nijntje is weer beter

Op vrijdag 13 april a.s., om 14.30 uur keert nijntje terug naar de Mariaplaats. De oren van het nijntje-beeld waren beschadigd, maar die zijn nu hersteld. Er zit nog wel verband om, maar wethouder Kees Geldof en initiatiefnemer Richard den Hartog zullen die verwijderen.

Populair beeld
“Ik ben blij dat nijntje weer terug komt,” zegt Richard den Hartog. Hij was de initiatiefnemer die het beeld naar de Mariaplaats haalde, samen met andere ondernemers, winkeliers en bewoners uit de buurt. “Het beeld is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest gefotografeerde objecten in Utrecht. Daar zijn wij heel erg trots op. Elke keer als ik er langs loop, zijn er wel toeristen of kinderen die er op de foto worden gezet.”
Wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimten en wijkwethouder Binnenstad) vult aan: “De Mariaplaats is recent heringericht. Het plein is gezelliger en gemoedelijker geworden. Daar past het beeld van nijntje uitstekend bij.”
 
Keerzijde
De populariteit kent ook zijn keerzijde. Mensen willen op een bijzondere manier op de foto en hangen aan nijntje’s oren: daar zijn die niet voor bedoeld. Het beeld is door Niels Janszen van het Utrechtse restauratiebedrijf Reszto hersteld: “Bij de oren waren scheurtjes te zien en die hebben we netjes kunnen opvullen. De binnenzijde hebben we verstevigd met kunsthars en glasvezel. De beschildering hebben we vervolgens weer netjes hersteld.”

Fietsroute Dick Bruna
Het kunstwerk van Jacques Tange siert sinds september 2016 de Mariaplaats. Aan de ene zijde is het beeld onmiskenbaar nijntje zelf. Aan de andere kant is de afbeelding van Dick Bruna te herkennen, de geestelijk vader van nijntje. De reden dat voor de Mariaplaats is gekozen, is dat het plein onderdeel was van de vaste fietsroute van Dick Bruna naar zijn atelier.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht