Touringcar

Bezoekt u Utrecht met een touringcar? Aan de rand van de binnenstad zijn voldoende in- en uitstapplaatsen. Langer parkeren kan aan de rand van de stad.

In- en uitstapplaatsen binnenstad

Brengt u een bezoek aan een bestemming in de binnenstad? U kunt uw passagiers laten in- en uitstappen op 6 locaties aan de rand van de binnenstad. U mag hier binnen bepaalde venstertijden en voor een beperkte duur staan. Op de locatie Bartholomeibrug kunt u nu ook nog parkeren.

De afstanden in de historische binnenstad zijn klein. Musea en andere bezienswaardigheden zijn goed te voet bereikbaar vanaf de in- en uitstapplaatsen. Hierdoor hoeven de touringcars niet de smalle straten van de binnenstad in.

De tijdsvenster en halteduur per locatie leest u hieronder. Zet altijd uw motor uit zodat u geen hinder voor de omgeving veroorzaakt. Wilt u na 18.00 uur gebruik maken van een halteplaats, kies dan locatie Vredenburgknoop.

Ter hoogte van de Maliesingel 85. Stilstaan toegestaan tussen 9.00 en 18.00 uur, maximaal 15 minuten.

Aanbevolen route:

 • Rubenslaan – Venuslaan – Tolsteegsingel

Aanbevolen route:

 • Vleutenseweg – Daalsetunnel – Catharijnesingel

Naast het standbeeld ter hoogte van Janskerkhof 6. Op het Janskerkhof is eenrichtingverkeer. Stilstaan toegestaan tussen 7.00 en 19.00 uur, maximaal 15 minuten.

Aanbevolen routes:

 • Ingaande route via Sint-Jacobsstraat – Lange Viestraat/Neude
 • Uitgaande route via busbaan Kruisstraat – Biltstraat

3 halteplaatsen (9.00 en 18.00 uur, maximaal 15 minuten). Buiten de venstertijden niet gebruiken in verband met overlast omgeving.

Aanbevolen routes:

 • Blauwkapelseweg – Wittevrouwensingel – Maliebaan
 • Rubenslaan – Venuslaan – Tolsteegsingel – Maliebaan
 • Biltstraat – Museumlaan – Maliebaan

Aanbevolen route:

 • Vleutenseweg – Daalsetunnel – Catharijnesingel

Aan de parallelweg ter hoogte van Oudenoord 103. Maximaal 30 minuten stilstaan.

Aanbevolen route:

 • Vleutenseweg – Daalsetunnel – Weerdsingel WZ- Oudenoord.

3 haltes ter hoogte van de Catharijnesingel 2. Maximaal 15 minuten stilstaan.

Aanbevolen route:

 • Rubenslaan – Venuslaan – Ledig Erf – Catharijnesingel

Langer parkeren aan de rand van de stad

Nadat u uw passagiers heeft afgezet op een van de halteplaatsen, kunt u parkeren op een van de goed bereikbare parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

 • De touringcarparkeerplaats ter hoogte van de Reactorweg 7 op bedrijventerrein Lage Weide. Eenvoudig te bereiken via de Vleutenseweg en de Wolfgang Pauliweg.
 • De parkeerplaats bij het wegrestaurant bij de snelwegaansluiting De Meern (A12) (privaat terrein).
 • De busparkeerplaatsen bij P+R Westraven aan de Griffioenlaan 1, in de buurt van afrit 17 van de A12 en grenzend aan tramlijn.
 • De busparkeerplaatsen bij P+R Utrecht Science Park aan de Uppsalalaan, in de buurt van afrit 2 van de A28 en grenzend aan tramlijn.

Ontheffing Domplein verlengd tot eind 2024

Het is belangrijk dat musea toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom kunnen vanaf 2018 ook touringcars met een ontheffing over het Domplein rijden. De ontheffing is bedoeld om kwetsbare groepen met touringcar te vervoeren naar musea in de binnenstad. Dit is een proef die nu ruim 3 jaar loopt. Alleen zijn de resultaten nog niet betrouwbaar. Wij verlengen daarom de proef tot en met 31 december 2024.

Van onbetrouwbare naar betrouwbare resultaten

De resultaten van de proef waren niet betrouwbaar eerst door haperende techniek en daarna door de beperkingen van corona. Wij hebben meer tijd nodig voor het verzamelen van betrouwbare data en een beeld te kunnen vormen van de behoefte en het gebruik in het 'nieuwe normaal'.

Bijhouden aanvraag ontheffing

De afspraak met de musea is dat zij de ontheffing niet te vaak aanvragen en alleen inzetten waar die voor bedoeld is. Tijdens de proef houden we bij wie de ontheffing gebruikt en hoe vaak ze dit doen.

Na de proef

Na de proef brengen wij een advies uit aan het college over het vervolg. Dit doen we op basis van de resultaten en de ervaringen van omwonenden en musea. Het is mogelijk dat we al voor het einde van 2024 voldoende data hebben die de situatie goed weergeeft. In dat geval kunnen we al voor het einde van de proef een besluit over het vervolg nemen.

Plan uw route

Hulp en contact Verkeer en vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl