nieuwsbericht gemeente Utrecht

De visdeurbel is dit jaar weer massaal omarmd door Utrechters en daarbuiten. Vanwege de natte en koude start van het voorjaar barstte vanaf half april in alle hevigheid van vele vissoorten de trek los. Mensen belden ruim 105.000 keer aan om vele duizenden vissen door de sluis te helpen. Dat is zelfs meer dan het eerste jaar van de visdeurbel in 2021, toen mensen ruim 100.000 keer aanbelden. De website werd maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers. Het merendeel kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten. Vanaf vandaag is de camera uit, omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is. Maar de visdeurbel gaat op 1 maart 2024 weer aan!

Meest geziene vissen

Via visdeurbel.nl volgde je dit jaar voor het eerst live hoeveel vissoorten de sluis passeerden. De baars en brasem kwamen het meest voorbij. We zagen ook weer bijzondere vissoorten, zoals een meerval en de paling.

Grote internationale aandacht

Fish doorbell, digitale Fisch-Türklingel…er was dit jaar enorme, internationale aandacht voor de visdeurbel. De meeste gebruikers kwamen uit Duitsland (464.000) en de Verenigde Staten (137.000). In Nederland waren er 131.000 gebruikers. Er waren daarnaast ook veel gebruikers uit Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Canada.

Wethouder Linda Voortman (Groen): ‘De visdeurbel was al niet meer weg te denken uit Utrecht, maar ook internationaal is de visdeurbel razend populair. Dat laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water en in de stad te vergroten. Het is geweldig dat zoveel mensen hier enthousiast van worden. Het is belangrijk dat dieren zich vrij door Utrecht kunnen bewegen. En een goede en groene omgeving draagt ook bij aan een fijne en gezonde woonomgeving voor de mensen.’

Vergroten leefgebied vissen

De gemeente en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden legden op verschillende plekken in de grachten en singels onderwaterstructuren aan. Hoogheemraad Bert de Groot: ‘Als waterschap werken we volop aan schoon en gezond water. Dankzij de visdeurbel konden weer grote hoeveelheden vissen hun weg vervolgen naar de Kromme Rijn om zich daar voort te planten.’

Eeuwenoude Domtoren onder water

Dit jaar plaatsten we een mysterieus stuk van de eeuwenoude Domtoren in het water voor de viscamera. Het project ‘Van Dom tot steengoed’ stelde deze beschikbaar. Op veel beelden zagen we hoe vaak vissen, en zelfs vogels, rondom de Domsteen te vinden waren. ‘Het was enorm mooi om te zien welk positief effect die ene Domsteen had onder water. Het trok zoveel vissen en andere dieren aan. Zo vergroten we echt het leefgebied van vissen in onze wateren door meer reliëf en structuur onder water aan te brengen. Hoe meer uitsteeksels en waterplanten in het water, hoe meer schuil- en voedselplekken voor vissen’, zegt wethouder Linda Voortman.
Utrecht hecht veel waarde aan een gezond leven onder water. Zo wordt samengewerkt met burgerinitiatief DOMunderWater, dat een zoetwaterrif wil bouwen in Utrecht met natuursteenblokken van de Domtoren voor levendige en zichtbare onderwaternatuur. Op www.domunderwater.nl is hierover meer te lezen.

Lesprogramma voor kinderen

Dit jaar was er ook speciaal aandacht voor educatie aan kinderen. Ter ere van de opening op 6 maart maakten we een speciale les over de visdeurbel. Groep 7 van OBS de Koekoek ontving de eerste les op de kades bij de Weerdsluis. Naast deze les over de visdeurbel stelde Utrecht Natuurlijk gratis een spannende leskist (w)onderwaterwereld beschikbaar aan basisscholen.
De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en OAK consultants.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht