Vaccinaties

Vaccinaties en coronavirus

Vaccinaties 0-4 jaar

Vaccinaties van kinderen tussen 0 en 4 jaar gaan door.

Groepsvaccinaties (kinderen tussen 4 en 18 jaar) gaan weer door

Groepsvaccinaties van kinderen tussen 4 en 18 jaar tegen DTP, BMR en HPV gaan weer door. Ouders en kinderen krijgen hierover een brief.

Vaccinatie tegen meningokokken (jongeren van 14 jaar)

De vaccinatie tegen meningokokken (men ACWY) wordt op een andere manier dan de groepsvaccinatie aangeboden. Jongeren (14 jarigen) krijgen hierover een brief.

Op deze pagina:

Vaccinaties infectieziekten kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren in Nederland bestaat het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma bestaat uit vaccinaties die kinderen en jongeren beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Deze inentingen zijn gratis. Kijk voor meer informatie over de vaccinaties (per leeftijdscategorie) op de website van het Centrum voor Jeugd en gezin Utrecht.

Vaccinaties infectieziekten volwassenen

Voor vaccinaties voor de meeste infectieziekten kunt u terecht bij de GGD. Denk daarbij aan ziektes als Tuberculose en Meningokokken. 

Maak een afspraak bij de GGD

Hepatitis B-vaccinatie

Risicogroepen kunnen een afspraak maken voor een gratis hepatitis B-vaccinatie bij GGD regio Utrecht.

Kennismaking Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Vanaf 22 weken zwangerschap nodigen we zwangere vrouwen en hun partner uit voor een kennismakingsgesprek bij de (JGZ). Tijdens deze afspraak gaan wij in gesprek over wat (aanstaande) ouders kunnen verwachten na de geboorte en wat de JGZ doet voor ouders en kinderen in de stad Utrecht. (Aanstaande) ouders kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld over ons werk, vaccinaties, of het ouderschap in het algemeen.

22 wekenprik

Als de (aanstaande) ouder dat wil, kan tijdens de kennismaking ook de kinkhoestvaccinatie/22 wekenprik gegeven worden. De baby is dan direct na geboorte beschermd tegen onder andere kinkhoest.

Lees meer over de kennismaking met de JGZ of maak een afspraak

Reisvaccinaties

Gaat u op reis? De GGD kan u vertellen welke vaccinaties u nodig hebt. De GGD-balies voor reisvaccinaties en tbc-bestrijding vindt u in het stadskantoor. 

Maak een afspraak bij de GGD