Foto's Utrecht 900

Utrecht viert feest. Het is precies 900 jaar geleden dat onze stad stadsrechten kreeg. Dat wordt tot en met 11 november grootst gevierd voor, door en met heel veel Utrechters. Donderdag 2 juni was de start. Hieronder vindt u een sfeerimpressie van de festiviteiten gedurende de dag. Media kunnen de foto's gebruiken onder bronvermelding van Gemeente Utrecht / Koen Peters.

Er is de komende tijd nog van alles te zien, doen en te beleven in de stad. Bekijk het volledige programma in de agenda op Utrecht900.nl

Concert 

Het Utrecht 900-concert vanaf de Domtoren was een groot feest, met stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en de Utrechtse band Kensington. 

Taart 

Utrecht Trakteert! Alle Utrechtse jarigen waren uitgenodigd om taart te komen eten voor hun en onze verjaardag in de zadelstraat. 

900 jaar stadsrechten 

 

Bij het Utrechts Archief onthulden burgemeester Sharon Dijksma, wethouder Anke Klein (Utrecht 900 jaar stadsrechten), Commissaris van de Koning Hans Oosters en directeur Chantal Keijsper deze plaquette. Utrechtse musea waren vandaag gratis te bezoeken. 

900 portretten van Utrechters, 'Gekomen om te blijven'. 

Paleis Lofen, de plek waar 900 jaar geleden onze stadsrechten werden getekend, opende haar deuren. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein (Utrecht 900) gaven het startsein voor een "reis in de tijd", terug naar 1122. 

Samen vieren

Negen Utrechtse toprestaurants trakteerden ons op 900 smakelijke amuses. Deze foto is gemaakt bij restaurant Brass. 

900 jaar stadsrechten vieren we samen. Zo'n 100 ouderen en 50 studenten hadden een feestelijke lunch met elkaar. Dit werd georganiseerd door Stichting Met je hart. Wethouder Rachel Streefland was hier bij aanwezig. 

Anthem Freedom City & kinderboek 

Voor deze 900ste verjaardag heeft de Utrechtse rapper Duimalot een lied gemaakt. 'Freedom City' werd luidkeels meegezongen door kinderen in de hele stad. 

Kinderen ontvangen het speciale Utrecht 900-boek  'De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen' van wethouder Anke Klein (Utrecht 900) en burgemeester Sharon Dijksma. Het boek is een uitgave van Stichting Kinderfonds Kiwanis Utrecht. 

Utrecht 900-vlaggen

De feestdag begon met het hijsen van de Utrecht 900-vlaggen voor het stadhuis door het college van burgemeester en wethouders. Ook op de domtoren wappert de vlag trots. 


Voor andere formaten van de afbeeldingen, kunt u contact opnemen met Marten Grupstra via 06 - 22 39 54 35 of marten.grupstra@utrecht.nl

 

 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht