Vaccinaties

Op deze pagina:

Video's: waarom vaccinaties belangrijk zijn

Stichting Sleutelpersonen Utrecht (SSU) is bezorgd, omdat minder mensen zich laten vaccineren. Daarom hebben ze nu met de Jeugdgezondheidszorg en GGD regio Utrecht video's gemaakt waarin zij in gesprek gaan met artsen die uitleggen waarom vaccinaties belangrijk zijn. De video's zijn gemaakt in 3 talen: Nederlands, Berbers en Turks. De ondertiteling is in het Nederlands.

Bekijk de video's:

Vaccinaties infectieziekten kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren in Nederland bestaat het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma bestaat uit vaccinaties die kinderen en jongeren beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Deze inentingen zijn gratis. Kijk voor meer informatie over de vaccinaties op de website van de Jeugdgezondheidszorg Utrecht.

Kennismaking met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij zwangerschap

Vanaf 22 weken zwangerschap nodigen we zwangere vrouwen en hun partner uit voor een kennismakingsgesprek bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Tijdens deze afspraak gaan wij in gesprek over wat (aanstaande) ouders kunnen verwachten na de geboorte en wat de JGZ doet voor ouders en kinderen in degemeente Utrecht. (Aanstaande) ouders kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld over wat de JGZ doet, vaccinaties of het ouderschap in het algemeen.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Als de (aanstaande) ouder dat wil, kan deze tijdens kennismaking ook de kinkhoestvaccinatie krijgen. We noemen dit ook wel de 22 wekenprik. De baby is dan direct na geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Lees meer over de kennismaking met de JGZ of maak een afspraak

Vaccinaties infectieziekten volwassenen

Voor vaccinaties voor de meeste infectieziekten kunt u terecht bij de GGD. Denk daarbij aan ziektes als Tuberculose en Meningokokken. 

Maak een afspraak bij de GGD

Hepatitis B-vaccinatie

Risicogroepen kunnen een afspraak maken voor een gratis hepatitis B-vaccinatie bij GGD regio Utrecht.

Reisvaccinaties

Gaat u op reis? De GGD kan u vertellen welke vaccinaties u nodig hebt. De GGD-balies voor reisvaccinaties en tbc-bestrijding vindt u in het stadskantoor. 

Maak een afspraak bij de GGD