingen door het schoolgebouw en sporthal Het Plein.
  • Mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, kennis te maken met DOCK en Stichting JoU.
  • Activiteiten (voor kinderen) op het openbare dakplein.

Bent u er ook bij?

Wilt u hier (samen met uw kinderen) bij zijn? Meld u aan door een e-mail te sturen naar opening@academie-tien.nl. Geef hierbij aan met hoeveel personen u komt.

Huur Sporthal Het Plein

U kunt deze sporthal huren.

Meer over sporthal Het Plein

Hulp en contact Onderwijshuisvesting