Bezoekersonderzoek

Wat is de reden waarom mensen Utrecht bezoeken? Het bezoekersonderzoek 2017-2018 geeft hier onder andere inzicht in. Bij toeristische bezoekers, zakelijke bezoekers en mensen die in de gemeente Utrecht wonen, werken of studeren hebben we vragenlijsten afgenomen. 

Het bezoekersonderzoek geeft bijvoorbeeld informatie over wat de reden is van mensen om Utrecht te bezoeken, welke (toeristische) plaatsen zij bezoeken en hoe zij naar Utrecht komen.

Bekijk het bezoekersonderzoek 2017- 2018 (pdf, 3,4 MB)

Bekijk de samenvattende infographic (pdf, 2.3 MB)

Bekijk de tekstversie van de bovenstaande infographic (pdf, 74 kB)

Enkele resultaten uit het bezoekersonderzoek 2017-2018:

  • Ruim 6 op de 10 toeristische bezoekers aan Utrecht zijn Nederlands. De top 5 van andere landen waar bezoekers vandaan komen is: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië.
  • Ruim 1 op de 3 toeristische bezoekers heeft op zeer korte termijn (vandaag of gisteren) besloten Utrecht te bezoeken.
  • Het bezoeken van een beurs/tentoonstelling of een congres zijn voor zakelijke bezoekers de meest genoemde doelen om Utrecht te bezoeken. Zakelijke bezoekers gaan vooral naar de Jaarbeurs en de historische binnenstad.
  • Veruit de meeste mensen die in de gemeente Utrecht wonen, werken en/of studeren (‘niet-bezoekers’) zijn positief over toerisme in de stad. Onder inwoners heerst een positieve houding over toerisme: 84% is het eens met de stelling dat toerisme goed is voor de stad en op een enkeling na zouden alle inwoners Utrecht aanraden aan toeristen (95%).

Hulp en contact Onderzoek en cijfers