nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrechters willen meer groen, ruimte om elkaar te ontmoeten en vinden het prima als er hoogbouw komt. Een zorg die veel Utrechters hebben is: hoe leven we samen in de veranderende stad, nu en in de toekomst? Dit zijn uitkomsten van een online enquête waarin de gemeente aan Utrechters heeft gevraagd wat zij belangrijk vinden bij de inrichting van de stad. Ook gingen medewerkers van de gemeente de wijken in, om zoveel mogelijk mensen te vragen naar hun mening. De resultaten gebruikt de gemeente om voor het eerst een stedenbouwvisie te maken.

Groen, rust en drukte 

Zowel in de enquêtes als de straatinterviews blijkt dat Utrechters groen heel belangrijk vinden. Een groot deel van de deelnemers aan de enquête geeft aan behoefte te hebben aan meer groen in de buurt (84%). Aan de andere kant zijn er zorgen over het parkeren: hoewel mensen graag groen zien willen zij ook hun auto dichtbij huis kunnen parkeren.

Over de noodzaak van meer woningen bouwen in de stad verschillen de meningen. Zo zien leeftijdsgroepen (63% onder de 18-25-jarigen) die over het algemeen nog geen eigen woning hebben graag meer (betaalbare) woningen, maar vinden anderen dat niet direct nodig in hun eigen buurt. Er waren veel respondenten die wel iemand kennen die op zoek is naar een woning en deze maar niet kunnen vinden en ook de betaalbaarheid kwam in veel gesprekken naar voren.

Veel Utrechters willen graag een levendige stad. Dat betekent gevarieerde wijken met ruimte voor ontmoeten, ontspannen, sport en recreatie, cultuur, evenementen, horeca en winkels. Tegelijkertijd geeft 70% van de deelnemers aan de enquête aan dat zij meer rustige plekken in de buurt willen. En geeft 61% aan meer ruimte voor ontmoeting te willen in de buurt.

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ontwikkeling): “De uitkomsten tonen aan dat Utrechters begaan zijn met hun stad. Ook is duidelijk dat de behoefte van de één iets betekent voor de ander. De kunst is om vanuit deze dilemma’s een visie te maken die rekening houdt met de wensen vanuit de stad. Wat we daarnaast zien is dat hoogbouw voor veel Utrechters prima is, maar dat er dan als voorwaarde wel ook groen en ontmoeting moet worden geregeld. Dat willen we als een van de uitgangspunten verder verkennen tijdens de toekomstgesprekken met inwoners.”

Meningen opgehaald door swipocratie 

De enquête was door middel van ‘swipocratie’ in te vullen. Swipocratie is een peiling, bedoeld om snel een indruk te krijgen hoe Utrechters denken over bepaalde onderwerpen en op te halen wat er leeft in de stad en geen statistische toets. Ruim 4500 Utrechters hebben de enquête ingevuld en zijn dus op geen enkele manier geselecteerd. Ook hebben 100 ambtenaren met meer dan 500 mensen persoonlijk op straat gesproken, in alle wijken van de stad. 

Het vervolg 

Nu volgen verdiepende gesprekken in oktober en november waarin de belangrijkste thema’s en dilemma’s uit de eerste ronde worden besproken en mogelijke stedenbouwkundige oplossingen getoetst. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gesprek aanmelden via www.utrecht.nl/toekomstgesprekken

De gesprekken gaan over de volgende vragen en dilemma’s: 

  1. Meer groen: hoe kunnen we in tijden van klimaatverandering en woningnood zoveel mogelijk vergroenen? Welke keuzes moeten we hiervoor maken?  
  2. Rust en drukte: hoe kunnen we in een drukker wordende stad voldoende rust creëren? En hoe houden we de wijken tegelijkertijd voldoende levendig?   
  3. De veranderende stad: hoe zorgen we dat in de verdichtende stad iedereen zich fijn kan (blijven) voelen en prettig kan (blijven) samenleven? Hoe creëren we hoogbouw met kwalitatief hoogwaardige en groene buitenruimte? Hoe definiëren we kwaliteit? 

Na de verdiepende gesprekken wordt de stedenbouwvisie verder uitgewerkt. Daarna stuurt de gemeente de visie naar de raad om erover te besluiten. 

Wat is de stedenbouwvisie? 

De stedenbouwvisie volgt op de Ruimtelijke strategie Utrecht 2040 (RSU 2040). De RSU 2040 beschrijft de koers van de stad en beschrijft op welke manier we de stad ontwikkelen, maar niet hoe het eruit ziet. De stedenbouwvisie gaat over de inrichting van de stad, over straten, buurten en over voorzieningen  

De stedenbouwvisie moet concreet maken wat we onder leefbaarheid, kwaliteit, efficiënt ruimtegebruik en architectuur verstaan met het doel dat we daar straks beter op kunnen sturen en toetsen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen en bij projecten in de bestaande stad.  

Alle resultaten van de enquête en meer informatie over het vervolg voor de Stedenbouwvisie zijn te vinden op www.utrecht.nl/toekomstgesprekken

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht